Derfor fikk hun 18 måneder: Dommen fra CAS: Therese Johaug «burde vært godt kjent med de strenge reglene»

Dommerne i ankesaken er overrasket over at Therese Johaug (29) ikke gjorde en nøyere sjekk av innpakning og vedlegg på leppekremen hun fikk fra landslagslegen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kort tid etter at omverdenen fikk nyheten om den 18 måneder lange utestengelsen tirsdag formiddag, la Idrettens Voldgiftsrett ut hele dommen mot langrennsstjernen.

«Det er veldig overraskende at Therese Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk (av leppekremen), med tanke på hennes store erfaring og suksess som internasjonal utøver», heter det i dommen, som er 35 sider lang.

Der argumenterer dommerne videre med at Johaug har vært i cirka 140 dopingkontroller i løpet av sin 10 år lange karriere som langrennsløper:

«... og derfor burde hun vært godt kjent med de strenge reglene, som er forventet av utøvere som henne. I lys av dette bør det kunne forventes at Johaug i det minste sjekket merket på kremen og gjorde et søk på internett», står det videre.

Dommen fra CAS: Her kan du lese den i sin helhet

På en pressekonferanse 13. oktober kom det frem at Johaug hadde avlagt en positiv dopingprøve for bruk av det anabole steroidet clostebol.

Landslagsvenninnen om sjokkbeskjeden:

«Alarmerende»

Johaug forklarte at hun fikk det i seg etter bruk av leppekremen Trofodermin, som landslagslege Fredrik S. Bendiksen kjøpte for henne i den italienske byen Livigno. På pakningen til kremen sto det også et dopingvarsel.

Dette blir også tatt opp i dommen:

«Til tross for at en utøver ikke kan forventes å følge alle forholdsreglene, finner panelet det slående at Johaug ikke fulgte den viktigste av dem. Hun ble gitt pakken til trofoderminsalven, men foretok ikke en gang en overfladisk sjekk av merket. Hadde hun gjort det, ville hun mest sannsynlig lagt merke til den dopingrelaterte advarselen på pakken. Istedenfor kastet hun pakken og pakningsvedlegget».

Videre:

«Panelet observerer også at utsiden av trofoderminpakken tydelig indikerer ingrediensen 'clostebol acetate'... Hun hadde mer enn god nok mulighet til å verifisere om denne ingrediensen var på WADAs forbudt-liste».

Svensk kommentator: Fornøyd med straffen

I dommen gjøres det også et poeng av at Johaug ikke hadde WADAs liste over forbudte stoffer tilgjengelig på telefonen sin:

«Johaug innrømmet at hun kun hadde tatt Antidoping Norges e-læringsprogram etter at hun brøt dopingreglementet. Det er alarmerende at hun feilet i å møte minimumskravene ved å sjekke e-læringsprogrammet om antidoping først etter hendelsen».

Se Johaug-seansen med egne øyne:

Landslagslegen

Før Therese Johaugs dopingsak sprakk, ble også Martin Johnsrud Sundby dømt for brudd på dopingbestemmelsene:

«Denne saken burde gjort Dr. Bendiksen enda mer oppmerksom og han burde dobbeltsjekket alle omstendigheter før han ga medisinske råd til en av topputøverne på landslaget», står det i dommen.

Dommen fra CAS gjør at Therese Johaug mister hele denne sesongen i langrennssporet, og dermed det store målet: OL i Pyeongchang i februar 2018.

VG-reportasje: Johaugs foreldre om legen, nedturene og fremtiden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder