Dæhlie: - Jeg er forbannet og sjokkert

Skikongen slår tilbake mot svensk dokumentar

SKEDSMOKORSET(VG Nett) - Mine gullmedaljer er vunnet med hard, systematisk jobbing. Blodverdiene mine er oppnådd på ærlig vis.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er Bjørn Dæhlies (45) krystallklare svar på dopingbeskyldningene i dokumentarprogrammet som sendes på svensk TV i kveld. Der mistenkeliggjøres en lang rekke av 90-tallets skistjerner, blant dem Dæhlie.

De svenske journalistene hevder at flere av de mest kjente utøverne må ha manipulert blodet på kunstig vis, og dermed jukset seg til et bedre oksygenopptak og bedre resultater. Svenskenes «bevis» er målingene av løpernes hemoglobinverdier i blodet.

Sportsbloggen: VG har sett filmen - les dommen her

Umulig uten juks

Norske ledere og utøvere tilbakeviser juks på det sterkeste. Nå forteller Bjørn Dæhlie om sine blodverdier:

- En normalverdi for meg er rundt 15,7. Jeg har ned mot 15 og opp til 17. Det har vært mine normale variasjoner i alle årene med trening i høyden. I Nagano-OL, som var mitt beste mesterskap, lå verdiene mine like under 16. Det kan være greit å vite i denne diskusjonen, sier Dæhlie.

I SVT-programmet hevdes det at samtlige medaljevinnere i VM i Thunder Bay i 1995 hadde hemoglobinverdier på 17,5 eller mer.

Se panelet i VM-studio diskutere dokumentaren her.

Noe det hevdes er umulig å oppnå uten juks. I dette mesterskapet tok Bjørn Dæhlie to individuelle sølvmedaljer og gull i stafett.

Les også: Antidopingsjef om varslet dokumentar: - Ikke gyldige målinger

GODT VM: Her er Bjørn Dæhlie på vei inn til sølv på 10 kilometer under VM i Thunder Bay i 1995. Foto: NTB Scanpix

Bjørn Dæhlie reagerer kraftig på disse påstandene.

De tilbakevises av svenske Peter Hemmingsson, som var FIS' medisinske sjef i mesterskapet og ansvarlig for å overvåke dopingtestingen.

- I Thunder Bay var det ingenting galt med testene til noen norske eller svenske utøvere. Det er heller ikke riktig at vi testet alle medaljevinnerne. Vi testet de fire beste og to tilfeldige utøvere i ett av herreløpene. Vi testet også seks mannlige stafettløpere. Blant disse tolv løperne var det tester på nesten 20 og noen på 19. Dette var ikke Bjørn Dæhlies test. Den var helt normal, sier Hemmingsson.

Tilbakevist

Bjørn Dæhlie forteller at han og Norges Skiforbund sjekket SVTs påstander om Thunder Bay-verdiene med Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) og fikk beskjed om at ingenting var galt med dem.

- Jeg er forbannet og sjokkert over at SVT velger å presentere disse påstandene på tross av at Petter Hemmingsson har tilbakevist dem. Han sier jo rett ut at påstandene SVT fremsetter er feil, sier Dæhlie.

Les også: Tallene som viser hvor skitten langrennssporten var

SVT- programmet som er laget av den anerkjente Uppdrag granskning-redaksjonen, omtaler skisporten på 90-tallet som et svært dystert kapittel i dopinghistorien.

- Vi er svært overrasket over hvor bombastisk SVT og Saltin vurderer blodverdiene, særlig etter at de er gjort kjent med usikkerheten rundt målingene. Det kommer ikke fram noe bevis på at norske utøvere hadde unormale verdier. Verdiene til de norske utøverne er helt normale og overhodet ikke noe bevis for dopingbruk, sier skipresident Erik Røste, som var landslagssjef for herreløperne på 90-tallet.

REAGERER: Bjørn Dæhlie sier han er forbannet og sjokkert over dopingpåstandene som kommer frem i en svensk dokumentar. Foto: Roger Neumann, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder