Betalte for å bytte til Norge

Jan Schmid meldte overgang fra Sveits til Norge i sommer og går verdenscup i den norske drakten til helgen. Men det kostet kombinertløperen 40 000 kroner.

  • Klaus Eriksen

Artikkelen er over 13 år gammel

SKIFTER LAG: Her sender Ronny Heer (venstre) Jan Schmid ut på en stafettetappe for Sveits. Nå har Schmid byttet til Norge. Foto: AP

Schmid har representert Sveits i to OL og to VM, men i sommer ønsket han å skifte statsborgerskap og gå for Norge. Det gikk ikke helt uproblematisk. Sveits krevde overgangssum på 30 000 euro (rundt 250 000 kroner).

- Det var helt uaktuelt, sier sportssjef for kombinertløperne, Bård Jørgen Elden, til VG Nett.

Fikk halvvert prisen

Skiforbundet gikk i forhandlinger med det sveitsiske forbundet for å finne en løsning. Løperen hadde allerede satt seg ned for å se på alternativene. Han kom frem til at kun to alternativer var aktuelle: Gå for Norge eller ta karantene. Sveits var utelukket.

- Vi fikk ned prisen til 15 000 euro. Han betalte 5000 selv og to sponsorer tok 5000 hver. Jeg tror ikke dette har skjedd tidligere, og for Skiforbundet er dette en prinsippsak. Det er farlig når det kommer til overgangssummer i skisporten, mener Elden.

Norges 4. beste

Schmid er født og oppvokst i Norge, men har sveitsiske foreldre. Mamma Ruth Schmid er for øvrig leder av kombinertkomiteen i Norges Skiforbund. I sommer fikk han norsk pass og nå er han klar for verdenscuplaget til nordmennene. Elden garanterer at det ikke er snakk om veldedighet å ta ham inn på det norske laget.

- Ut fra verdenscupen forrige sesong er han vår fjerde beste løper. Han kom på 27.plass i verdenscupen i fjor, og kun Magnus Moan, Petter Tande og Håvard Klemetsen var bedre enn ham av våre løpere sist sesong, sier Elden.

Best om syv år

Mandag tok han ut verdenscuplaget i kombinert på en pressekonferanse på Oslo Plaza. Dette består av Ola Morten Græsli, Klemetsen, Iver Markengbakken (ny), Moan, Tande, Schmid (ny), Torkild Rasmussen Aam (ny) og Espen Rian (ny). Alle bortsett fra Aam går helgens renn i Kuusamo i Finland.

Elden sier at de satser på å være verdens beste kombinertnasjon i 2014, men i vinterens Sapporo-VM satser de på to medaljer på tre øvelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder