Iversen om Tønseths enorme seriøsitet: - Ikke noe forbilde for meg

LANGRENN

LILLEHAMMER/OSLO (VG) Didrik Tønseth var sterkest av alle da Norge tapetserte pallen. På laget blir Tønseth kalt «asketen».

Publisert: Oppdatert: 02.12.18 14:27

Didrik Tønseth og Sjur Røthe gikk sammen fra start til mål på jaktstarten i snøværet og hektet av Iversen underveis, som slet med skiene.

De to sikret norsk 1.- og 2.-plass på søndagens 15 kilometer lange jaktstart, mens Emil Iversen fikset helnorsk pall.

– Det er vanvittig rått og at det kommer på et sånt sliteløp er enda kulere, sier Tønseth på pressekonferansen etter løpet.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum var meget fornøyd etter tredobbelt norsk og en sterk åpning på sesongen i sin første sesong som hovedtrener på landslaget.

Han er imponert over nivået til dagens vinner og påpeker at Tønseth har sitt kallenavn på laget er «asketen». Emil Iversen snakker varmt om den ekstreme dedikasjon fra Tønseth, men gjør det klart at det ikke er noe for ham:

– Han er ikke noe forbilde for meg, absolutt ikke. Han er ekstremt dedikert og mye mer dedikert enn meg, sier Emil Iversen til VG etter pressekonferansen med tre nordmenn på podiet.

Han peker på at det finnes flere veier til langrennstoppen etter at han selv nå står med den gule ledertrøyen i verdenscupen.

Dagens andremann Røthe forklarer hvorfor Tønseth er blitt kjent som asketen på laget.

– Han er kanskje litt slik som skiløpere var for tjue år siden. Han er litt mer A-4 skiløper enn mange andre som er på landslaget nå. Vi har våre måter å trene på og ha en livsstil på, sier Røthe.

Han forteller hva han mener med forskjellene på livsstil på landslaget.

– Noen av oss har egne youtube-kanaler, noen er ekstremt opptatt av å være mye i media, noen syns sponsoroppdrag er veldig kjekt, noen er ute og spiser og koser seg og er aktive på slike plan. Didrik er en av de som fronter «rene» dager. Med «rene» dager er du kun på trening og sover og slapper. Du er ikke engang på butikken og handler middag, sier Røthe.

For å kåre en vinner mellom Tønseth og Røthe, måtte en spurtduell til. Den duellen gikk Tønseth gikk seirende ut av. Dermed klarte ikke Røthe å forsvare ledelsen han fikk etter lørdagens seier, og Tønseth stakk av med minitour-seieren sammenlagt.

For Iversen så det ut som en tung smell underveis, men Iversen slapp seg ned til gruppen bak og spurtet inn til 3. plass og ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

– Det var bare skiene, sier Iversen om grunnen til at han på få kilometer mistet 50 sekunder til teten.

Tønseth kalte dagen for hans største dag som langrennsløper etter målgang. Han ble tilkjent en verdenscupseier fra desember 2014, etter at Sundby ble fratatt seire som følge av astma-saken, halvannet år senere. Nå sto Tønseth på toppen av pallen for første gang etter sammenlagtseier i mini-touren på Lillehammer.

– Det var ikke glid i snøen og vi kjempet. Men så får man høre at avstanden øker til de bak. Det er jo betryggende å høre, sier Tønseth.

– Det var et skikkelig møkkaføre, sier Tønseth som valgte å gå med rubbede ski i motsetning til en del andre som gikk på klister. Blant dem dagens andremann Røthe.

Iversen i gul ledertrøye

Ingen var i nærheten av å hamle opp med de to løperne som på suverent vis, gjennom hele løpet, fortsatte å distansere et sultent felt, bestående av løpere som Martin Johnsrud Sundby, Aleksandr Bolsjunov, Dario Cologna og Johannes Høsflot Klæbo.

– Jeg var bare ikke sterk nok på de siste 200 meterne, sier Røthe.

Men det var Emil Iversen på det helnorske podiet som hadde den gule trøyen i verdenscupen. Og han gliste godt etterpå.

– Vi har måttet evaluert grundig og tatt tak og det er artig å se at den gode trenigen gir resultat, sier Iversen om at det var tre som slet mer i fjor på ulike vis, som dominerte på Lillehammer.

Plasseringene:

1. Didrik Tønseth: 44.13.8
2. Sjur Røthe: + 1.6
3. Emil Iversen: + 1.03.3
4. Calle Halfvarsson: + 1.04.4
5. Aleksandr Bolsjunov: +1.04.5
6. Andrej Larkov: + 1.05.0
7. Iivo Niskanen: + 1.05.2
8. Simen Hegstad Krüger: + 1.05.3
9. Viktor Thorn: + 1.05.5
10. Dario Cologna: + 1.05.8

13. Hans Christer Holund: + 1.07.0
14. Johannes Høsflot Klæbo: 1.07.3
22. Sindre Bjørnestad Skar: + 1.10.9
24. Martin Johnsrud Sundby: + 1.11.9
34. Martin Nyenget: + 1.44.0
39. Eirik Brandsdal: + 2.08.7
46. Mattis Stenshagen: + 2.49.4
50. Vebjørn Turtveit: + 2.57.2
51. Gjøran Tefre: + 3.13.6
72. Sondre Turvoll Fossli: + 6.34.1

Her kan du lese mer om