FORTSATT UKLARHET: Selv om Northug, som her har seiret i Grand Prix Rulleskirenn, er enig med skiforbundet om en treårsavtale, er det fortsatt uklarhet rundt kleskolleksjonen til Petter Northug. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Advokat om uklarhet i Northug-avtalen: – Henger ikke helt på greip

Petter Northug (29) og Norges Skiforbund ble søndag enige om en treårsavtale. Men nå krangler de to partene om Northugs kleskolleksjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Skiforbundet mener at Northug må si fra seg avtalen om kleskolleksjon med Swix, mens Northugs manager Are Sørum Langås mener at 29-åringen kan ha klesavtale med hvem som helst.

– Det henger ikke helt på greip, svarer idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner når han får forklart den nye problemstillingen.

Han har fulgt Northug-saken de siste månedene, og uttalte i april at han mente Skiforbundets krav brøt med norsk lov.

KOMMENTAR: «Når Northug vinner, ser taperen ofte dum ut»

Professor: – Prøver å tøye strikken

Kjenner sier at uenigheten om kleskolleksjon trolig handler om tolking av kontrakten som er underskrevet.

– Tvil rundt tolkning av kontrakter er et kjent problem. Nå dreier det seg om forståelse og tolkning av avtalen. Det skjer fra tid til annen og er en kjent juridisk problemstilling, sier han.

IDRETTSJURIST: Gunnar-Martin Kjenner. Foto: Jan Petter Lynau , VG

HUSKER DU? Northug ville gå i stripete fangedrakt

Petter Gottschalk er professor ved institutt for ledelse og organisasjon på BI er ikke overrasket over at det dukker opp en ny uenighet etter at avtalen er offentliggjort.

– Alle tror at kontrakter gjør alt klinkende klart, sier han.

Men det stemmer ikke alltid, påpeker Gottschalk. Han sier at denne nye uenigheten er et resultat av et «hull» i kontrakten, og at selv om skiforbundets intensjon med avtalen er at Northug ikke får bruke private sponsorklær, så kan Northug utnytte «hullet» til å oppnå en fordel, ettersom det ikke står nedskrevet.

– Mitt inntrykk er at Northug ikke har vist seg spesielt samarbeidsvillig tidligere, og at de som forhandler for ham, nå prøver å utnytte uklarhetene i kontrakten til å oppnå et best mulig utfall for ham. De prøver å tøye strikken så langt som mulig, sier Gottschalk.

Han legger til:

– I bunn og grunn handler dette om hvor langt man skal strekke seg for en «primadonna». Jeg mener at Norges Skiforbund har akseptert mer enn nok, og at de burde sette ned foten og si «nok er nok».

PROFESSOR: Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI. Foto: ,

– Mye støy

Ifølge Kjenner kan denne uenigheten ende med rettssak.

– Når det er uenighet rundt tolkning, må løsningen finnes i domstolen. Idretten har ikke makt til å bestemme her. Så dette kan bli rettssak, ja, sier Kjenner.

Men Gottschalk tror at partene vil komme til enighet uten rettssak.

– Jeg tipper at de blir enige. Det har vært mye støy rundt dette allerede.

Bjørn Dæhlie har bransjeeksklusivitet i sesong, mellom siste mandag før første verdenscuprenn og 1. april, men ifølge Northug-manager Langås finnes det ingen avtale utenfor sesong.

Kjenner sier at det er vanskelig å uttale seg detaljert om saken når han ikke kjenner til detaljene og ordlyden i avtalen mellom Northug og Norges Skiforbund.

– Hvis avtalen bare omhandler klesavtale i skisesongen, står Northug i utgangspunktet fritt til å gjøre det han vil utenfor. Men jeg kjenner ikke til detaljene i avtalen, så det er umulig å konkludere med noe, sier Kjenner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder