I ITALIA: Hvert år går flere tusen utøvere turrennet Marcialonga i Italia. Her fra starten i 2010. Foto: Geir Olsen

Hevder friske bruker syke utøveres astmamedisin

Mangeårig idrettsleder Bjørn Roald Mikkelsen mener å kjenne til flere tilfeller der friske langrennsløpere har lånt astmamedisin av syke utøvere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Debatten om bruk av astmamedisin i norsk langrenn raser videre. Nå forteller Bjørn Roald Mikkelsen, nestleder i Finnmark Idrettskrets og tidligere leder for skikretsen i fylket, om sine erfaringer i Adresseavisen (krever innlogging).

– Både i norgescup og skandinavisk cup har jeg fått rapporter om at friske løpere bruker medisin som utøvere med astma har fått foreskrevet av sin lege, forteller Mikkelsen.

– Mitt enkle spørsmål er: Hvorfor gjør man dette? Hvis svaret er at astmamedisinen er prestasjonsfremmende, så er det som skjer etter min definisjon doping, melder han videre.

VG-kommentar: Arrogansen forverrer astma-krisen

– Gråsoneaktivitet

Norgescupen i langrenn er arena for de nest beste løperne i Norge. I den skandinaviske cupen deltar utøvere fra Norge, Sverige og Finland samt enkelte baltiske land.

FORTELLER: Bjørn Roald Mikkelsen. Foto: Privat

Dopingekspert Inggard Lereim sier til Adresseavisen at han ikke kjenner til denne praksisen i norsk langrenn. Det samme svarer Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen i skiforbundet, og Knut Erling Flataker - leder for langrennskomiteen i Sør-Trøndelag skikrets.

– Hvis dette stemmer, så er det meget trist. Det er ikke snakk om doping, men om gråsoneaktivitet som medisinsk sett er uforsvarlig, ved at det skjer uten forhåndsdiagnostikk, sier Lereim.

Foreslår forbud

Bjørn Roald Mikkelsen mener løsningen etter debatten de siste månedene er å forby bruk av astmamedisin.

– Hvis vi skal holde vår sti ren i forhold til doping, så bør det skje. Hvis det er slik at medisinen ikke er prestasjonsfremmende, vil det jo være helt uproblematisk for friske utøvere å kutte det ut. Det bør ryddes opp og forbys totalt i Norge, sier han.

Så du denne? Annenhver nordmann mener omdømmet til norsk langrenn er svekket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder