GULL: Petter Northug sprintet inn til gull på første mulighet i VM i Falun. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Truls Dæhli kommenterer: Mer enn bare en god fortelling

FALUN (VG) Vi hadde manuset klart, det manglet bare en lykkelig slutt, og så beinfløy Petter Northug det siste kapittelet i fortellingen om syndenes forlatelse på stevnets første dag. Hva nå?

 • Truls Dæhli

Artikkelen er over fem år gammel

Svaret kom i form av en sykemelding. Hvis gjenreisingen av skiløperen Petter Northug ikke hadde vært viktig nok fra før, ble den avgjørende da Martin Johnsrud Sundby meldte pass. Det var opp den beryktede mørdarbacken Johnsrud Sundby skulle få betalt for grensesprengende trening og bli mesterskapsløper av format, og så ender det kanskje med ingenting. Da blir Petter Northug mer enn en god fortelling. Da blir han viktigere enn noensinne.

Kommentar:Større blir det ikke

SYK: Martin Johnsrud Sundby (t.v.) Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Sykdom kan ramme alle, brått og uventet, og utøvere som tøyer strikken er sårbare figurer. At Martin Johnsrud Sundby beveger seg helt i randsonen av tålelige treningsmengder er høyt kringkastet og gjør ham utsatt, men all verdens forholdsregler gir ingen garantier. Toppidrettsutøvere skal leve også. Spørsmålet om kontroll og fornuft hører likevel hjemme her, fordi han har et stort apparat rundt seg, og det ligner en bekymringsmelding når landslagssjefen stiller seg åpen for at vinterens beste langrennsløper kanskje burde ha vært bremset mer.

For dette handler om form også, og Martin Johnsrud var tilsynelatende i villrede før forkjølelsen var et offisielt faktum. Sagt annerledes: Ville han ha vært i posisjon til å vinne selv om han hadde vært frisk? Det svaret får vi kanskje aldri, men en grundig evaluering kan hjelpe.

KOMMENTATOR: Truls Dæhli Foto:Frode Hansen,VG

Samtidig handler jo toppidrett om å sprenge grenser, finne nye veier, skape utvikling der slikt er mulig, og det er lenge siden Martin Johnsrud Sundby fant sine områder å være best på. Uten en vinnende spurt var kapasiteten hans beste kort, og det er ikke veldig diskutabelt at han har lagt listen høyere enn noen før ham. På sitt beste lignet han en maskin som bare malte meter og motstandere til mos, og det var naturligvis slik vi ville se ham her. Uten løpere som sprenger felt mister mesterskapet en dimensjon, og ingen ville ha prøvd hardere enn Johnsrud Sundby. Da er det blytungt at han kanskje ikke får sjansen.

Les også:Denne gjengen har gjenreist Northug

For Petter Northug betyr det ytterligere ansvar, og da er det greit å vite at han er klar. Et forfall fra Martin Johnsrud Sundby kunne ha fått helt andre konsekvenser om Northug fortsatt hadde vært på leting.

Men nå er fortellingen ferdig fortalt.

Og favoritten norsk uansett.

Les også

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn
 3. Petter Northug

Flere artikler

 1. Johnsrud Sundby vant NM-gull nummer 11

 2. Petter Northug: – Positivt at det ikke gikk fort i dag

 3. Northug hyller Sundby som tidenes mest suverene

 4. Snart er han
  den perfekte løper

 5. Duell som lukter krutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder