Johaug føler hun blir beskyldt for å ødelegge sporten: - Alt blir galt

TRONDHEIM/OSLO (VG) Therese Johaug (31) vant Ski Tour 2020 og økte ledelsen til nesten fire minutter underveis på siste etappe. Hun var fullstendig overlegen. Igjen.

 • Nils Mangelrød
 • Camilla Vesteng
 • Jamel Rake
 • Håvard Rønning

Johaug har ledet skitouren fra første stavtak i Östersund og spenningsmomentet var til slutt stort sett hvor stor seiersmarginen skulle bli.

Hele denne sesongen, som den forrige, må hun svare på spørsmål om hun ødelegger langrennssporten ved å være så god, iallfall at hun ødelegger spenningen.

– Jeg føler jeg må forsvare meg. Det er galt om det er en motbakkesprint, det er galt med et langløp, det er galt at vi avslutter opp en alpinbakke. Jeg føler jeg har tatt steg i lette løyper og klarer å gå fort når konkurransetiden er 20 minutter også, sier Johaug til VG etter triumfen i Granåsen og legger til:

– Så litt frustrert blir man.

les også

Johaug vant Tour de Ski etter maktdemonstrasjon i «monsterbakken»

– Når andre idrettsutøvere leverer på aller høyeste nivå, så blir de ofte hyllet for prestasjonen. Opplever du det som dårlig gjort at du må stå her og forsvare at du er så god?

– Ja, jeg føler egentlig det. Jeg prøver hver eneste dag, 365 dager i året, å bli en bedre skiløper og ta nye steg. Så blir man møtt med at man ødelegger sporten og at man ødelegger spenningen og det ene med det andre. Av og til blir man litt lei seg når man hele tiden må forsvare seg, svarer Johaug.

For hun er i en egen klasse Therese Johaug. Etter kalasseieren søndag har hun 71 seirer i verdenscupen, for hun ville ikke nøye seg med å kontrollere inn til sammenlagtseier, hun ville vinne den siste etappen også:

– Therese er et unikum

Og seiersmarginen sammenlagt ble rekordstor og nærmet seg fire minutter underveis på jakstarten ned til duoen Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. Og Weng hadde fått føling med hvor tøff touren hadde vært.

les også

Johaug slo 36 prosent av herrene opp monsterbakken – se hvilke menn hun slo

Landslagstrener Ole Morten Iversen klemte Johaug etter triumfen i Granåsen.

– Therese er et unikum, så man skal være veldig forsiktig med å lage et reglement i en tour ut ifra henne. Hun er god på flere ting, sier Iversen til VG.

Johaug er 31 år, og vinner nesten alt. Hun har 18 verdenscupseirer denne sesongen. Det er mer enn noen gang før, og allerede én seier mer enn 2015/2016-sesongen.

– Skal være forsiktig med å straffe Therese

I denne seks etapper lange touren vant hun også en sprint. Sprinten gikk opp slalåmbakken i Åre. Før, underveis og etter touren ble det skrevet at touren var som skapt for Johaug.

– Man skal være forsiktig med å lage regler i en tour for å straffe Therese Johaug. Hun må få lov til å vise hva hun er god i. Hun er suveren her i dag, da blir det store avstander, sier Iversen med litt krutt i stemmen.

les også

Therese Johaug slo Østberg i thrilleravslutning: – Jeg ble litt sjokka

For hun har vært distansedronningen lenge, men i Granåsen lørdag hadde Johaug den tredje beste prologtiden på en vanlig sprint, og gikk seg helt til semifinalen.

– Therese er på høyden av karrieren nå. Hun har utviklet seg. Det er fortsatt enkelte ting hun ikke er best på. I fjor var det mye snakk om at hun var bedre i lett terreng. Nå har det vært sprint, og hun har fått gode svar på det, sier Iversen til VG.

Men på 34-kilometeren i Meråker torsdag fikk Johaug skikkelig konkurranse fra Ingvild Flugstad Østberg:

Norge tapeteserte pallen

Til slutt ble det 3 minutter og 40 sekunder ned til Heidi Weng som ble nummer to. Østberg ble nummer tre. Ebba Andersson ble nummer fire før Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer fem. Sjette kvinne, Jessica Diggins fra USA, var 8 minutter og 40 sekunder bak Johaug sammenlagt.

les også

Pellegrinos brutale dom over Ski Tour: – Noe av det verste FIS har gjort mot langrennssporten

To minutter og 42 sekunder har vært tidenes største seiersmargin i Tour de Ski. Det stod Ingvild Flugstad Østberg for i fjorårets sesong, da dette var avstanden tilbake til Natalia Nerpryajeva. Da sto Johaug over etappeløpet i Mellom-Europa. Selv ikke Johaug har vært mer overlegen i etappeløp.

Men det var før i dag, der skistjernen også dro med seg i overkant av 440 000 norske kroner for sammenlagtseieren. Noe som kommer i tillegg til premiesummer for etappeseirene til Johaug.

Og enkelte av konkurrentene har irritert seg grenseløst underveis i touren:

– Det skal snøstorm til for å stoppe Johaug her, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn underveis i Johaugs maktdemonstrasjon på den avsluttende jaktstarten over 15 kilometer klassisk i Trondheim.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Therese Johaug

Flere artikler

 1. Ny intern motstand mot Johaugs Tour-misnøye

 2. Therese Johaug slo Østberg i thrilleravslutning: – Jeg ble litt sjokka

 3. Johaug vant Tour de Ski etter maktdemonstrasjon i «monsterbakken»

 4. Jacobsen vant da Østberg brakk staven og Johaug falt i kaos-etappe

 5. Johaug vant og roste Flugstad Østberg: – Betyr enormt mye for henne

Fra andre aviser

 1. Johaug var på vei mot enkel seier. Så sørget lagvenninnen for dramatisk avslutning.

  Bergens Tidende
 2. Her «taper» Norges skistjerne 98.000 kroner

  Bergens Tidende
 3. Johaug smadret Bjørgen-rekord med suveren seier i Ski Tour

  Bergens Tidende
 4. Johaug vant prologen i Åre-sprinten

  Aftenposten
 5. Her «taper» Norges skistjerne 98.000 kroner

  Aftenposten
 6. Johaug vant prologen i Åre-sprinten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder