Overtalt til å tjene 50 millioner

Vegard Ulvang (40) måtte overtales - lenge - for å bli med på forretningsideen som har gitt ham bruttogevinst på rundt 50 millioner kroner etter ti år.

  • Sturla Sjem

- Ikke fysisk. Men med klar beskjed om at mine ideer neppe var mye verd, forteller Jon Inge Gullikstad (33).

I dag er han - i likhet med Ulvang - søkkrik etter salget av firmaet Elite Sport AS til Swix Sport AS for et beløp som skal ligge i sjiktet rundt 100 millioner kroner.

Kastet på dør

Det var etter OL på Lillehammer at Jon Inge - den gang 24 år gammel - mannet seg opp og kom til nasjonalhelten fra Kirkenes med «en strålende idé».

- Ulvang, sa Gullikstad. - Det matcher med ull. Sokker av ull. Vi to bør satse sammen på et marked som i dag ikke har noe profilert merkenavn!

Gullikstad hadde allerede en stund puslet med business innen nisjen «sokkesalg». Men Jon Inge trengte et godt navn for å få skikkelig fart på omsetningen.

Langrennskongen ble på den tiden nedringt av folk som ville ha ham med på både det ene og andre, og reagerte negativt.

- Jeg kastet fyren på dør, sier Vegard. - Flere ganger.

Men Gullikstad ga seg ikke, og til slutt fikk plageånden klar beskjed:

- Kom tilbake om en måned. Med noe å vise fram!

Vegard var fortsatt skeptisk. Redd for å komme på kant med Skiforbundet - og egne private avtaler.

- Under et treningsopphold i Italia kom trener Erik Røste en dag med en «kilometer lang» faks. Der skisserte Jon Inge ambisjoner og målsetting, forteller Ulvang.

- Sokker, logo, emballasje og hele opplegget var klart. Det var bare å sette navnet mitt på et papir, sier finnmarkingen - som nå er gift med Grete Ingeborg Nykkelmo og bosatt i Oslo.

- Utrolig morsomt

- Hvorfor var du så gjennomført avvisende til å begynne med, Vegard?

- Jeg ble nedrent av folk som kom til meg med en masse ideer. I dag er jeg sjeleglad for at Jon Inge ikke ga opp, innrømmer han.

Allerede i 1996 hadde de to kompanjongene i Elite Sport AS solgt for seks millioner kroner.

I 2001 var årsomsetningen oppe i 64 millioner kroner. Året etter solgte Ulvang-firmaet 1,1 millioner sokkepar. Samtidig ble varemerket Bavac lansert, en ny sportsundertøykolleksjon.

Vegard Ulvang økte sin skattepliktige formue i 2002 fra vel 10,8 til snaut 23 millioner.

I fjor var omsetningen i Elite Sport AS steget til godt over 90 millioner, med sportsdrikkmerket XL-1 som tredje merkevare.

- Det har vært utrolig morsomt å være med på denne suksessen. Og alt er egentlig takket være denne halsstarrige Gullikstad-fyren, sier Vegard Ulvang.

Han rister vennskapelig i «plageånden» - mannen som ikke lot seg avvise av OL-mesteren. Og som selv har til smør på brødskiva resten av livet.

Vegard kunne innkassere en bruttofortjeneste på rundt 50 millioner da Elite Sport AS mandag ble solgt til Swix Sport AS.

Standhaftige Jon Inge, som i 1991 etablerte sokkefirmaet fra gutterommet med studielån som startkapital, sikret seg bortimot like mye.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder