I PERLEHUMØR: Vibeke Skofterud er lettet over at hun slipper å tyne kroppen enda mer fra nå av. Hun trener likevel to økter om dagen. Her fra leiligheten sin i Oslo.
I PERLEHUMØR: Vibeke Skofterud er lettet over at hun slipper å tyne kroppen enda mer fra nå av. Hun trener likevel to økter om dagen. Her fra leiligheten sin i Oslo. Foto:Tore Kristiansen,VG

Skofterud ble paff av egne triumfer

Langrennsprofilen forteller om berg-og-dal-banekarrieren

LANGRENN

Rangerer sine største opp- og nedturer

URANIENBORG (VG) Da Vibeke Skofterud (35) fikk se en film med glimt fra hele sin langrennskarriere i vår, innså hun hva hun hadde gått glipp av.

Publisert:

OL-gullet på stafetten i 2010. VM-gullet på stafetten 2005. Stafettgullet i VM på hjemmebane i 2011. Seieren i Vasaloppet i 2012.

De siste stavstakene, alle jubelbrølene og gledestårene.

– Jeg ble litt paff over at jeg hadde gjort en del bra, da. Jøss, det har ikke vært så ille likevel, sier Vibeke Skofterud til VG.

I går kunngjorde hun at berg-og-dal-banekarrieren i langrennssporet er over. Hun skjønte det etter en treningsøkt i fjor sommer. Rulleskiene var på, men hun forsto ikke hvorfor. Kroppen verket. Og tårene trillet ned langs kinnene på Slitu-jenta med det korte blonde håret og de isblå øynene som det norske folk har sett i skisporet fra TV-skjermen siden landslagsdebuten i år 2000.

Innlagt på intensiven:Så ødelagt ble armene til Skofterud

Spiseforstyrrelser

Skofterud forteller åpent om alle opp- og nedturene i karrieren når VG møter henne i en leilighet i Uranienborg – midt mellom Slottsparken og Frognerparken – i Oslo.

– Jeg angrer på at jeg ikke har vært flinkere til å stoppe opp underveis og klappet meg på skuldra og sagt «Faen, det der var dritbra». For det har vært mye som har vært veldig bra. Men jeg var dårlig til å se det underveis, sier hun.

For det er nedturene som har fått herje fritt i tankene gjennom karrieren.

Lest denne? Skofterud skal kjempe i to TV-programmer

Spiseforstyrrelser ødela tre sesonger for henne midt på 2000-tallet. Lavt stoffskifte har gjort at hun har slitt med å komme i konkurransevekt år etter år. Ofte ble fasiten lite mat og mye trening – noen ganger på natten for å forbrenne mest mulig. Andre ganger spiste hun mye og kastet det opp igjen.

«Jeg presterte best da jeg hadde det som verst» har Skofterud skrevet i bloggen sin.

– Jeg er en ekstrem person som tillater seg å falle ned i det som er mørkt og trist, sier hun nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– En lettelse

Midtveis i intervjuet kommer plutselig mamma Kristin sprettende inn altandøren. Datteren valgte å si farvel til langrennssporten på en nydelig solskinnsdag i hovedstaden, så døren står på vidt gap. Moren er her for å se om alt går som det skal.

– Det er en lettelse for meg også, sier hun.

– Jeg har alltid sett hvordan hun har hatt det når hun har stått på startstreken. Jeg kjenner ansiktet og kroppsspråket. Det har ikke vært noe greit når hun har hatt det vondt, sier moren.

Datteren har vært heldig og fått dele tiden på landslaget med profiler som Bente Skari (som fortsatt het Bente Martinsen da Skofterud fikk sin debut), Anita Moen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Marit Bjørgen og Therese Johaug. Hun skryter av samholdet hun opplevde de siste årene på landslaget, «det var aller best da», men det er ikke de som har betydd mest for henne gjennom karrieren.

TV-innspilling

– Steinar Mundal, svarer Skofterud på VGs spørsmål, uten noen som helst form for betenkningstid.

– I de periodene jeg stagnerte og trente feil, var det han som fikk pilen til å peke riktig vei igjen. Han så hele mennesket. Ikke bare utøveren, sier hun.

VG+:Steinar Mundal og Vibeke Skofterud om hvordan de sammen kom seg ut av problemene (krever abonnement)

Nå venter uker med innspilling av NRK-realityserien Mesternes mester. Hun trener fortsatt to økter om dagen, men har droppet de tre timer lange løpeturene i skogen. Senere blir det foredragsholding, skikurs for bedrifter og annet snacks.

– Nå er jeg blitt flinkere til å se tilbake på oppturene. Jeg er til og med litt stolt, sier Skofterud.

I dag flyr hun til Stavanger for å oppleve nok en opptur: en tur opp til majestetiske Preikestolen.

De tre største oppturene i karrieren

Vibeke Skofterud rangerer for VG.

1. VM i Oslo (2011)

Tok gull på stafetten med Therese Johaug (nummer to fra venstre), Kristin Størmer Steira (til venstre) og Marit Bjørgen.

2. Seier i Vasaloppet (2012)

Den største individuelle triumfen.

3. OL-gullet i Vancouver (2010)

Olympisk mester på stafetten med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

De tre største nedturene

Her rangerer Skofterud de minst lykkelige øyeblikkene fra karrieren

1. OL i Torino (2006)

Var reserve – måtte reise hjem.

2. 2007-sesongen

3. World Cup i Lillehammer (2013/14-sesongen)

Her kan du lese mer om