ØNSKER UAVHENGIGHET: Idrettspresident Tom Tvedt (t.v.) har bedt om et møte med skiforbundet. Her er han på kontoret til kulturminister Linda Hofstad Helleland i desember. Helleland mener astmasaken må granskes av andre enn langrennsmiljøet selv.

ØNSKER UAVHENGIGHET: Idrettspresident Tom Tvedt (t.v.) har bedt om et møte med skiforbundet. Her er han på kontoret til kulturminister Linda Hofstad Helleland i desember. Helleland mener astmasaken må granskes av andre enn langrennsmiljøet selv. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Kulturministeren om astmasaken: – Alvorlig for norsk idrett

Hofstad Helleland vil ikke kommentere skiforbundets håndtering

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener granskningen av astmamedisin-bruk i norsk langrenn må være helt uavhengig av Norges skiforbund.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier statsråden til VG fredag ettermiddag.

– Ingen er tjent med at det stilles spørsmål ved troverdigheten til det arbeidet som gjøres, uansett hva konklusjonen blir. Dette handler om tilliten til norsk idrett. For å beholde den må man vise at man gjør dette helt uavhengig, og at man ikke kan kritisere noen for å granske seg selv, sier Hofstad Helleland.

Det har gått to døgn siden anonyme langrennsutøvere på toppnivå, overfor TV 2, avslørte at de var tilbudt astmamedisin selv om de ikke har en astmadiagnose.

Reaksjonene har vært sterke både i Norge og utenfor landets grenser.

Også kulturministeren har siden fulgt saken tett.

– Hvor alvorlig er dette for omdømmet til norsk idrett?

– Det er alvorlig når det stilles spørsmål ved tilliten til norsk idrett. Derfor skal vi ikke se bort fra at det er nødvendig med debatt om verdiene som idretten er tuftet på, sier Høyre-politikeren i dag.

Lest? FIS-lege om astmamedisin til friske: – Meget uheldig

Uavhengig

Landslagssjef Vidar Løfshus frontet astmasaken bortimot alene i halvannet døgn før Norges Skiforbund sendte ut en pressemelding fredag morgen. Der ble det kjent at president Erik Røste hadde gitt langrennskomiteen mandat til å granske medisinbruken på landslaget.

Noen timer senere, like før klokken 12, ble det sendt ut en ny pressemelding der man presisserte at granskningen skulle være uavhengig. Det hadde Hofstad Helleland allerede bedt om i en melding på nettsamfunnet Twitter.

– Er du fornøyd med denne signalendringen?

– I formiddag kom det sterke signaler på forbundets første melding, så dette tvang seg frem. Jeg glad for at forbundet nå ønsker en uavhnegig og troverdig gjennomgang. Og at de vil ha ekstern bistand. Jeg har store forventninger til hvem som vil stå for arbeidet og være med i utvalget, sier statsråden til VG.

Les også: Langrennssjefen: – Doping er det ikke

– Er du fornøyd med måten skiforbundet har håndtert denne saken på så langt?

Etter å ha tenkt i flere sekunder, svarer Hofstad Helleland:

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Har du kontaktet ledere i norsk idrett og bedt om svar i saken?

– Nei. Men jeg har fulgt saken tett. Jeg hadde forhåpninger om at de selv ville ta initiativ til en gjennomgang, og er derfor glad for å se at de nå gjør det. Jeg er tilfreds om de får på plass en uavhengig gjennomgang.

Møte til uken

Norges skiforbund har varslet et møte om granskningsutvalgets sammensetning allerede førstkommende mandag.

– Det er naturligvis helt avgjørende for oss at denne gjennomgangen gjennomføres og ledes av personer som ikke på noen måte er tilknyttet Norges Skiforbund, sier leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad i en pressemelding fredag.

Det er ikke kjent hvilke langrennsutøvere som har varslet TV 2 om saken.

Antidoping Norge: – Gråsoner og tøying av grenser

Landslagssjef Vidar Løfshus har avvist at man har medisinert friske utøvere.

– Dette er forebyggende helsearbeid. Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel paralgin og ibux, svarte han tidlig i saken.

Konfrontert med at dette tross alt er snakk om friske utøvere svarer Løfshus at man behandler luftveier og at «dette ikke har noe med astma å gjøre».

– Som jeg sier; det som kan defineres som astmamedisin, og som er lovlig, brukes for å behandle luftveier. Slik at utøverne skal kunne yte sitt beste. Og så har det jo en preventiv effekt. Løperne skal jo ha et liv også etter langrennskarrieren og da er det viktig at vi tar vare på helsen deres, forklarer Løfshus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder