RISIKERER FENGSEL: Petter Northug, her under OL i Sotsji, risikerer ubetinget fengsel. Foto: Bjøn S. Delebekk, VG

Kan få hjemmesoning med fotlenke

Northug risikerer fengsel under Ski-VM i Falun

Kriminalomsorgen: - Veldig strenge kriterier for å gi soningsutsettelse

Petter Northug (28) kan sitte inne mens rivalene kjemper om heder og ære i Ski-VM i Falun til vinteren.

Den norske skistjernen har i politiavhør innrømmet at han promillekjørte i Trondheim natt til søndag. Graden av alkoholpåvirkning er avgjørende for straffen som venter Petter Northug, opplyser politiet i Trondheim.

Northug risikerer ubetinget fengsel. Er dommen på inntil fire måneder fengsel, vil 28-åringen få tilbud om hjemmesoning.

VGs krimekspert Øystein Milli ser ikke bort fra at en eventuell soning kan komme samtidig med Ski VM i 2015 - som blir arrangert i Falun fra 18. februar til 1. mars.

- I verste fall sitter Petter Northug i fengsel når VM går i Falun. Det kan skje. Her blir det en avveining. Rettssystemet, som vi hører politiadvokaten (Monica Grøtte Estenstad) er særdeles grundig med å understreke, er opptatt av at han skal behandles som alle andre, uttaler Øystein Milli under mandagens VGTV-sending.

BILDESPESIAL: Northugs bil totalvraket i ulykke

Northug kjørte med promille da hans leasede Audi A7 skar rett over rundkjøringen i Odd Husbys vei i Trondheim i 05.30-tiden natt til søndag. Bilen rev med seg skiltet i rundkjøringen, før den smalt inn i autovernet på vei inn i General Bangs vei.

- Bare promillen i seg selv vil kunne medføre lang fengselsstraff, fastslår jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til VG.

Northug skal ha latt passasjeren, en kamerat født i 1991, bli sittende igjen i bilen, mens han selv dro hjem.

- Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadet, sier Høgberg.

Northug må i tilfelle stille seg i soningskø som alle andre - hvis han dømmes til fengsel. Han kan ikke selv bestemme når han skal sone.

- Du kan ikke bestille tid som på et hotell, du må møte på datoen du blir innkalt. Så kan du søke om soningsutsettelse, men det er generelt ganske vanskelig. Det er mange som skal inn å sone som har argumenter, både familiært og folk som driver egne firmaer, sier Øystein Milli.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MULIG SONINGSSTED: De fleste som får promilledommer i Trondheim soner i Verdal fengsel, får VG opplyst. Foto: Bjørn Hågensen, VG

De fleste som blir dømt for promillekjøring i Trondheim soner i Verdal fengsel, forteller regiondirektør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord.

- Verdal er et fengsel med lavere sikkerhet. Det betyr mindre restriksjoner og større muligheter til for eksempel å trene, men alt må skje innenfor murene. Det er derfor begrenset med treningsmuligheter der, sier Midtlyng.

VG DIREKTE: Få siste nytt om Northug-saken

Hun forteller at det skal mye til for å få soningsutsettelse.

- Det er veldig strenge kriterier for å gi det. Man må ha en livssituasjon som skiller seg vesentlig fra andre. At det passer dårlig med jobben er vanligvis ikke grunn god nok. De vanligste grunnene er helseforhold eller spesielle forhold i familien, sier Midtlyng til VG.

Hun understreker at hun uttaler seg generelt om soning - og ikke om Petter Northugs eventuelle soningssituasjon. På spørsmål om hvor lang tid det normalt går fra promilledom til soning, svarer hun:

- Først må dommen felles. Det er påtalemyndigheten og retten som styrer den prosessen. Når vi får en dom, så innkaller vi til soning.

De fleste promilledommer er på rundt én måned og oppover. Alle i Trøndelag som får dommer på under fire måneder, vil fra og med i morgen få tilbud om elektronisk fotlenkesoning i hjemmet - forutsatt at man er i arbeid.

REGIONDIREKTØR: Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen. Foto: NTB Scanpix

- Det er veldig strenge begrensinger for hjemmesoning. Man må ha på seg en elektronisk fotlenke og man kan bare bevege seg innenfor hjemmet og tomten - og på arbeid til definerte tidspunkter, sier hun.

Midtlyng vil ikke kommentere hvilke muligheter Petter Northug vil kunne ha til å trene utenfor hjemmet sitt hvis han blir dømt - og skulle velge en slik soningsform.

Tilbudet om elektronisk fotlenkesoning er helt nytt i Trøndelag. Men selv om man velger å være hjemme, så kan man ikke bestemme tidspunktet for soningen selv. Man må søke om soningsutsettelse hvis man ønsker å endre tidspunktet.

- Denne soningsformen kan trolig iverksettes relativt fort, men vi har ikke erfaring når det gjelder etterspørsel i Trøndelag, så det er et åpent spørsmål om det vil bli kø, sier Midtlyng.

Blir dommen på mer enn fire måneder må Northug i fengsel. Han kan også velge bort hjemmesoning hvis han ikke ønsker det.

- Hvis man ikke benytter seg av elektronisk fotlenkesoning, vil det være Verdal fengsel som gjennomfører de fleste promilledommer i Trondheim. Normalt vil man bli innkalt i løpet av en måneds tid, sier Jorid Midtlyng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder