OPPGJØR: Odd-Bjørn Hjelmeset synes det er blitt mer fyll i Holmenkollen etter at det ble fellesstart. Her på jobb for TV 2 med Therese Johaug i bakgrunnen i søndagens verdenscup.

OPPGJØR: Odd-Bjørn Hjelmeset synes det er blitt mer fyll i Holmenkollen etter at det ble fellesstart. Her på jobb for TV 2 med Therese Johaug i bakgrunnen i søndagens verdenscup. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Hjelmeset om alkoholmisbruk i Kollen: - Mer fyll etter at det ble fellesstart

•  Ble tilbudt alkohol fra publikum da han konkurrerte

•  Politiet: - Det konsumeres mer alkohol rundt løypene

Han har vunnet femmila i Holmenkollen. Og opplevde stemningen rundt løypa som magisk. Men nå synes Odd-Bjørn Hjelmeset (44) det er blitt for mye fyll.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den gamle langrennskongen med VM-gull (Sapporo 2007) på den klassiske distansen, og seier på femmila i Kollen samme sesong, mener «Julebordsfylla» – som politiet kaller det – skyldes den nye konkurranseformen manndomsprøven har fått i nyere tid.

Sjekk denne: Johnsrud Sundby bekymret for å bli far igjen

– Etter at det ble fellesstart i Holmenkollen, så har det blitt mye mer fyll. Fordi publikum får god tid til å drikke mellom hver gang løperne passerer, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Bør man etter din mening gå tilbake til intervallstart?

– Ja, det synes jeg. Det kan hende det var mindre fyll når det var intervallstart. Det har jeg ikke noe bevis for. Men flere sier akkurat det. Jeg så det ikke selv lørdag, men det er blitt meg fortalt, at det «fyres innpå» etter at løperne har passert, sier Hjelmeset.

Les også: Hjelmeset beklager OL-flausen for Northug

Ifølge den pensjonerte skistjernen, som nå er langrennsekspert i TV 2, kan forklaringen være at femmil med intervallstart krever mer av publikum.

– Når det er enkeltstart, kommer det løpere nesten hele tiden, og folket blir mer opptatt med å heie. Det blir mer tid til heiing enn drikking kan man si, sier Hjelmeset.

Men han påpeker at helhetsinntrykket er at folk koser seg. Og at løperne gir ekstra for den støtten de får fra publikum langs løypa.

– Det er en eventyrlig opplevelse. Jeg gikk femmila om lag 20 ganger. Det er fantastisk. Alle løperne gleder seg til dette. Utøverne merker ikke noe særlig til at det er fyll, sier Hjelmeset.

Men tilbake i tid. Da løypetraseen gikk lenger inn i Nordmarka, og publikum fikk mer nærkontakt hendte det at publikum ville spandere «litt te med no godt i». Også til Hjelmeset.

– Før kunne publikum løpe ved siden av oss i sporet og tilbød oss litt vel sterk drikke. Og det var sikkert noen som drakk. Men som løper tar du ikke imot drikke fra folk du ikke kjenner, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Therese Johaug – søndagens suverene vinner av tremila – vil ha tilbake den gamle intervallstarten. Åge Skinstad i verdenscupkomiteen til Det internasjonale skiforbundet (FIS) sier til VG at sjansene er minimale for at Johaug og de andre løperne får viljen sin.

TIDENES SEIER: Therese Johaug jubler etter seieren på tremila i Kollen. Foto: Rasmus Delebekk , VG

– Det er 15 nasjoner i verdenscupkomiteen. Og jeg kan si at hvis jeg får med Sverige på det, så er jeg heldig. De gangene vi har diskutert det, så har ingen andre nasjoner vært interessert i å diskutere det engang. Sverige og Norge synes det kan være interessant, men ingen andre, sier Skinstad.

Politiet opplyser til NTB at de i stadig større grad ser «julebordsfyll» i forbindelse med skifesten i Holmenkollen. 65.000 tilskuere var på helgens verdenscup i hopp, kombinert og langrenn. Arrangementet var håndterbart for politiet, bortsett fra et «After Ski»-arrangement, hvor noen måtte bortvises.

Les også: Slik er Bjørgens nye liv

Lars Mjøsen, politioverbetjent i Oslo-politiet, sier at tendensen er at det stadig konsumeres mer alkohol rundt løypene.

– Det er ikke tvil om at det er mer av det vi kan kalle «julebordsfylla». Det er dem som kanskje ikke fester så mye ellers som får i seg litt for mye. Det er nok mer fyll nå enn for 20 år siden, sier Mjøsen til NTB.

Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival, sier de fikk utfordringer i forbindelse med «After Ski». Men at det meste gikk etter planen. Hun presiserer imidlertid at helgen vil bli grundig evaluert.

Landslagstrener Trond Nystad kjenner seg ikke igjen i politiets beskrivelse.

– Fra vår side, og jeg snakker om det vi får av tilbakemeldinger fra utøvere og trenere, så er det kun positivt. De elsker livet, stemningen og entusiasmen i Kollen. Men de blir eksponert mot den positive siden, og ikke den som politiet må ta seg av, sier Trond Nystad.

VGTV: Se Johaug og Northug i Kollen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder