Johaug ser på seg selv som favoritt før «monsterbakke»-avslutningen

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til en andreplass i Tour de Ski-sprinten lørdag. Men Therese Johaug er trolig den som kan glise bredest etter å ha tatt seg til semifinale.

 • Fredrik Tombra
 • Nils Chr. Manglerød
 • Håvard Rønning

Therese Johaug er fortsatt storfavoritt til å stikke av med sammenlagtseieren etter å ha sikret seg et glimrende utgangspunkt før den avsluttende etappen opp «monsterbakken». Hun leder sammendraget tre sekunder foran formsterke Astrid Uhrenholdt Jacobsen og 23 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg.

– Jeg ble kjempeglad for å ta meg videre til semifinale. Det er ikke hverdagskost for meg å komme så langt og det betyr ekstra mye når det er en tour, sier Johaug til VG etter den klassiske sprinten i Val di Fiemme.

Hun ble ikke bedre enn nummer fire i det første kvartfinaleheatet, men gikk videre som «lucky loser» fordi ingen av de fire neste heatene klarte å matche farten. Hun pustet først lettet ut for semifinaleplass, deretter for bonussekundene den medførte.

les også

Klæbo knuste russerne på oppløpet - overtok Tour de Ski-ledelsen

– Så jeg leder fortsatt? Å fytti katta! Det hadde jeg ikke trodd. Det var gledelig å høre, utbryter Johaug når hun får vite at hun fortsatt leder sammendraget etter finaleheatet, noe hun ikke ville gjort uten semifinaleplass.

Søndag venter den beryktede «monsterbakken».

– Jeg ser lyst på det og vet jeg har en styrke i den motbakken der. Noe annet ville vært å lyge. Men samtidig skal det gås, og både Astrid og Ingvild er i kjempeform.

Sist hun gikk den brutale avslutningen i 2016 var hun suverent raskest med 30 sekunder ned til neste kvinne. Da hadde hun til og med bedre tid enn de svenske herrene opp bakken. Nytt av året er at løperne går ut i et samlet felt, heller enn jaktstart, noe som gjør at Therese Johaug hele tiden vil ha full kontroll på hva konkurrentene foretar seg.

les også

Jacobsen vant da Østberg brakk staven og Johaug falt i kaos-etappe

– Er du en favorittene i egne øyne?

– Jeg er jo en av favorittene. Hadde jeg sagt noe annet, hadde dere ikke trodd på meg, ler Johaug – og påpeker at det ikke er avgjort.

– Jeg må ha troen på det jeg holder på med.

Forrige sesongs vinner av Tour de Ski, Ingvild Flugstad Østberg, tok seg også til semifinalen. Hun er 23 sekunder bak Johaug før siste etappe.

les også

Jacobsen kan legge opp etter sesongen: Møtte motstand for studiesatsing

Astrid Uhrenholdt Jacobsen bekreftet nok en gang at hun er i kjempeslag da hun spurtet inn til en annenplass i klassisksprinten, dagen etter at hun vant fellesstarten i 10 kilometer klassisk. Anamarija Lampic ble hakket for sterk på oppløpet.

Jacobsens 2. plass sendte henne 30 sekunder nærmere Johaug i sammendraget.

– Jeg har kjent lenge at grunnformen har vært veldig bra og nå begynner flere biter å falle på plass, sier Jacobsen til VG, som ligger godt an til å kunne kopiere sin beste plassering fra Tour de Ski, en 2.-plass fra 2013/14-sesongen.

– Det kommer til å gjøre vondt og det er bare å innstille seg på. Men ser man objektivt på det, så er det er 20 minutter opp dit og det er på en måte ikke så veldig, veldig mye, påpeker hun.

– Jeg får nok mange å bryne meg på oppover der, men det blir nok tøffest mot meg selv.

Dette er topp fem før søndagens avslutning:

 • Therese Johaug
 • Astrid Uhrenholdt Jacobsen, + 3 sekunder
 • Natalija Neprjajeva (Russland), + 14 sek
 • Ingvild Flugstad Østberg, + 23 sek
 • Heidi Weng, + 47 sek

Les også

Mer om

 1. Vintersport
 2. Tour de Ski
 3. Langrenn
 4. Therese Johaug

Flere artikler

 1. Ny intern motstand mot Johaugs Tour-misnøye

 2. Jacobsen vant da Østberg brakk staven og Johaug falt i kaos-etappe

 3. Johaug vant Tour de Ski etter maktdemonstrasjon i «monsterbakken»

 4. Johaug føler hun blir beskyldt for å ødelegge sporten: - Alt blir galt

 5. Johaug før seieren: – Jeg var fly forbannet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder