FIKK PANIKK: Petter Northug husker at det smalt, at han sjekket om han selv og kameraten var ok - og at han så får panikk og stikker fra ulykkesstedet. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Petter Northug: - En tur uten mål og mening

Her er Northugs egen versjon av fyllekjøringen

STORLIEN (VG) Petter Northug (28) sier til VG at han var så beruset at han ikke klarte å la bilnøklene ligge hjemme. Rett etterpå smalt det - og han fikk panikk og rømte fra åstedet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I et møte med VG ved svenskegrensen i kveld forteller Petter Northug i detalj om natten som endte med at han ble siktet for promillekjøring.

Northug møter VG sammen med sin manager Are Sørum Langås inne i gammelt leilighetskompleks. Gardinene er trukket helt for, og Northug er tydelig preget og langt nede under samtalen. Øynene hans er rødsprengte, og han er nær gråten flere ganger under seansen som varer i rundt 20 minutter.

Bestemte seg for å kjøre

Historiene om Northugs bytur og promillekjøring er brettet ut de siste to dagene, men nå forteller Northug detaljert om hva som skjedde.

- Det var en bytur som endte hjemme hos meg sammen med kjente. Der ble det sent og det begynte å ebbe ut i morgentimene. I femtiden begynte folk å dra hjem og noen gikk og la seg. Det var på en måte bare meg og passasjeren i bilen som var våken da vi bestemte oss for å gå ut i bilen og kjøre den. Vi hadde ikke noe baktanke med hvorfor vi skulle ut, forteller Northug med dempet med klar stemme.

FIKK PANIKK: Petter Northug husker at det smalt, at han sjekket om han selv og kameraten var ok - og at han så får panikk og stikker fra ulykkesstedet. Foto: Øyvind Nordahl Næss Foto: Øyvind Nordahl Ness

Skistjernen er kledd i en mørk dongeribukse, hvite skitne sko og en blå langarmet genser med hull på siden. Håret er mer uryddig enn vanlig og Northug har en alvorlig mine som vitner om alvoret. Før han begynner å snakke i det halvmørke lokalet, tar han en stor slurk vann.

Sjekket tilstanden til hverandre

Han sier det var en tur som var helt uten mål og mening.

- Vi hadde ikke noe plan bak. Da vi setter oss i bilen kjører vi ikke mange hundre meterne før det går for fort, og vi kjører rett inn i en rundkjøring og går inn i autovernet. Og det smeller. Da kommer vi nok begge to i sjokktilstand og spør hverandre om det går bra. Han spurte meg om det gikk bra, og jeg spurte han. Vi var enige om at det gikk bra med hverandre. Det var ikke noe skader vi så, og det neste som skjer er at jeg handler i panikk og vil komme meg bort fra stedet og plassen. Så da drar jeg hjem til meg, sier Northug som forteller at det bare kan ha gått minutter før politiet kommer på døra hans.

BILLEDSPESIAL: Northugs bil totalvraket i ulykke

Politiet på døra

- Der blir jeg ikke mange minutter før politiet kommer på døra og henter meg. Da har jeg på en måte skjønt at jeg må bli med, og da går turen ned til legevakten for rutinekontroll først og sjekk. Så bort til politistasjonen. Der jeg blir og venter til jeg våkner og blir kalt inn til avhør, sier Northug.

Forhøret ble avsluttet rundt klokken 15 søndag ettermiddag. Da hadde det gått i underkant av ti timer siden ulykken.

- Hva var den første tanken du gjorde deg da dette gikk galt?

- Da det først smalt kom jeg i en sjokktilstand. Jeg skjønte hva som hadde skjedd. Jeg handlet veldig feil da. Det var det jeg husker av situasjonen da, at det ble handlet veldig feil.

- Hvor beruset var du den kvelden og da du kjørte?

- Jeg var såpass beruset at jeg ikke var i stand til å ta riktige valg. Jeg var ikke av den fornuft at jeg lot bilnøklene ligge, sier Northug.

VG DIREKTE: Få siste nytt om Northug-saken

Northug var ikke på åstedet da politiet kom til stedet. Men etter at politiet startet sitt søk fant de fort Northug i hans eget hus. Fremoverlent på albuene forteller Northug hva som skjedde da han stakk fra kompisen som var skadet.

- Forlot du bilen etter oppfordring fra din passasjer?

- Ja. Vi var begge i sjokk der. Men begge to var såpass at vi spurte om det gikk bra. Men da jeg beveget meg ut, så ga han meg klar beskjed om at her må jeg dra. Det er vel det jeg husker fra det.

- Hvordan var søndagen etter ulykken?

- Da hadde jeg innsett hva som hadde skjedd. Jeg hadde skjønt at jeg satte passasjeren, meg selv og andre i fare, og jeg var veldig skuffet over det jeg hadde gjort. Det var tankene rundt det som surret rundt da.

Petter Northug er nær gråten flere ganger under intervjuet. Spesielt preget er han når han prater om hvordan han har skuffet sin mor og far, og hvordan de har tatt vare på ham etterpå.

GRÅTKVALT: Petter Northug er nær gråten flere ganger under intervjuet med VG. Foto: Øyvind Nordahl Næss

- Jeg har ikke pratet med så veldig mange selv etterpå. Are møtte meg da jeg var ferdig på stasjonen. Så har jeg pratet med mamma og pappa. Det er de jeg har pratet med her i etterkant.

- Hvordan var det å møte mor og far etter dette?

- Nei, det var fryktelig tøft for min del. Det er som jeg har gitt uttrykk for før, at det er de jeg kan takke for at jeg har kommet dit jeg har kommet. Det er klart at det er dem jeg tenker først på når noe slikt skjer. Det er sterkt å møte dem. Jeg skjønner at de er skuffet, og jeg er skuffet, og vi er alle skuffet. Det her er ikke noe som skal skje. Det har skjedd. De sier at de er med i tykt og tynt, og det betyr mye å høre, sier Northug mens han tydelig kjemper med seg selv og stemmen nesten brister.

Northug fremstår slik de færreste har sett han før. Han har blikkontakt med VGs journalist under intervjuet, men ser også mye ned til høyre. Han innser hvor alvorlig promillekjøringen er for ham.

- Hvem er det du føler du har skuffet aller mest?

- Jeg føler jeg har skuffet meg selv aller mest, absolutt. Så tenker jeg på nærmeste familie og de som står meg nærmest. Og så har jeg de som jobber sammen med meg, sponsorer og de som har støttet meg. Det er ikke holdninger jeg vil stå for, sier Northug.

- Hvordan tror du at du blir oppfattet av andre etter dette?

- Det er klart dette vil henge over meg, og det får jeg bare ta. Jeg får ta den her straffen. Det er jeg som har gjennomført dette og begått dumheten. Jeg får være flink og ikke tenke for mye hva alle sammen tenker. Det er sikkert veldig mye forskjellig.

Han sier han skal tilbringe tid med sine nærmeste før han skal komme tilbake som skiløper. For det er han fast bestemt på.

- Jeg ønsker å gå på ski. Det er det som driver meg. Det er det jeg trives med. Det her er jo en skikkelig vekker. Jeg vet hvilke prioriteringer man må gjøre i livet for å nå toppen og være der. Det har jeg rapporter på. Jeg vil tilbake dit. Og jeg skal ta de justeringene i livet som gjør at man må tilbake dit.

- Må du gjøre noe med livsstilen?

- Jeg må gjøre justeringer. Når man trener såpass mye så er det viktig at man får nok hvile og restitusjon og at trening er på en måte fokus. Det er der det må ligge. Det er de justeringene jeg må gjøre, og jeg vet hva som kreves. Jeg må trene mye og leve et toppidrettsliv utenom også, sier Northug.

- Har du følt at du ikke har levd det toppidrettslivet de siste årene?

- Jeg føler at jeg har vært veldig dedikert når jeg først setter i gang. Noen oppkjøringer har startet litt senere enn andre. Men da har jeg gjort det ordentlig. Det er slik jeg er. Jeg har tatt meg friheter med lengre pauser, men det vet de fleste. Det er klart det har en sammenheng med det som har skjedd tidligere.

- Hva må du gjøre for å komme tilbake?

- Først må jeg klarne tankene litt og komme meg tilbake i normal hverdag. Så får jeg forsøke å komme i gang med å trene litt og kjenne hvordan kroppen responderer på det. Jeg må finne gleden. Det er det som må komme ved at du ønsker å gjøre den jobben jeg skal gjøre for å komme tilbake, sier Northug.

- Når du snakker om justeringer; har det vært for mye byliv?

- Nei, det vil jeg ikke si. Når jeg er utenfor sesong har jeg tatt meg den friheten at jeg har kost meg litt. Slik har det alltid vært. Det har vært fokuset også at man skal koble med andre ting. Men jeg har ikke vært den som har oppsøkt byen når det begynner å nærme seg sommeren og høsten. Da er jeg dedikert til den jobben jeg gjør, sier Northug.

- Føler du at karrieren din er i fare nå?

- Selv så føler jeg ikke det. Klart det her er en kjedelig hendelse som jeg er veldig lei meg for. Jeg har lyst til å vise at jeg kan være med å kjempe i toppen igjen, sier Northug.

- Er du virkelig klar for å rydde opp og gjøre den jobben for å komme tilbake?

- Ja. Jeg har fått meg en vekker og jeg er klar for å gjøre justeringene for å komme tilbake til toppen og det nivået jeg var på for noen år tilbake, sier Northug.

- Det går inn over deg så sterkt at du merker at det blir en helt annen verden enn det jeg har vært vant til tidligere.

- Vil dette påvirke deg som skiløper senere, med tanke på den kjente opptreden din?

- Det vil det sikkert gjøre. Det her vil nok være en lærdom for livet når det først har skjedd. I hvilken grad det vil påvirke meg akkurat nå er vanskelig å si, for det er såpass ferskt ennå, men jeg er sikker på at dette vil påvirke meg som skiløper.

- Vil vi se en annen type Petter Northug nå?

- Det er vanskelig å forholde seg til sånne ting, det blir lengre frem i tid. Det viktigste for meg er at jeg er en idrettsmann som elsker å konkurrere, og jeg håper jeg kan reise meg og komme tilbake og være med å kjempe på det nivået jeg ønsker å gjøre.

- Hvis sponsorkontrakten ryker, vil du da vurdere å gå tilbake til landslaget, hvis de strekker ut en hånd?

- Det er for tidlig for meg å trekke konklusjoner i en sånn retning ennå. Jeg må ha noen dager å summe meg litt på og høre hva som skjer i kulissene og ut ifra det trekke en konklusjon på hva som skjer fremover.

- Hva kommer du til å gjøre de neste dagene?

- Jeg har fortsatt ingen planer for hva jeg skal gjøre. Det viktigste for meg var å snakke med mamma og pappa. Etter det her får man legge en plan for hva man skal gjøre videre fremover.

- Hvordan har du snakket med dette om passasjerkompisen din etterpå?

- Jeg har hatt en dialog med ham etterpå, og den var fin. Vi spurte hverandre om hvordan det gikk og begge var enige om at det var idioti og at vi var dumme. Det er vi voksne nok til å innse begge to. Vi var glade for at det gikk så bra som det gikk, og vi er nok begge innforstått med at det kunne gått mye verre.

- Kan du huske noe av da du mistet kontroll over bilen?

- Jeg husker det gikk for fort. Fart er jeg usikker på. Istedet for å kjøre rundt rundtkjøringen så gikk det på en måte rett frem og i autovernet.

- Det var ikke sånn at du sovna? Du var klar?

- Jeg var klar, jeg sov ikke.

- Var det 80-90-100 det gikk i?

- Det er vanskelig å si, men det gikk for fort.

- Hva tenker du om at det gikk såpass bra og at det ikke var personer der som ble skadet eller mistet livet?

- Når du gjør en sånn hendelse setter du ikke bare deg selv i fare, men også passasjer og andre. Det er dumhet og idioti, som man klart tenker masse på etterpå.

- Hvilke restriksjoner setter du nå på deg selv fremover, med tanke på fest og alkohol når du skal tilbake?

- Etter denne hendelsen skal jeg summe meg og komme meg tilbake til trening. Når jeg først skrur på bryteren og kjenner at kropppen er klar for det, blir det null alkohol fremover. Da er det én ting som gjelder, og det er trening og å gjøre de riktige valgene frem mot sesongstart.

- Hva tenker du om fengselsstraff for dette?

- Jeg er klar for å ta straffen for dette. Jeg skal ta min straff. Det er det ingen tvil om.

- Har du hatt befatning med politiet i sammenheng med alkohol tidligere?

- Nei, aldri.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder