Kirkebakken Grand Prix Rulleskirenn. Seier til Petter Northug. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK / VG Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Manageren: – Petter føler seg lurt

Skiforbundet: – Overrasket over uriktige påstander fra Petter Northug

Ifølge manager Are Sørum Langås føler Petter Northug (29)
seg lurt av Norges Skiforbund.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Skikongens manager er klar på at vilkårene fra den opprinnelige avtalen våren 2013 ikke gjelder lenger. Og at Skiforbundet utnyttet den sårbare situasjonen Northug var i etter den skuffende OL-sesongen og fyllekjøringen til å tvinge gjennom nye regler i fjorårssesongen.

Les også: Northug forklarer seg om konflikten

Norges Skiforbund svarte ikke på VGs henvendelser tirsdag kveld, men kom ved 21-tiden med en pressemelding for å svare på Petter Northugs påstander:

«Med utgangspunkt i alle møter og kommunikasjon som har vært i saken siden 2013, er vi svært overrasket over uriktige påstander fra Petter Northug, sier generalsekretær Stein Opsal.

– Dette skyldes kanskje at han selv ikke har deltatt i et eneste møte siden 30. april 2013, legger Opsal til.

Avtalen han ble tilbudt nå er den samme som sist sesong og gir Petter Northug kommersielle fordeler og sportslig frihet som ingen andre landslagsløpere har. Skiforbundet har vært og er positive til sportslige individuelle tilpasninger og langsiktige avtaler. Flere landslagsløpere har dette i dag.

I pressemeldingen henviser også Petter Northug til en lovnad fra tidligere langrennssjef Åge Skinstad.

– Det er ingenting i den skriftlige redegjørelsen som ikke kjent for begge parter, og som ikke er fulgt opp senere, sier Skinstad.»

Føler seg motarbeidet

– Glideflukten fra avtalen knyttet til å være representasjonsløper startet høsten 2013. Allerede da følte vi oss motarbeidet. Og Skiforbundet bør ikke være spesielt stolt av å tre ytterligere en avtale ned over et menneske som først har vært gjennom en mislykket OL-sesong og så det som skjedde 4. mai (fyllekjøringen). Sånn sett føler Petter Northug seg lurt, sier Are Sørum Langås til VG.

Blant annet ønsker Northug at han fortsatt kan ha enkelte friperioder under sesongen der han kan profilere sin hovedsponsor. Han er krystallklar på at partene fortsatt kan komme til en enighet som sørger for at Petter Northug går verdenscuprenn for Norge den kommende sesongen.

– Vi har et behov for å belyse hele saksgangen for langrennskomiteen og skistyret. De kan ikke være godt nok kjent med forutsetningene i avtalen fra 2013 og den videre utviklingen etterpå. Vi ønsker en dialog og svar på spørsmålene vi har stilt, men det har blitt avvist. Derfor har ikke vi svart ja eller nei. Vi har ikke hatt godt nok grunnlag til å bedømme avtalen på, i og med at vi ikke har fått svar på spørsmålene vi har stilt.

– Forbundet har vært tydelig på at avgjørelsen om at Northug ikke skal gå verdenscuprenn er tatt. Hvordan føler du samarbeidsklimaet er akkurat nå?

– Vi mener det fortsatt bør være mulig å finne en løsning som er akseptabel for begge parter, svarer Sørum Langås, og fortsetter:

Tror på enighet

– Vi ønsker ingen særavtale. Poenget er at reglene hele tiden har forandret seg. Vi opplever det som motvilje fra Skiforbundets side.

– Er det Coop som presser på for å få mer eksponering gjennom sesongen?

– Det er Petter som eventuelt skal inngå en avtale med NSF, og han gjør sine helhetlige vurderinger i forhold til dette.

– Hva skjer hvis man ikke kommer til enighet med Norges Skiforbund?

– Å gå til noe søksmål eller lignende er ikke veien å gå. Dette må løses via en god dialog for å finne en løsning som alle parter kan leve med. Petter har høye ambisjoner fremover. Skiforbundets regler åpner for at han fortsatt kan være representasjonsløper og vi tror at vi kan komme frem til enighet gjennom dialog.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder