JOHAUG I RØDT, HVITT OG BLÅTT: Så enkelt, så enkelt for Therese Johaug. Hun tok like greit med seg flagget forbi hele stadion i Holmenkollen. Foto: NTB Scanpix

Johaug: - Jeg hadde en helt rå dag

Tidlig kjemperykk ble til parademarsj

HOLMENKOLLEN/OSLO (VG Nett) Therese Johaug (24) var i kanonslag under tremila i Holmenkollen, og parkerte både Justyna Kowalczyk og resten av konkurrentene på hjemmebane.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Foran tusenvis av nordmenn ble en differanse på 46,6 sekunder i mål beviset på en vanvittig maktdemonstrasjon av Therese Johaug på tremila i Holmenkollen søndag.

24-åringen fikk følge av superrivalen Justyna Kowalczyk i fem kilometer, men etter det sa Joahug takk og farvel til både den polske jenta og resten av konkurrentene.

Derfra og inn gikk hun i ensom majestet uten at utfordrerne hadde noe som helst håp om å hente inn forspranget underveis i løpet. Faktisk så økte bare Johaug avstanden etter hvert som hun slukte kilometer i Kollen.

- Jeg hadde en helt rå dag i dag. Jeg har vært i god form i det siste og dette var det viktigste målet mitt av de rennene som er igjen, sier Therese Johaug.

- Det var veldig, veldig moro. Det er en jentedrøm som går i oppfyllelse når jeg får gå på oppløpet i Holmenkollen med det norske flagget - og nå har jeg fått gjøre det to ganger, sier Johaug og tenker på tremila hun vant i VM på hjemmebane i 2011.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HADET PÅ BADET: Therese Johaug stikker fra Justyna Kowalczyk. Mer så ikke den polske langrennsstjernen til vinneren i Holmenkollen. Foto: NTB Scanpix


Men landslagstrener Egil Kristiansen sier at planen slett ikke var å gå til fra start. Johaug skulle helst åpne tremila forsiktig.

- Therese skulle bruke de fem første kilometerne til å gå seg inn i løpet, men det så ut som det gikk for fort for mange der ute. Hun sprengte jo feltet med en gang, sier landslagssjef Egil Kristiansen til VG Nett.

- Men hun skulle stikke ifra etter hvert, fortsetter Kristiansen.

Hardt ut

Johaug og Kowalczyk satte standarden med et forholdsvis høyt tempo fra start. De to rivalene kjørte så hardt at de skaffet seg en luke på fem-seks sekunder til feltet bak etter kun fire kilometer.

Men Johaug viste seg å være i kanonslag, og etter åtte kilometer hadde hun nærmest parkert den råsterke polakken også. Kowalczyk måtte gi en luke på hele 15 sekunder til jenta fra Dalsbygda, og det hele utviklet seg til å bli en parademarsj for 24-åringen i front.

Bare et par passeringspunkter senere hadde avstanden økt til over 40 sekunder, og med Kollen-jubelen i ryggen for hver runding inne på stadion, ble det en fantastisk dag for Johaug.

Hentet inn

Kowalczyk ble for øvrig hentet inn av resten av feltet før halvgått løp, hvor Heidi Weng, Kristin Størmer Steira også var med å kjempe om andreplassen.

Den polske jenta ble derimot for sterk og kom inn til mål som andre utøver. Yulia Tcekaleva fra Russland tok tredjeplassen.

Etter tremila ble Johaug tildelt Holmenkollmedaljen, som er Norges høyeste utmerkelse innen skiidrett.

Justyna Kowalczyk leder fortsatt verdenscupen sammenlagt soleklart i det det gjenstår to runder.

Resultater 30 kilometer kvinner:

1. Therese Johaug
2. Justyna Kowalczyk + 46,6 sekunder
3. Yulia Tsjekaleva + 51,9
4. Heidi Weng + 53,6
5. Masako Ishida + 53,8
6. Charlotte Kalla + 1.13,1
7. Kristin Størmer Steira + 1.17,0
8. Astrid Uhrenholdt Jacobsen + 1.18,9
9. Elizabeth Stephen + 1.23,9
10. Nicole Fessel + 1.31,5

26. Tuva Toftdahl Staver + 3.37,9

!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder