TAR OVER: Langrennssjef Espen Bjervig (til høyre) tar nå også over mye ansvaret Vidar Løfshus har hatt som landslagssjef. Her er duoen sammen under VM i Seefeld i vinter.
TAR OVER: Langrennssjef Espen Bjervig (til høyre) tar nå også over mye ansvaret Vidar Løfshus har hatt som landslagssjef. Her er duoen sammen under VM i Seefeld i vinter. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Espen Bjervig om å erstatte Løfshus: – Spennende og litt skremmende

Langrennssjef Espen Bjervigs rolle blir utvidet nå som Vidar Løfshus slutter som landslagssjef i langrenn. Bjervig får det direkte lederansvaret for kvinnelaget og for allround og sprint menn.

Publisert:Oppdatert: 25.04.19 kl. 15:48

– For meg er dette spennende og litt skremmende etter de gode resultatene i Seefeld-VM, sier Bjervig med en latter til VG.

Det betyr at Løfshus, som har vært landslagssjef helt siden 2011, ikke blir direkte erstattet. I stedet omorganiserer Skiforbundet sin langrennssatsing som trønderen har vært involvert i helt siden 2006. Norge har i Løfshus tid som sjef kapret 12 OL-gull og 23 VM-gull.

– Jeg har enorm respekt for den jobben Vidar (Løfshus) har gjort. Det blir spennende å se om vi klarer å dele det opp på en god måte og klarer å «spise» hele leveransen hans, legger han til.

Bjervig har de siste månedene selv kjørt prosessen med å skaffe en erstatter for Løfshus. Han bekrefter at flere kandidater har vært inne til intervju. Men nå blir altså ingen ansatt som landslagssjef.

– Langrennskomiteen har besluttet at vi skal organiseres på en ny måte. Jeg har vært informert og snakket med dem underveis. Jeg skal ha mye av den samme jobben som før, men kommer nå nærmere på det sportslige, sier Bjervig og er klar på at han ser frem til sin nye jobb.

– Espen Bjervig skal fortsette å lede norsk langrenn, nå også med direkte ansvar for de tre hovedtrenerne Ole Morten Iversen, Kvinner Elite, Eirik Myhr Nossum, Menn Elite Allround og Arild Monsen, Menn Elite Sprint, sier Torbjørn Skogstad, leder av Langrennskomiteen i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

– Jeg skal være en sparringpartner for dem, men skal ikke som Løfshus ha totalansvaret for alle landslag. For meg kommer det til å handle om virksomheten til elitelagene. Flaggskipene, beskriver Espen Bjervig.

– Hadde ikke den norske langrennssatsingen hatt godt av å få inn nytt blod?

– Ja, og det skal vi hente inn. Vi skal fylle opp plassen til Vidar Løfshus i teamet med en sportsvitenskapelig stilling. Dette handler om teknologi, forskning, utvikling og samarbeid med Olympiatoppen, opplyser Bjervig.

46-åringen er opprinnelig fra Nøtterøy og tok som aktiv på 1990-tallet en verdenscupseier og VM-sølv på stafett. Han var på landslaget i 10 år frem til 2003. Bjervig kom til Norges Skiforbund som markedssjef i 2014 og tok i fjor sommer over som langrennssjef. Han er utdannet siviløkonom og er bosatt på Jessheim nord for Oslo.

– Jeg er fullt klar over at det ikke er levelig å fylle en 150 prosent stilling, sier han og viser til at omorganiseringen inneholder flere enn ham selv.

Pål Rise får ansvar for kompetanseutvikling og administrative funksjoner og Ulf Morten Aune får oppfølgingsansvar for Pará Elite, junior- og rekruttlag for at Bjervig skal få nødvendig tid til å følge opp toppidretten, opplyser Skiforbundet 

– Dette betyr at lederansvaret og arbeidsoppgavene i den tidligere «landslagssjef-rollen» nå blir organisert på en ny måte, sier Skogstad. Bjervig skal være til stede på alle mesterskap og en god del verdenscup. Men langrennssjefen kommer ikke til å være med på alt.

– Det går selvsagt ikke med 250 reisedøgn i året, sier familiemannen som har både kone og barn hjemme i Ullensaker.

– Med sin toppidrettskompetanse og rolle som langrennssjef ønsker vi at Espen Bjervig leder både den sportslige og administrative delen i norsk langrenn, ved å organisere sine ressurser i sterke, ansvarlige, målrettede og effektive team, mener Torbjørn Skogstad.

Publisert:Oppdatert: 25.04.19 kl. 15:48