GULLFAVORITT: Martin Johnsrud Sundby (t.h.) er en av de aller største gullfavorittene i VM i Lahti. Her klapper han for Johannes Høflot Klæbo etter at sesongens komet ble nummer to under minitouren i Lillehammer. Klæbo blir VM-debutant i Lahti. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Disse langrennsherrene er «VM-klare»

Norge sender tolv mann til VM i Lahti. Seks er klare. I tillegg har Petter Northug (31) friplass.

  • Camilla Vesteng

Artikkelen er over tre år gammel

Det er drøye seks uker til VM starter i Lahti. Ifølge uttakskriteriene til skiforbundet betyr verdenscupseier VM-plass. Pallplass i verdenscupen betyr at det er særdeles gode muligheter til å få VM-billett.

Ser man på resultatene så langt denne sesongen er seks herreløpere klare: Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh, Emil Iversen, Johannes Høflot Klæbo, Didrik Tønseth og Anders Gløersen.

I tillegg er Petter Northug klar som tittelforsvarer på sprinten og femmila. Han dro hjem i privatfly fra Falun med fire gull for snart to år siden.

Og nå er det ikke mange flere muligheter til å kvalifisere seg til VM gjennom verdenscupen. Det er sprint friteknikk i Toblach kommende helg og i Falun (28. januar) igjen å vise seg frem på av øvelsene som står på VM-programmet. I tillegg kommer sprinten i NM i starten av februar.

Norge sender ikke VM-aktuelle løpere til prøve-OL i Pyeongchang første helgen i februar.

Les også: Her er Sundbys VM-plan.

Utøverne får snart beskjed

– Nå skal vi bruke noen dager til å tenke, så tar vi en runde når Tour de Ski har lagt seg, så vil de som trenger å få bekreftet en VM-plass få det, sier landslagstrener Tor Arne Hetland til VG.

Men han vil ikke røpe hvem som får klarsignal. Endelig VM-uttak offentliggjøres 4. februar, under ski-NM. Sundby, Krogh og Pål Golberg er de norske løperne med verdenscupseirer så langt denne sesongen.

Navn som utifra resultatene bør stå høyt oppe på listen til landslagstreneren er Pål Golberg og Simen Hegstad Krüger. Niklas Dyrhaug har ingen pallplasser denne sesongen, men han har mesterskapserfaring. Hans Christer Holund har også levert noen gode resultater.

– Jeg kommenterer ikke navn. Men at det kan havne navn som ikke er på landslaget i VM, det skal vi ikke se bortifra. Vi kommer også til å få se løpere fra rekrutt-, sprint- og allroundlaget, sier Hetland.

Pål Golberg vant sprinten i Kuusamo, men det var i «feil» teknikk. Han vant i klassisk stil, men i VM er det friteknikk. Han hadde tredje beste tid på 15 kilometer klassisk jaktstart i Lillehammer. 15 kilometer klassisk enkeltstart er VM-øvelse.

– Pål har vist seg frem. Han er i godt gammelt slag. Så får vi se om han også viser seg frem i januar, sier Hetland.

– Mange blir skuffet

Landslagstreneren lover at løpere kommer til å bli skuffet når VM-uttaket er klart.

– Med så mange skiløpere som vil til VM, og med så mange gode norske resultater, så sier det seg selv at det er mange som kommer til å bli skuffet, sier Hetland.

VG forstår at det klart at sesongens komet, Johannes Høsflot Klæbo, skal til VM. Petter Northug opplevde da han slo gjennom, og var på samme alder som Klæbo, at han ikke fikk dra til OL i Torino, fordi han måtte «matches forsiktig». Northug vil aldri tilgi tidligere landslagstrener Krister Sørgård at han ikke kom til OL i 2006.

– Nei, jeg har ikke tenkt noe på den saken, men jeg kan ikke kommentere navn, gjentar Hetland.

Det som er minst klart er hvem som skal få gå sprinten. Northug er tittelforsvarer og har friplass. Dette står det om uttakskriterne i sprint: «Alle som tas ut til VM må ha vært minimum i finale i verdenscup.» Krogh ble nummer to på sprinten i Davos, mens Sindre Bjørnstad Skar ble nummer tre.

15 km klassisk er VM-øvelse. Emil Iversen ble nummer to i Kuusamo, Martin Johnsrud Sundby nummer tre. Didrik Tønseth ble nummer fire.

50 km friteknikk avslutter VM i Lahti. Den konkurransen som ligner mest på femmila før VM var 30 kilometer friteknikk i Davos. Martin Johnsrud Sundby vant foran Anders Gløersen.

Mer om

  1. Langrenn
  2. Martin Johnsrud Sundby
  3. Petter Northug
  4. Niklas Dyrhaug

Flere artikler

  1. Northug går disse rennene i NM

  2. Treneren fikk ærlig SMS fra Northug før Kuusamo-helgen

  3. Sundby vant penger av Tønseth på Northug-veddemål

  4. Ekspertenes dom: Disse langrennsløperne kjemper om VM-plass

  5. Northug med på VM-laget – men «ikke kvalifisert til andre distanser»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder