Johaug vant Tour de Ski etter maktdemonstrasjon i «monsterbakken»

VAL DI FIEMME/OSLO (VG) Therese Johaug sikret sin tredje Tour de Ski-triumf da hun på overlegent vis vant den avsluttende fellesstarten opp alpinbakken.

 • Fredrik Tombra
 • Nils Mangelrød
 • Håvard Rønning

Hun slapp føringen én gang da Anamarija Lampic skulle spurte om bonuspoeng, men ledet ellers fra start til mål. Therese Johaugs tredje Tour-triumf kom etter en overbevisende sisteetappe, der ingen maktet å legge press på henne.

– Det var ikke lett, men det var veldig artig å gå opp bakken. Jeg hadde en veldig god dag med veldig gode ski, sier Johaug til VG.

les også

Treneren frykter stjerne-exit: Løfshus synes ikke synd på Ustjugov

– Jeg er kjempeglad og det har vært et stort mål for meg. Jeg våkner opp nervøs hver dag. Hvert renn har en betydning for sluttresultatet, og da er det ekstra morsomt å kunne passere mål og vite at jeg har vunnet.

Da hun startet råkjøret i bunn av bakken var det kun Heidi Weng som tok sjansen på å holde følge, men også hun måtte slippe etter noen hundre meter. Deretter ble det ren parademarsj til toppen av den seige bakken.

– Nå skal jeg slappe av med kjæreste og familie, forteller Johaug, som neste gang konkurrerer i Nove Mesto om snaut to uker.

les også

Gjør sikkerhetsgrep i kritisert Tour-avslutning

Nærmest fulgte Weng og Ingvild Flugstad Østberg som spurtet inn til henholdsvis 2.- og 3.-plass – nesten minuttet bak Johaug – på det som ble en norsk jubeldag i Val di Fiemme.

– Sesongdebuterer i touren med ganske lave forventninger, håper på et par gode enkeltløp og så ender jeg opp på pallen. Det er egentlig som en seier for meg, sier en storfornøyd Flugstad Østberg til VG.

– Siste 100 meterne husker jeg nesten ingenting av. Da flyttet nesten ikke beina seg, sier fjorårsvinneren av touren, som ikke skjønte at hun hadde tatt steget opp på pallen i sammendraget.

– Jeg visste ikke engang hvor jeg var.

Hun kjørte seg også opp på pallen i sammendraget, men manglet seks sekunder på russiske Natalja Neprjajeva for å sikre dobbel norsk triumf. Russeren viste overraskende styrke og slapp ikke bakskiene til Flugstad Østberg før hun kunne ane målseilet rundt neste sving.

– Det var ekstremt tøft, men i år var det lettere enn de to foregående årene. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle holde følge med Ingvild og Heidi, sier en godt fornøyd Neprjajeva til VG.

Heidi Weng klatret til en 4. plass i sammendraget. Astrid Uhrenholdt Jacobsen startet dagen tre sekunder bak Johaug, men fikk det tøft i stigningen. Hun endte som nummer fem sammenlagt.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd. Jeg ble litt for offensiv i bånn, men det var greit tempo før det plutselig smalt og jeg angret på hele opplegget, forteller Weng etter løpet.

– Jeg må jo prøve, en dag holder det, fortsetter dagens nest beste kvinne.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Tour de Ski
 3. Langrenn
 4. Therese Johaug

Flere artikler

 1. Flugstad Østberg knuste Johaug på oppløpet: – En blanding av sjokk og glede

 2. Jacobsen vant da Østberg brakk staven og Johaug falt i kaos-etappe

 3. Johaug vant og roste Flugstad Østberg: – Betyr enormt mye for henne

 4. Ny suveren seier for Johaug: Småkrangling mellom Weng og Østberg

 5. Ny intern motstand mot Johaugs Tour-misnøye

Fra andre aviser

 1. Johaug vant Tour de Ski for tredje gang: – En fantastisk følelse

  Aftenposten
 2. Østberg slo Johaug i prestisjeduellen: – Det var hennes tur nå

  Aftenposten
 3. Johaug vant Tour de Ski for tredje gang: – En fantastisk følelse

  Fædrelandsvennen
 4. Johaug slo lagvenninnen i dramatisk tidelsstrid

  Aftenposten
 5. Johaug slo lagvenninnen i dramatisk tidelsstrid

  Bergens Tidende
 6. Johaug suveren igjen: Derfor var seieren ekstra imponerende

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder