Slik skal Johaug forsøke og hente 30 sekunder på Bjørgen

Bjørgen starter først når minitouren avgjøres søndag

Johaug: - Det blir bånn gass fra start

Bjørgen: - Jeg har 30 sekunder å gå på og en bra spurt

LILLEHAMMER/OSLO  (VG) Therese Johaug (26) vant 0,3 sekunder foran Marit Bjørgen (34). Søndag avgjøres minitouren. For Johaug er det bare en ting som gjelder: Bånn gass.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Therese Johaug gikk ut i et forrykende tempo på 5-kilometeren i Lillehammer, og tok ledelsen ved første passering, foran Charlotte Kalla - som hadde ledet fra start til mål. Hun økte klart ved 3,3 kilometer. I mål var hun over 11 sekunder foran den svenske yndlingen.

- Jeg var litt nervøs på slutten der, sier Johaug om tiden i lederstolen da Bjørgen nærmet seg mål.

Men det holdt altså med 0,3 sekunder.

- Å tape med 0,3 sekunder på en enkeltdistanse er verre, jeg hadde jo klart å hente 0,3 sekunder, sier Bjørgen til VG.

Slo Bjørgen med 42 sek. i Kuusamo

Bjørgen leder minitouren, og starter først søndag.

Heidi Weng starter noen sekunder foran Johaug som altså starter ett halvt minutt etter Bjørgen på 10 kilometer jaktstart klassisk stil.

- Det blir bånn gass fra start. Jeg kan jo håpe på å gjenta løpet fra Kuusamo, sier Johaug til VG.

JOHAUG TOK IGJEN SVENSKE: Therese Johaug spant opp bakken i Lillehammer og gikk forbi Maria Rydqvist, som startet 30 sekunder foran Johaug som vant 5-kilometeren lørdag. Foto:Geir Olsen,VG

Forrige helg slo hun Bjørgen med 42 sekunder på 10 kilometer.

- Hvor mye må du ha tatt inn halvveis for å ha en sjanse til å vinne?

- Jeg vet ikke. Er jeg 32 sekunder bak etter fem kilometer, så er det gjort. Men alt kan skje, svarer Johaug.

26-åringen syns foretrekker å ligge bak og jakte, fremfor å bli jaktet på.

- Det blir en fin utfordring, sier Johaug.

Bjørgen: - Jeg må gå mitt løp

Marit Bjørgen gikk ut fra start omtrent da Johaug gikk i mål lørdag. Hun startet raskere. Ved første passering var hun over fire sekunder foran Johaug. Den holdt hun også ved 2,2 kilometer, men ved 3,3 kilometer skilte det under sekundet mellom de to norske favorittene.

Det ble en sekundstrid til siste stavtak og i mål var Bjørgen altså 0,3 bak Johaug. Heidi Weng tok tredjeplassen.

- Det var moro at de tidelene gikk til min fordel. Det er moro å kunne gå fort på korte distanser, så dette var en artig seier, sier Johaug til NRK.

Bjørgen syns 30 sekunders ledelse er nok til at hun kan finne roen når det starter søndag.

- 10 sekunders ledelse er litt vanskelig, men når man har 30 sekunder så får man ro på seg. Jeg syns det er helt greit å bli jaktet på når jeg har ett halvt minutt, sier Bjørgen til VG og legger til:

- Også vet jeg at jeg har en bra spurt.

Fulgte oppskriften til kjæresten

Heidi Wengs kjæreste, langrennsløperen Emil Iversen, som også konkurrerer i verdenscupen i Lillehammer i helgen spådde overfor VG at Weng kom til å havne på 3. plass.

- Det holdt. Det var moro. Jeg fulgte oppskriften til Emil Iversen før helgen. Det var moro gitt, sier Weng etter pallplassen.

VG LIVE:Slik var 5 kilometeren for kvinner.

Kalla endte til slutt på en fjerdeplass. Ragnhild Haga imponerte stort og tok femteplassen. Deretter fulgte Martine Ek Hagen og Ingvild Flugstad Østberg og sikret at det var seks norske på topp sju.

- Det er en spesiell distanse. I fjor forsøkte jeg åpne steinhardt under stafetten her, så jeg tenkte på det og at jeg ville ha krefter igjen til slutten. Sekunden løp av sted på slutten der, så vi får se hvordan det går, sa Charlotte Kalla til NRK.

TAPETSERTE PALLEN: Marit Bjørgen (t.v.) ble nummer to lørdag, 0,3 sekunder bak Therese Johaug. Heidi Weng ble nummer tre på 5-kilometeren. Søndag er det 10 kilometer jaktstart. Foto:Geir Olsen,VG

Bjørgen leder fortsatt minitouren sammenlagt, med et drøyt halvminutt på jenta fra Dalsbygda.

- Hun skal ta inn 30 sekunder først og jeg skal ha en bra spurt i morgen, sier Bjørgen til VG

15 norske damer

Norge hadde hele 15 jenter på startstreken. Først ut var Marthe Kristoffersen. Hun havnet langt bak de beste (nummer 54). Heller ikke Kari Vikhagen Gjeitnes traff godt nok i sporet (46. plass). Silje Theodorsen har gjort en respektabel verdenscupdebut og var best av de norske da hun gikk i mål. Til slutt ble det en 16. plass.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde heller ikke sin beste femkilometer, med sin 34. plass, men Martine Ek Hagen tråkket skikkelig til og gikk inn til en klar ledelse da 44 av de 96 startende hadde gått i mål.

Barbro Kvåle var snaue 40 sekunder bak Ek Hagen i mål. Katrine Harsem ble tatt igjen av Johaug i sporet og de to spurtet sammen mot mål. Harsem dermed ett minutt bak lederen og en 44. plass. Mari Eide havnet også langt bak, mens Ragnhild Haga hevdet seg helt i toppen på Lillehammer. Ingvild Flugstad Østberg la seg på plassen bak Haga i mål. Sprintspesialist Maiken Caspersen Falla havnet til slutt på en 18. plass. Celine Brun-Lie klarte ikke å hevde seg i toppen og ble nummer 33.

Bjørgen var suveren på gårsdagens sprint, på plassene bak fulgte Brun-Lie og Weng.

- Jeg er glad for å holde de yngre løperne bak meg. Men det irriterer sikkert noen, sa Bjørgen på pressetreffet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder