Simen Hegstad Krüger jubler i målområdet etter gullet på 30-kilometeren i OL.
Simen Hegstad Krüger jubler i målområdet etter gullet på 30-kilometeren i OL. Foto: Matthias Hangst, Getty Images

Krügers gull er det ultimate eventyret

kommentar
Publisert: Oppdatert: 11.02.18 18:41
LANGRENN

PYEONGCHANG (VG) Fra fall til pall, og attpåtil aller øverst på den i OL-debuten. Du får knapt en vakrere idrettsfortelling enn den vi akkurat har vært vitne til.

Det mest fantastiske med idrett er de aldeles magiske øyeblikkene. De inntreffer ikke så ofte, men du gjenkjenner dem fort. De gåsehudfremkallende situasjonene du vet at vil bli snakket om i lange tider.

En enorm sportslig prestasjon ligger selvsagt alltid til grunn, men fortellingen har også gjerne en eller annen form for x-faktor, der et overraskelsesmoment står sentralt


Som millimeterseieren til Pål Trulsen & co., Dan Jansens tårer eller Karsten Warholms VM-gull.

Her i den vindfulle Alpensia-parken har det akkurat blitt skapt idrettshistorie, av nettopp dette slaget, av den helt nydelige sorten.

Og hovedpersonen er en ung herre som ikke akkurat var hyppigst nevnt blant forhåndsfavorittene;

Simen Hegstad Krüger, mine damer og herrer.

24 år gammel.

Fra Lyn.

Debutant på den aller største arenaen.

Og nå altså olympisk mester på 2x15 kilometer skiathlon.

Som ikke det var nok, har Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund sørget for at seierspallen ble tapetsert med norske farger.

Mens det meste av praten på forhånd handlet om hvorvidt noen ville klare å bli kvitt Johannes Høsflot Klæbo i tide til å unngå en spurt, var det få som hadde sett for seg at løpet skulle utvikle seg som det gjorde.

Trolig hadde en rekke av favorittene sett for seg at jobben skulle gjøres rundt halvannen kilometer fra mål, men slik gikk det jo ikke,

Simen Hegstad Krüger startet utrolig nok løpet med å falle, men etter å ha passert 67 løpere og tatt teten, var unggutten rett og slett ustoppelig.

Slik sett er det også interessant å se hvordan Norge så ut til å gå som et lag, med en fireleddet plan, der del to ble jackpot for både Krüger og landslagstrener Tor Arne Hetland.

Det er en stor seier for landslagssjefen, der mange trodde Krüger bare skulle sette fart for Sundby.

For der rykket til Hans Christer Holund ikke førte frem, var forseringen til gullvinneren så effektiv at det aldri ble noe av Sundbys sjanse et stykke fra mål, eller for Klæbo på oppløpet.

Sånn sett er denne seieren også en interessant lagtriumf på en individuell distanse.

Nå er det bare for offentligheten å glede seg til å bli bedre kjent med løperen fra Oslo, som inntil nå nok har fått gå temmelig uforstyrret i hjembyens paradegate.

Krüger har tidligere hevdet seg i aldersbestemte mesterskap.

I verdenscupen har han vunnet 15-kilometeren i Toblach før jul, foran Maurice Manificat og Andrew Musgrave, og han gikk til topps under samme distanse i årets norgesmesterskap.

Men nå har han altså tatt det helt store steget.

Før start var det en del som snakket om at en debutant kanskje kunne sprenge alle grenser. Men at vedkommende skulle komme fra Oslos vestkant, og ikke fra Trøndelag, var en oddsbombe av de sjelden.

Stort villere blir det bare ikke.

OL er et eventyr. Nå er det bare å glede seg til neste kapittel ...

Her kan du lese mer om