MØTTE PRESSEN: Skipresident Erik Røste og langrennsløper Martin Johnsrud Sundby på Ullevaal stadion tidligere i dag. Foto: Odin Jæger VG

«Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten»

Martin Johnsrud Sundby (31) forteller i kveld at han følte seg «helt sikker» på å bli frifunnet da dopingsaken endte hos CAS.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten. Etter frifinnelsen i FIS' dopingpanel og frifinnelsen hos Antidoping Norge var jeg helt sikker på at CAS ville komme til den samme konklusjonen.

Det sa Martin Johnsrud Sundby da han onsdag kveld gjestet Dagsrevyen hos NRK.

– Det å få denne dommen på seg var en surrealistisk opplevelse. Det var som å drømme. Et mareritt. Det var veldig uventet og føles svært urimelig og veldig urettferdig.

Bakgrunn: Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

Klandrer ingen

Tidligere onsdag ble det kjent at Sundby utestenges i to måneder for brudd på WADA-reglementet og mister sammenlagtseirene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen.

FORTVILER: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn S. Delebekk

Grunnen er feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline. WADA har kun tatt høyde for «ordinære» inhalatorer i sitt regelverk, og ikke forstøveren som Sundby og mange andre i Norge benytter. Det er her misforståelsen har skjedd fra Skiforbundets side, en misforståelse landslagslege Knut Gabrielsen gjorde rede for.

Skiforbundet tok på seg ansvaret for feilen og gjorde det klart at dette aldri hadde blitt noen sak dersom man hadde søkt om innvilgning.

– Jeg klarer ikke å klandre noen i denne situasjonen. Jeg er i denne situasjonen nå fordi min lege sammen med skiforbundets støtteapparat og eksperter på astmamedisin i Norge har forstått regelverket på en annen måte enn det WADA mente var intensjonen, sier Sundby.

Så du denne? Lege: – Medisinen gjør at han kan konkurrere på lik linje med andre

Frykter endret syn

31-åringen, som fremsto tydelig preget på pressekonferansen på Ullevaal stadion tidligere onsdag, mener de norske astmalegene er blant de aller beste i verden.

– Som idrettsutøver er jeg helt avhengig av å stole på det medisinske støtteapparatet jeg har. Det er derfor de er her. Vi er helt avhengige av at medisinbruken er innenfor retningslinjene og dopingreglementet. Vi er nødt til å stole på de menneskene som sitter i det medisinske støtteapparatet, sier Sundby til NRK.

Oslo-gutten svarer kjapt «jeg frykter det» på spørsmål om han frykter å bli sett på en som har tatt doping, men forteller at han har fått en rekke støttemeldinger i løpet av dagen både fra norske og internasjonale avsendere.

På spørsmål om hva Sundby sies om ham dersom han vinner gull under det kommende verdensmesterskapet i Lahti, svarer han:

– Jeg håper hvert fall jeg kan fremstå som den skiløperen jeg er. Og at det kanskje vil nevnes at «det er en tøffing, han fyren der».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder