Valnes vant Beitostølen-sprinten – får trolig verdenscup i belønning

BEITOSTØLEN (VG) Erik Valnes (23) satte favoritten Johannes Høsflot Klæbo (23) på plass og vant klassisksprinten på Beitostølen.

 • Jamel Rake
 • Håvard Rønning
 • Camilla Vesteng
 • Øyvind Herrebrøden

Valnes – godt synlig i gul lue under den nasjonale langrennsåpningen – bør dermed motta signaler om han har sikret plass på sprintlaget som reiser til verdenscupåpningen neste helg i finske Ruka.

– Jeg skjønner at vi er flere som kjemper om de to plassene er ledig. Det blir nok uansett et fair uttak om jeg er med eller ikke. Men hvis jeg ikke er med, er det noen som skal gå ekstremt fort lørdag og søndag, sier Valnes til VG – og innrømmer at han overrasket seg selv litt også med fredagens triumf:

– Jeg har ikke tenkt over at jeg kan vinne i dag. Jeg prøver å fokusere på det som tar meg dit. Men det var artig i finalen og egentlig i hvert heat, melder Valnes.

les også

Norsk komet slo Falla på kvinnesprinten

– Det er overraskende, selv for meg, at han skal vinne og ta Johannes i første forsøk. Men det er ikke overraskende at han tar seg til finalen, sier sprintlandslagstrener Arild Monsen til NRK.

Han vil ikke love Valnes plass i Ruka umiddelbart, men antyder at han får sjansen.

SEIERHERRE: Erik Valnes feirer finaletriumfen ved målgang på Beitostølen torsdag. Bak til høyre Pål Aune Trøan, som ble nummer to. Foto: Terje Pedersen

– Når du vinner sprinten her, og ikke er på listen fra før, har du lagt inn en god søknad, innrømmer Monsen og trekker frem kombinasjonen av hurtighet og utholdenhet som Valnes’ store styrker og påpeker at sprinteren også er en habil 15-kilometersløper.

– Det er rått. Det har vi sett tidligere i sommer og høst at han er godt i draget. Ikke overrasket over at han vinner i dag, sier Johannes Høsflot Klæbo om vinneren til NRK.

Forhåndsfavoritten ble bare nummer fem, men hevder det var litt som ventet. Han virker heller ikke kjempeoptimistisk før lørdagens distanserenn, som han også skal gå.

– Jeg hadde ikke en veldig god dag i dag. Vært «dau» hele dagen. Det viktige var at jeg fikk fire heat og kom meg til finalen. Jeg prøvde å si på pressekonferansen i går at jeg var usikker på hvor jeg står, og det har jeg vel bevist i dag, sier Klæbo til VG.

Klæbo slet litt i med posisjoneringen og tempoet i finalen og klarte ikke markere seg. Valnes, derimot, han fulgte sin egen angrepstaktikk i bakkene gjennom flere av heatene og fikk betalt også i finalen. Han var først over den siste bakken, og da kunne ingen ta ham igjen på oppløpet.

les også

Ingvild Flugstad Østberg har fått startnekt av helsemessige årsaker

Han gikk i heat med Klæbo både i kvartfinalen og semifinalen. Han var plassen foran verdenseneren begge gangene – og i finalen var Pål Aune Trøan (nummer to), franske Lucas Chanavat og Fredrik Riseth mellom ham og Klæbo.

Som ekstrapremie vurderer Valnes en ekstra runde rundt dessertbuffeten etter middag fredag.

– Jeg er glad i kaker, ler tromsværingen og mener man ikke skal legge for mye i Klæbos relativt beskjedne plassering.

Emil Iversen røk litt overraskende ut allerede i kvartfinalen. Trønderen ble nummer tre i sitt heat og hadde bare tredje beste tid over de 1710 meterne. Semifinalen krevde sitt offer i prologvinner Pål Golberg, som ble passert i den siste bakken av Chanavat og Trøaen og ikke hadde sjanse til å følge tidene som ble levert i semifinale to.

Les også

 1. Østberg sto over flere rulleskirenn i sommer: - Det henger jo sammen

  BEITOSTØLEN (VG) Ingvild Flugstad Østberg (29) sto over flere rulleskirenn i sommer.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Johannes Høsflot Klæbo

Flere artikler

 1. Klæbo slo tilbake med overlegen seier - Norge tapetserte pallen

 2. Valnes beste norske på 3. plass – fransk seier i uværet i Planica

 3. Golberg vant i Falun: Norsk løper flau over egen oppførsel

 4. Taugbøl gråt av glede for første pallplass – Klæbo vant

 5. Klæbo herjet i sprintfinalen – Bolsjunov rasende da finalen røk

Fra andre aviser

 1. Langrennskomet parkerte Klæbo i sprinten: – Helt rått

  Aftenposten
 2. Slik skal Klæbo slå tilbake etter nedturen

  Aftenposten
 3. Klæbo med maktdemonstrasjon da rivalen ble disket: – For en dramatikk

  Aftenposten
 4. Slik skal Klæbo slå tilbake etter nedturen

  Fædrelandsvennen
 5. Klæbo med maktdemonstrasjon da rivalen ble disket: – For en dramatikk

  Bergens Tidende
 6. Langrennskometen takker én mann for suksessen: – Vi var «steine gale»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder