Aleksandr Bolsjunov til venstre og Frida Karlsson til høyre falt under fredagens renn i Toppidrettsveka. Foto: NTB Scanpix/ Joachim Baardsen, VG

Utenlandske superstjerner falt med «norske» ski: – Vi ser svært alvorlig på det

AURE (VG) Frida Karlsson (20) smalt inn i et gjerde og måte bryte 25-kilometeren på Toppidrettsveka, etter å ha fått ødelagte rulleski utdelt fra arrangøren. Like etter falt russiske Aleksandr Bolsjunov (22) i det som skal være opp mot 60 kilometer i timen.

– Jeg ble forbannet. Jeg kjente tidlig at noe var feil, men jeg fortsatte å gå. Plutselig slapp det reelt. Da kjørte jeg ut og falt inn i gjerdet. Jeg reiste meg opp, men det var for farlig å fortsette, sier Karlsson til VG.

20-åringen var en sensasjon forrige sesong. Hun hadde et glitrende Seefeld-VM med gull på stafetten, sølv på 10-kilometeren og bronse på tremilen. Under Toppidrettsveka er hun en av de største profilene.

Kort tid etter damenes konkurranse, gikk herrene. Det medførte at den russiske superstjernen Aleksandr Bolsjunov smalt i bakken i det Niklas Dyrhaug anslår som 50–60 kilometer i timen. Bolsjunov kom i mål forslått og hadde merker på kroppen, men har trolig kommet fra fallet uten varige skader.

– Det kunne vært karrieretruende, sier Dyrhaug etter å ha vært vitne til Bolsjunovs fall.

– Veldig dårlig

Karlsson forteller at hun ble redd da hun falt, i det som var en slak utforkjøring.

– Jeg ble redd. Det var ganske høy fart. Jeg var heldig som landet ganske mykt, sier Karlsson.

– Hva har du sagt til arrangøren?

– Jeg har sagt at jeg syns det var skikkelig dårlig. Jeg hadde uflaks. Det er veldig dårlig at man må låne rulleski, så er de dårlige når man låner dem.

Skiene er levert av Swix. Der er Åge Skinstad en av direktørene. Han forteller følgende til VG:

– Vi beklager dette på det sterkeste. Jeg er ikke til stede selv, men det er Bjørnar Myhren. Han kan si mer.

– Det er bare å beklage. På noen ski har det vært en vulkaniseringsfeil mellom gummien og felgen. Vi har produsert over 10.000 hjul før, uten å ha hatt noen problemer. Men det skal ikke skje. Vi må gå tilbake og sjekke hva som har skjedd, sier Myhren til VG.

Grunnen til at samtlige løpere går på samme ski, er fordi det i utgangspunktet skal være det mest rettferdige.

Arrangøren ser alvorlig på saken

Arrangementssjef Harald Fladseth forteller til VG at de har fått flere meldinger om utøvere som har brutt 25-kilometeren på grunn av det som skal være defekte ski.

– Vi vet at flere utøvere har hatt store problemer med rulleskiene. Vi vet ikke hvor mange det er, men det er noen som har brutt konkurransen. Vi ser svært alvorlig på det. Fremfor alt med tanke på løpernes sikkerhet, sier Fladseth til VG etter situasjonen med Karlsson.

Han opplyser at juryen nå vurderer om resultatene fra konkurransen skal strykes. Samtidig vil ettermiddagens sprint bli endret fra fristil til klassisk, siden det innebærer en annen type ski.

les også

Uhrenholdt Jacobsen trakk seg fra Toppidrettsveka: – Hun var virkelig lei seg

– Juryen vurderer nå om hele konkurransen i dag skal nøytraliseres. Det er ikke tatt en beslutning enda, sier Fladseth.

Det vil ha stor betydning for lørdagens jaktstart i Trondheim. NRK-ekspert mener Karlsson ville vunnet 25-kilometeren hvis det ikke hadde vært for skiene.

– Det er svært uheldig for Karlsson. Hun må jo bare bruke de skiene hun er tildelt fra arrangøren. Derfor mener jeg de må kikke på hva som er mulig å gjøre innenfor reglementet, sier Torgeir Bjørn til VG.

FALT: Karlsson var lei seg etter hendelsen på Aure. Foto: Joachim Baardsen/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder