Northugs straff: 50 dager i fengsel

OSLO/TRONDHEIM (VG) Påtalemyndigheten foreslo fengsel i 60 dager og en bot på 200.000 kroner til Petter Northug (28), men dommeren falt ned på 50 dagers fengsel og 185.000 i bot.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Northug hadde ingen innvendinger mot den foreslåtte straffen før retten tok pause på én time.

Etter en times pause var 28-åringen tilbake i retten, drakk vann og kikket som oftest ned i bordet og i fanget mens dommeren satt foran ham og leste opp dommen.

Dommen var klar klokken 12 og ble på 50 dager og 185.000 kroner i bot. Northug fradømmes retten til å føre motorvogn «for alltid». Det betyr vanligvis fem år.

Northug godtok dommen.

83 i 40-sonen

Northug ankom rettsmøtet klokken 10 og svarte først at han har 1,5 millioner i inntekt på spørsmål fra dommer Ingrid Stigum. Da Stigum spurte om Mosvik-karen erkjenner straffskyld, svarte han kort «ja».

Skistjernen forklarte så hva som skjedde da han promillekjørte i Trondheim natt til 4. mai.

– Det var en kjøretur uten mål og mening, sier Northug, som sitter med ryggen til journalistene og tar seg en slurk vann nå og da, til dommeren.

Han forklarer at farten ble høy først da bilen nærmet seg rundkjøringen hvor det gikk galt, og han var klar over at fartsgrensen på stedet var 40. Northug, som er siktet for å ha kjørt 83 kilometer i timen i en 40-sone, sier han umiddelbart skjønte det var store skader på bilen.

– Det var en kombinasjon av promille og for høy fart. Jeg husker ikke i detalj, men jeg husker at vi hadde for stor fart da vi traff rundkjøringen, sier Northug.

Northug: – Sjokktilstand

– Etter at krasjen inntraff, sjekket jeg og passasjeren oss selv. Så spurte vi hverandre om det gikk bra. Da så jeg ikke på passasjeren at han var skadet. Han bekreftet det til meg at det gikk bra. Etter krasjen hadde vi dialogen jeg refererte til i stad. Så havnet vi begge i en sjokktilstand. Deretter bestemte jeg meg for å forlate bilen. Jeg husker at mens jeg forlot ulykkesplassen skrek han at jeg måtte stikke fra stedet to-tre ganger, og at han på en måte skulle ordne opp, forklarer 28-åringen.

Dommeren noterer det Northug sier på en PC underveis. Mens hun gjør det, sitter Northug og ser ned i pulten foran seg.

– Er det riktig at du forklarte uriktig at det var passasjeren som kjørte bilen? spør dommeren.

– Det er riktig hvis du snakker om de to avhørene på bopel.

Northug sier at han da var i en tilstand som gjorde at han ikke husket hvem som kjørte bilen ennå. Han erkjenner imidlertid å heller ikke ha forklart seg riktig i det tredje avhøret. Northug svarer bekreftende på at han hadde med seg advokat i det siste avhøret.

– Da jeg våknet på politistasjonen, var jeg ennå i sjokk. Jeg fattet ikke situasjonen helt. Jeg levde litt i min egen verden og stengte resten ute. Jeg forsøkte å komme meg ut av situasjonen så lett som mulig da. Jeg så ikke alvoret før jeg ble mer klar i toppen ut på ettermiddagen etter å ha snakket med mine nærmeste, forklarer Northug.

– Jeg var ikke klar over hva jeg holdt på med. Det var en kombinasjon av at jeg hadde alkohol i blodet og at jeg nettopp hadde våknet.

– Var du klar over at du framsatte en falsk anklage til politiet og at passasjeren ville bli siktet? spør dommeren.

– Jeg tenkte ikke på det der og da, men jeg skjønte det senere på dagen. Hvis jeg hadde vært ved mine fulle fem, hadde jeg aldri gjort det. Så klart, i ettertid ser jeg, etter å ha avlagt falsk forklaring etter en sånn hendelse, at det blir feil å avgi forklaring såpass tidlig etter en slik hendelse.

Dommeren forklarer at påtalemyndigheten har foreslått straff. Den er som følger: Fengsel i 60 dager, en bot på 200.000 kroner. Northug er også fradømt til å miste førerretten «for alltid».

Dommeren ga Northug anledning til å kommentere den foreslåtte straffen. Han tok en pause før han svarte:

– Jeg har ingen innvendinger.

– Klokken 11.45 samles vi til forkynnelse av dom, sier dommeren.

Seks tiltalepunkter

Northug hadde allerede fått tilsendt straffeforslaget til aktor og var forberedt på hvilken straff han trolig fikk da han ankom Sør-Trøndelag tinghus rett før klokken 9.30 - en halv time før rettsmøtet starter.

28-åringen så avslappet ut og gikk rolig og bestemt mot rettssal 101, der fikk dommen i promillekjøringssaken mot ham. Northug var iført en blå parkas med pelskrage, hvite joggesko og mørkeblå jeans. Halvannen meter bak kom manager Are Sørum Langås.

Etter at tiltalebeslutningen ble klar i midten av september, skrev Northug i en pressemelding at han «ønsket å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten».

I tiltalebeslutningen kom det frem at Northugs Audi traff midtrabatten før rundkjøringen på Byåsen 4. mai, fortsatte i et 16 meter langt «hopp» 38 centimeter over bakken og traff en lysmast. 38 meter senere traff bilen autovernet som ble skjøvet 2,2 meter. Northug hadde da 1,65 i promille.

Dette er tiltalepunktene mot Petter Northug:

* For å ha ført en motorvogn mens han var påvirket av alkohol.

* For ikke å ha opptrådt hensynsfullt og aktpågivende i trafikken.

* For å ha holdt en hastighet på minst 83 kilometer i timen der fartsgrensen var 40 kilometer i timen.

* For å ha forlatt stedet uten å sørge for at passasjeren, som var skadet, fikk nødvendig medisinsk hjelp.

* For å ha latt være å underrette politiet om uhellet.

* For falsk anklage. Ved tre anledninger avga Northug falsk forklaring til politiet. Han hevdet at det var kameraten hans som hadde kjørt ulykkesbilen.

Avhør i promille

Det har lenge blitt diskutert hvilken straff Northug kan vente seg blant flere advokater i Norge. Anslag på halvannen måned til over et halvt år har blitt nevnt som mulig straff for promillekjøringen rundt halv seks-tiden 4. mai i år.

Men advokat John Christian Elden reagerte på avhøret der Northug kom med falsk anklage mot passasjeren og uttalte at kompisen var sjåføren, som ble foretatt mens Northug selv mener å ha hatt betydelig promille.

Det er Kriminalomsorgen som skal vurdere hvordan og når Northug skal sone sin straff. Retten pleier ofte å veilede siktede om at det er kriminalomsorgen som har ansvaret for soningen.

Fotlenke kan være aktuelt, men det er også fengselsstraff. Det er vanlig at det kan ta flere uker før soningsperioden blir klar. Northug kan søke om et tilpasset tidspunkt for soningen.

Det er det lokale friomsorgskontor som skal avgjøre om Northug skal kunne sone hele, eller deler av straffen med fotlenke og når en eventuell soning skal påbegynnes. Soning med fotlenke er en alternativ soningsform, for de som er dømt til fengsel i maksimalt fire måneder.

Må sone i Norge

Men en ting er klart. Dersom Northug må sone i vinter og han ikke får soningsutsettelse ryker alle renn utenlands i denne perioden.

– Soning kan ikke gjennomføres utenlands. Det gjelder både fotlenkesoning og vanlig soning i fengsel, sier regionsdirektør Jorid Midtlyng i Kriminalomsorgen region nord til VG på generelt grunnlag.

Hun sier det er strenge regler for soningsutsettelse for lengre perioder, selv om de kan være fleksible innenfor kortere tidsrom. Det gjelder også for soning med fotlenke som kan iverksettes raskt.

– Vi har dialog om de konkrete sakene. Men soningsutsettelse må det søkes spesielt om og det er strenge vilkår for å få det, sier hun og sier det gjelder samme regler for både soning i fengsel og med fotlenke.

– Går det an å få utsatt soning i 4-5 måneder?

– Ja, hvis man oppfyller vilkårene så er det mulig, sier Midtlyng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder