LANGLØPSPESIALIST: Anders Aukland, her i aksjon på 15-kilometeren på Beitostølen, setter punktum for langløpsesongen i Åre i helgen. Foto:Terje Pedersen,NTB Scanpix

Kommentar

Aukland: – Northug vil gi langløp et vanvittig løft

Aukland tror trønderen går flere klassikere neste sesong

Anders Aukland (42) regner med å få konkurranse av Petter Northug (29) i flere langløp neste sesong.

Publisert:

– Neste år er en mellomsesong uten mesterskap og jeg ser for meg at Petter vil gå noen av de store langløpene som Marcialonga og Vasaloppet, tror Aukland.

Han møter Northug til duell allerede lørdag under finalen i Swix Ski Classics i Åre i Årefjällsloppet. Anders Aukland føler seg sikker på at Northug kan være med på å prege langløpene.

Passer Northug godt

– Petter Northug er verdens beste skiløper. Han har en sjanse i alle renn han stiller uansett distanse, fastslår Aukland.

PRØVER SEG PÅ LANGLØP: Petter Northug. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Årefjällsloppet skal passe trønderen godt ettersom traséen nå ligner mer på en vanlig femmil etter at løypen ble kuttet fra 75 til 47 kilometer på grunn av snømangel i Åre. Den er også mer kuppert.

– Dermed er det blitt et fint skirenn for allround-løperne og ikke noe typisk langløp, sier Aukland som merker seg at de fire beste på femmila i Falun stiller til start i Årefjällsloppet: Petter Northug, Lukas Bauer, Johan Olsson og Maxim Vylegzjanin.

Kan gi langløp et løft

– Du er blant de som gjerne hadde sett Northug til start oftere i de klassiske langløpene?

– Selvfølgelig. Å få verdens beste skiløper med hadde vært et vanvittig løft for langløp. I første omgang tror jeg nok at han nøyer seg med noen renn. Jeg tipper at en som Petter nok er lysten på flere VM-medaljer, og da må han nok tilbake til allround når det er mesterskapssesong igjen.

LANGLØP: Petter Northug gikk Marcialonga i Italia i 2012. Han ble nummer ti. Jørgen Aukland vant det tradisjonsrike rennet i Italia det året, storebror Anders Aukland ble nummer to. Foto:Geir Olsen,VG

Treningen blant langløpsspesialistene har forandret seg. Det har vært en veldig utvikling, nivået er høyere, det er blitt mer staking og man har lagt mer vekt på taktikk og oppbygging av lag.

– Det er allrounderne interessert i. Staking er viktig også i vanlig langrenn, og de beste langrennsløperne er interessert i å bli bedre. Da er dette en spennende arena, sier Aukland.

Thomas Alsgaard mener Petter Northug har god tid til å forberede seg dersom han velger å gå flere langløp neste sesong.

Har tid nok

– Det er jo ingen tvil om at han har kapasiteten. Northug i langløp vil være en attraksjon og en berikelse. Nivået på løpene vil bli bedre og så vil ikke minst oppmerksomheten eksplodere, tror Alsgaard.

At langløp er blitt mer spesielt med mer staking tror han ikke vil bli noe problem for Petter Northug.

- Hvis han bestemmer seg og har lyst til å gå fort i langløp til vinteren, så er det mer enn nok tid til å forberede seg. Petter Eliassen var i samme situasjon i fjor. Han fikk ikke plass på landslaget, la opp som allroundløper men har trent seg opp til å bli den beste stakeren i verden.

PS! Før finalen i Åre lørdag har Anders Aukland 158 poeng opp til Petter Eliassen i sammendraget. En seier i Årefjällsloppet gir 200 poeng, 2. plass 170, 3. plass 140, 4. plass 120 og 5. plass 100 poeng. Aukland vant Ski Classics sammenlagt både i 2012 og 2013.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder