Sundby: – Himmelen falt i hodet på meg

Sundby: – Skal blø for VM-gull i Lahti

Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

Martin Johnsrud Sundby (31) mister sammenlagtseierene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen, og utestenges i to måneder etter brudd på WADA-reglementent. Det kom frem på en pressekonferanse i regi av Skiforbundet onsdag.

  • Even Braastad

Artikkelen er over tre år gammel

– Det eneste jeg ber om er at dere setter dere inn i dommen, og forstår hvor urimelig den er, sa en tydelig preget Johnsrud Sundby til pressen på Ullevål Stadion da dommen, og den tilhørende utestengelsen, ble presentert.

Det dreier seg om feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline. WADA har kun tatt høyde for «ordinære» inhalatorer i sitt regelverk, og ikke forstøveren som Sundby og mange andre i Norge benytter. Det er her misforståelsen har skjedd fra Skiforbundets side, en misforståelse landslagslege Knut Gabrielsen gjorde rede for.

Skiforbundet tar på seg ansvaret for feilen, noe de både klargjorde på pressekonferansen og i et skriv sendt ut i forbindelse med hasteinnkallingen til pressetreffet.

Han mister seieren i Tour de Ski i 2014/2015-sesongen. Han mister i tillegg seirene i verdenscupen, og i kraft av dette sammenlagtseieren i verdenscupen sammen sesong. Ved Erik Røstes side så Johnsrud Sundby preget ut idet saken ble presentert for det samlede pressekorpset onsdag klokken 13.

Resultatene fra 2015/2016-sesongen kommer ikke til å bli påvirket av dommen.

VG fulgte Martins knallharde oppkjørin

Sundby til VG: – Det føles brutalt

Bruddet på regelverket ble først oppdaget fra WADAs side under verdenscuprennet i Davos 13. desember 2014, og deretter i Tour de Ski-rennet i Toblach den 8. januar 2015. Det fører til at den andre av Martin Johnsrud Sundbys tre Tour de Ski-seirer strykes.

Tour de Ski: Tour de Ski 2015 endte med seier til Martin Johnsrud Sundby, foran Petter Northug. Det resultatet strykes. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Les også: Sundby etter Toblach i 2015

Til VG like etter pressekonferansen fortalte Martin Johnsrud Sundby om følelsen av å bli fratatt titlene han har lagt ned mange timer for å vinne.

– Det føles brutalt at jeg blir fratatt disse merittene jeg har jobbet så enormt hardt for. Det føles som jeg blir stående her for å ta en dom for det som er en ærlig misforståelse fra et bredt medisinsk apparat. Det har vært en stor belastning å være gjennom dette, fortalte skiløperen til VG, som tidligere har blitt kritisert for bruken av astmamedisinbruken.

Nå er VM-gull i Lahti det eneste som gjelder.

– Jeg må gjøre meg ferdig med det her, så skal jeg reise meg igjen og komme sterkt tilbake til det som er en veldig viktig sesong med VM i Lahti. Jeg skal blø for et VM-gull der, sa Sundby til VG etter pressekonferansen. Han uttrykte glede over at Skiforbundet hadde tatt all skyld, samtidig som han syns det var vanskelig å se at ting kunne vært gjort annerledes.

Les også: Sundby om astma-problemene: – Markant handikap

Sundby: – En totalt urimelig dom

RØSTE OG SUNDBY: Skipresident Røste og hovedpersonen selv Martin Johnsrud Sundby under onsdagens pressekonferanse på Ullevål Stadion. FOTO: Odin Jæger VG

Dommen sluttfører en prosess på halvannet år for Martin Johnsrud Sundby og et team han mener «har jobbet dag og natt med dette» siden de ble gjort oppmerksomme på tilfellet.

– Denne saken startet for meg ti dager etter Tour de Ski for halvannet år siden. Da jeg var på butikken ringte Knut (landslagslegen, journ anm). Han fortalte at jeg ved to anledninger hadde gått over en såkalt «decision limit» ved bruk av ventoline. Det her var seks dager før NM på Røros, og ikke så lenge før VM i Falun. Der og da falt himmelen i hodet på meg, jeg kunne ikke begripe hva som hadde skjedd, sa Johnsrud Sundby til pressen.

Han trodde etterhvert som han hadde satt seg inn i saken at det hele skulle gå over fort. Slik ble det ikke.

– Det viste det seg at tolkningen Knut Gabrielsen, Olympiatoppen og hele det medisinske apparatet hadde ikke samsvarte med regelen WADA mente de hadde laget, eller det de mente var intensjonen var regelen. Da ble det en lang prosess i etterkant av det, sa Sundby, som to ganger har gjennomført tester for å bevise at han ikke har hatt noen konkurransefordel av inntaket.

Han har i tillegg gjennom flere juridiske runder, runder som har blitt til en følelsesmessig berg- og dalbane via frikjennelse i FIS til domfellelse i CAS.

Saken fortsetter under videovinduet

Sundby: – Vet jeg ikke har gjort noe galt

Etter en runde som involverte FIS, som frikjente Sundby, kom Antidoping Norge til samme slutning: Regelen var for uklar, og utøveren bør ikke lastes for det.

– Så anket WADA denne saken, men jeg så på det som en formalitet. Jeg var sikker på at saken ville få det samme utfallet. Nå har vi vært gjennom en ny rettsrunde i CAS, og jeg må innrømme at det er nesten umulig å godta det utfallet. Jeg mener det er en totalt urimelig dom som faller på meg på grunn av en misfortåelse. Jeg må stå med den dommen, og jeg skal klare å stå sterkt i det for jeg vet jeg ikke har gjort noe galt, meddelte 31-åringen fra Oslo til pressen.

– Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av astmamedisinen ventoline. Skiforbundet tar på seg det fulle og hele ansvaret, ettersom forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for å bruke medisinen på denne måten, opplyste Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, i starten av pressekonferansen.

I februar: «Bekymret» for å bli tobarnsfar

Advokat: – Urimelig at Martin rammes

– Dommerne i CAS sier faktisk selv at regelen med fordel kunne vært klarere, så utøvere og deres rådgivere hadde unngått å misforstå regelen. Det er viktig at CAS nå har fastslått hvordan regelen skal forstås, men jeg mener det er helt urimelig at Martin nå er rammet av den, oppsummerte adovkaten som har vært involvert fra Skiforbundets side, Anne-Lise Rolland.

Rolland gikk videre gjennom hvordan regelen ble misforstått. Der gjorde advokaten det klart at han ikke har vært over den lovlige grensen for virkestoffet salbutamol.

Johnsrud Sundby har imidlertid inhalert medisin gjennom en forstøver, og det er det som har forårsaket problemet. I en forstøver forbli om lag 90 % av medisinen igjen i apparatet, mens kun 10 % inhaleres og tas opp av utøveren.

Det er de 10 % som inhaleres av utøver som landslagslegene og Martin Johnsrud Sundby har forholdt seg til, mens WADA på sin side kun ser på hvor mye medisin som settes inn i forstøveren - noe som er en dose ti ganger større enn det Sundby selv har inhalert, i følge Rolland.

Det er denne regelen Norges Skiforbund har misforstått, og det er grunnen til at Johnsrud Sundby nå utestenges.

Legen: – En enorm belastning for Martin

Knut Gabrielsen var legen som Martin Johnsrud Sundby søkte råd hos da hans astmasykdom forverret seg i 2014.

– I henhold til utøverkontrakten er utøverne forpliktet til å rette seg etter de råd som blir gitt av leger eller andre i det medisinske støtteapparatet. Det er vår jobb å finne den beste behandlingen innenfor det regelverket som finnes. I desember 2014 oppstod det en forverring i Martins astma, og jeg foreskrev en behandling som blant annet omfattet ventoline, opplyste landslagslegen Knut Gabrielsen, som også viste visuelt på pressekonferansen hvordan medisinen ble gitt.

Han forklarte videre hvordan misforståelsen av mengdeforholdet i astmamedisinen hadde foregått, og at testing gjort av både internasjonale og nasjonale eksperter har underbygd deres syn på at Sundby aldri har passert noen ulovlig grense.

– Når vi kommer til dommen i CAS så handler ikke det om de grensene, det dommen i CAS handler om det er hvordan du skal tolke det som legges i forstøveren (hjelpemiddel ved innhalering av astmamedisin, journ. anm.), forklarte Gabrielsen videre. Han gir seg nå som landslagslege, uten at det har direkte sammenheng med saken som inolverer Sundby.

– Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt "kunne jeg gjort noe annerledes". CAS forklarte at det aldri hadde blitt sak om vi søkte om innvilgning, noe vi ville fått, forklarte Gabrielsen videre, som også sa han ikke vurderte å søke om fritak.

– Jeg er lei for at det har rammet Martin, men selv finner jeg trøst i at CAS mener det var en «ærlig misforståelse», avsluttet legen.

Les også: Sundby: – Jeg liker å spre litt falske rykter

Skiforbundet tar all skyld

Etter at kommunikasjonssjefen Espen Graff hadde innledet pressekonferansen tok skipresident Erik Røste ordet. Røste var klar med å påpeke at Johnsrud Sundby ikke hadde registrert for høye blodverdier.

– Dette handler om at Martin Johnsrud Sundy har tatt lovlig og nødvendige medisiner, men CAS har slått fast at det har blitt administrert på feil måte. Han har ikke hatt for høye verdier, det er ikke saken. Hadde skiforbundet søkt om fritak, hadde det blitt invilget, og dette hadde ikke blitt en sak, forklarer skipresident Erik Røste.

– I desember 2014 ble sykdommen til Martin forverret, han søkte råd hos legen til landslaget., noe han er forpliktet til å gjøre gjennom å være løper for landslaget. Martin er uten skyld i det som har skjedd. Idrettenes volgiftsrett slår fast at vi har forstått bestemmelsen feil, fortsatte Røste, som var tydelig med å påpeke at Sundby ikke har fått noen konkurransefordeler av bruken.

– Norges Skiforbund er skuffet over dommen, vi mener det ble presentert gode argumenter for at vi og andre forstod regelen slik vi gjorde det. Selv om vi er skuffet over dommen, vil vi etterleve den. Det skal ikke være noe tvil om at vi kjemper i kampen mot dopen, påpekte skipresidenten videre.

Les også: Eks Northug-trener blir ny landslagstrener

Mister verdenscupseieren

Røste påpekte videre at premiene fra de seirene dommen gjelder vil tas tilbake fra Johnsrud Sundby, som et resultat av de foreliggende resultatene. Dette skulle imidlertid Skiforbundet erstatte som en følge av misforståelsen.

– Det har vært uenigheter i forståelsen av regelen. CAS har understreket flere ganger i dommen at regelen kunne vært formulert klarere, sa Røste.

– Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sier Røste.

Mer om

  1. Martin Johnsrud Sundby
  2. Langrenn
  3. Doping
  4. FIS

Flere artikler

  1. Lege: – Medisinen gjør at han kan konkurrere på lik linje med andre

  2. «Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten»

  3. Kamplysten langrennskonge: Sundby til VG: - Finnes det en mulighet, vil jeg anke

  4. VGs kommentator om skandalen: Pinlig lissepasning til Putin

  5. Sundby ønsket hemmelighold etter fjorårets FIS-frifinnelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder