SMØREBOM: Petter Northug kikket ned på sitt favorittpar etter fiaskorennet mandag. Nå jobbes det med å fikse skiene. Foto: Scanpix

Northug skrek ut midt under skandalerennet: «Som å ha lim under skiene»

WHISTLER (VG Nett) Etter første OL-øvelse var Petter Northugs beste skipar plutselig et av de dårligste. Nå jobbes det på spreng for å friskmelde gullskiene.

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over ti år gammel

- Faen, det er som å ha lim under skiene! ropte Petter Northug til sin trener Vidar Løfshus under mandagens 15 kilometer fristil ifølge NTB.

Northug gikk da på sine beste ski - Norges smøresjef Knut Nystad bekrefter nemlig overfor VG Nett at det var Petter Northugs «godpar» som ble offer for en smørebom mandag. Northug har brukt dette skiparet mye i store konkurranser tidligere.

- Det ble lagt en for hard manuell struktur, spesielt foran på skiene. Det gjør at de kan føles tunge. Nå blir skiene trolig slipt om igjen. Men det er jo skøyteski, så det er lenge igjen til de skal brukes. Vi tester nå hver dag, så det skal gå helt bra, sier Knut Nystad til VG Nett utenfor smørebodene i Whistler Olympic Park.

Les også:Skinstad om smørebommen: - Vi må være mer nøye

- Ikke ødelagte

Northugs smøresjef Perry Olsson innrømmet overfor VG Nett at noe gikk galt da han skulle legge det siste laget på Northugs ski før start mandag.

- Jeg la på glider og pulver. Skiene ble mye dårligere, fortalte Olsson til VG Nett etter at smøreteamet hadde testet de norske skiene i flere timer etter mandagens renn.

Etter at det beste skiparet er testet en siste gang før rennstart, tas skiene alltid inn i boden for å få på det beste av glider og pulver.

Strukturen Nystad forteller om blir utført av smøreren etter at produktene er påført skiene. Dette gjøres manuelt av smøreren med et rillejern som lager mønster i skisålen for å drenere vann. Hvor mye tyngde som blir lagt på det avgjør hvor grove rillene blir, og dette kan igjen utgjøre utslag i sporet. I Northugs tilfelle ble det for grove riller og dermed kan skiene gå tregt på underlaget. Hva slags struktur som er best, endrer seg med været.

Skipar kan bli ødelagt dersom det gjøres for store feil i smøreboden, men ifølge Nystad er det ingen dramatikk i at skiene til Northug må slipes på nytt. Han forteller også at skiene nå vil bli testet godt frem til neste skøyteøvelse, som er 30 kilometer fellesstart med skibytte på lørdag.

- Bare i dag har vi kjørt tre, fire tester. Jeg kan ikke garantere at vi ikke gjør feil, det er jo en menneskelig prosess. Men det må være helt klart at vi gjør det vi kan. Og vi vet at nordmennene går på de beste produktene. Det har vi også fått bekreftet på tester vi har gjort etter rennet på mandag, sier Nystad.

I dag er det klassisk sprint for Petter Northug og resten av de norske langrennsløperne. Da er skiene viktigere enn noe annet.

- Smører i verdensklasse

Knut Nystad innrømmer at det har vært et hektisk døgn etter smøreproblemene på den første OL-dagen for langrennsløperne.

- Det blir jo styr, men sånn er jo denne hverdagen. Jeg synes mest synd på Petter og han som smører skiene. Det blir mye fokus på dem, sier han til VG Nett.

- Vi i bodene er kanskje de som blir mest skuffet på en sånn dag, men vi kan ikke legge oss ned nå. Vi må bare komme oss opp igjen, sier Nystad.

Han presiserer også at Northugs smører, Perry Olsson, har lyktes mange ganger tidligere.

- Det er samme mann som smurte Petter Northug til tre gull i VM i Liberec. Han er en av verdens beste smørere, men selv verdens beste gjør feil, sier Nystad.

LIVE:Følg sprint kvinner klassisk klokken 19.15LIVE:Følg sprint menn klassisk klokken 19.45

INNRØMMET FEIL: Northugs smøresjef Perry Olsson innrømmet at ikke alt gikk etter planen i smøreboden mandag. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG.

Mer om

 1. OL

Flere artikler

 1. Northugs sjefsmører innrømmer blemme

 2. Northugs gullski reddet

 3. Derfor vraket Northug svensk smører

 4. Har ikke fått glidsvar foran stafetten

 5. - Det går ikke an å bomme slik i fristil

Fra andre aviser

 1. Måtte innrømme smøretabbe

  Bergens Tidende
 2. Innrømmer smørebom

  Fædrelandsvennen
 3. Smuglet Northug ut av stadion

  Aftenposten
 4. Smuglet Northug ut av stadion

  Aftenposten
 5. Smuglet Northug ut av stadion

  Fædrelandsvennen
 6. Northugs smørerbytte: - Det var en felles beslutning

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no