Northug går til angrep mot landslagssjefens Johaug-uttalelser

LAHTI (VG) Petter Northug (31) sier Vidar Løfshus kan være verst i klassen i mediehåndtering - og at uttalelser om at mediene hadde skylden for at Therese Johaug ble dopingtatt, er et samtaleemne blant løperne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Rett etter at Northug hadde gått inn til en sterk 8. plass på femmila i Lahti fikk 31-åringen spørsmål om hva han ville endret på om han skulle overtatt jobben til landslagssjef Vidar Løfshus.

– Jeg kan ikke gå ut med kampanjen min ennå før vi går til angrep på jobben hans, men det kommer til å skje. Men om det skjer etter denne sesongen eller om et par år, så sitter han utrygt, sier Northug til TV2.

Så snakker han om Løfshus og hans håndtering av Johaug-saken.

– Det blir diskutert. Å ta opp en sånn ting i forkant av et mesterskap er hoderystende. Det skal ikke skje fra en leder. Men det tror jeg Vidar har skjønt selv. Det går ikke an å holde på sånn, sier Northug til pressen i pressesonen etter VMs siste øvelse, før han gjentar:

– I forkant av et mesterskap skal det være fokus på å gå fort på ski og det sportslige, og legge til rette for løperne.

Tror det blir etterspill

Landslagssjef Løfshus åpnet Lahti-VM med en tirade mot mer eller mindre alt og alle. Han mente mediepress bidro til Johaugs dopingsak og ba svenskene rydde i egen bakgård før de kom med doping-kritikk av Norges Skiforbund.

Det tok ikke lang tid før Løfshus beklaget Johaug-uttalelsene, og leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad fortalte til VG at han hadde ringt Løfshus og satt ham på plass etter utspillet.

Northug tror uttalelsene fra Løfshus blir tatt tak i.

– Ja, det blir det sikkert. Men det styrer ikke jeg. Det sitter et skistyre som skal evaluere alt fra det lederne har gjort til de sportslige resultatene.

Har tatt opp med Northug

Northug sier Løfshus' mediehåndtering går fra «snill pus» til «verst i klassen». Nå vil skistjernen snakke med Løfshus i traileren og gi ham et mediekurs.

De to skal i hvert fall ha møttes etter dagens renn – i nettopp smøretraileren. Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, sier følgende:

– Vidar har tatt opp dette med Petter etter de kom tilbake i leiren og de er begge enige om å legge saken død. Han ønsker ikke kommentere ut over det, sier Graff, som i tillegg ønsker å si dette:

– Vidar Løfshus gikk ut og presiserte og beklaget som kjent den uttalelsen (om Johaug-saken). Hvis dette er noe som opptar Petter fortsatt, så burde han tatt det med Vidar direkte i stedet for å uttale seg om det til mediene i intervjusonen rett etter femmila, sier kommunikasjonssjefen.

Vidar Løfshus mener de norske langrennsherrene har hatt uflaks:

– Mange som vil ha hodet mitt på et fat

Northug kaller også den norske VM-innsatsen på herresiden for «en skandale». Det er ingen tvil om at landslagssjef Løfshus er en presset mann.

– Jeg er med frem til sesongen er slutt, så evaluerer vi og planlegger en ny sesong, sier Løfshus til VG.

– Hva mener du med det?

– Jeg ser at det er mange som vil ha hodet mitt på et fat, så vi får se hva som skjer. Vi skal evaluere på vanlig måte. Jeg frykter ingenting. Jeg har mange muligheter, jeg trenger ikke frykte at jeg ikke har jobb neste sommer, sier Løfshus.

– Hvem mener du vil ha hodet ditt på et fat?

– Nei, det er helst dem som står med mest mulig mikrofoner og kamera.

– Så du tenker på oss i pressen?

– Nei, det kan dere konkludere selv, sier Løfshus og fortsetter:

– Det biter ikke på meg, men mer på omgivelsene rundt meg. Det er mye oppmerksomhet, og det er ikke alt som er like positivt. Med sosiale medier og sånt så er det en annerledes verden. Jeg tar det med knusende ro, og skal ha fokus på å gjøre jobben min.

– Tror du at du fortsetter etter denne sesongen?

– Ja, det tror jeg.

Therese Johaugs manager Jørn Ernst sier til VG at de ikke ønsker å kommentere Petter Northugs uttalelser.

Satte sinnene i kok

NRKs ekspert Torgeir Bjørn sier dette om Northugs tirade mot Løfshus:

– Det får Petter stå for selv. Vi hadde ingen perfekt inngang til mesterskapet. Uttalelsene til Løfshus satte sinnene i kok i starten av mesterskapet. Jeg tipper de er glad for at det ble sportslig fokus etter hvert.

– Forstår du hans poeng om at det tar mye oppmerksomhet for løperne?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere det noe særlig mer. Før et mesterskap er det litt ekstra trøkk, så er det noen uttalelser som ikke er helt veloverveid. Det var tema i et par-tre dager, men når mesterskapet er i gang er det andre ting som betyr mest. Jeg tror ikke løperne blir forstyrret av det, egentlig, de lever i sin boble og forbereder seg sportslig, sier Bjørn.

– Hva tenkte du da du så uttalelsene til Løfshus?

– Jeg stusset jo litt i starten, jeg må jo si det. «Hvorfor sier du det?», svarer Bjørn.

Storfornøyd Løfshus

Løfshus var storfornøyd med at Norge er beste langrennsnasjon i VM, siden damene tok seks av seks mulige gull.

– Det har vært et fantastisk mesterskap. Landslaget har nådd alle sine mål. Det er veldig mye som har klaffet under mesterskapet, så jeg vil si at det har vært en suksess, sier Løfshus og fortsetter:

– Vårt overordnede mål er å være beste nasjon i mesterskapet og gjennom sesong, og det gjør vi med bravur.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder