STÅR OVER: Petter Northug står over verdenscuprennet på Lillehammer. Det er et åpent spørsmål hvor han dukker opp neste gang. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Dropper verdenscupen: Ikke bestemt når Northug konkurrerer igjen

Petter Northug (32) går ikke verdenscuprennene på Lillehammer. Hvor skistjernen konkurrerer igjen er ikke bestemt, ifølge landslagstrener Arild Monsen.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over ett år gammel

Monsen forteller at planen videre handler om å få treningen i gang fremfor å konkurrere, etter at Northug ble nummer to på sprinten under Norgescupen på Gålå sist helg.

– Da var vi enige om at det ikke var i planen å gå på Lillehammer. Planen er først og fremst å få en bedre form. Jeg har ikke lyst å si hundre posent hva som skjer fra uke til uke. Det viktigste er å få trent. I treningsplanen nå ser vi en uke frem tid. Men vi har selvsagt lagt litt mer plan mot jul, sier sprinttrener Arild Monsen til VG.

Det er ikke bestemt hvor Northug går renn neste gang.

- Det er ikke det viktigste før jul hvor neste renn blir gått, om det blir nasjonalt eller internasjonalt. Det er ikke det største caset. Det er enda tre uker til Davos og det er ikke helt lukket, sier Monsen.

Skandinavisk cup i Østersund, noen timer fra Trondheim, går forøvrig samme helg som verdenscupen i Davos i midten av desember.

les også

Northug snur om VM-sjansene: Tror formen kan komme i januar

Uttaket til verdenscupen på Lillehammer viste at Northug i likhet med Niklas Dyrhaug og Pål Golberg står over rennene blant herreløperne i samråd med trenerne. Northug har selv påpekt sin dårlige form gjennom hele sesongstarten der han nå har gått fire renn på to helger.

– Det er utelukket, svarte Northug på spørsmålet om verdenscprenn før jul var aktuelt etter 37. plassen på 15-kilometeren på Gålå fredag.

Men dagen etter kom første oppturen på sprintrenn, noen timer før Norge hadde fire av seks utøvere i sprintfinalen i Kuusamo. Han uttalte selv i helgen at planen fortsatt er at han skal være klar for å gjennomføre et høydeopphold fra midten av desember i Mellom-Europa.

Flere planer

Landslagstrener Monsen sier det legges flere planer for Petter Northug fremover på grunn av usikkerheten rundt hvordan trønderen reagerer på hardkjør.

- Det er en plan for om han gjør positive fremganger eller for om det blir tilbakeslag med stopp og justering. Ellers er det greit nå, sier Monsen og peker på at det er treningen fremover og fremgangen som avgjør om det blir verdenscuprenn før jul.

les også

Spår tøffere tider for skiforbundet etter Northug-exit

To dager før sesongstarten på Beitostølen skrev VG om hvordan landslaget ikke fant svar på hva som var problemet til Northug etter en rekke tester. Men derimot så de akkurat når han begynte å slite under tøffere belastninger. Derfor har det vært usikkert hvordan Northug skulle reagere på renn. Monsen gjorde det da klart at Northug måtte klareres for nye renn, etter de første rennene, gjennom en fysisk test, en såkalt laktatprofil.

Monsen vil nå ikke gå inn på detaljer i treningsopplegget.

les også

Petter Northug svarer svenskene etter opptur: - Høres ut som en klovn i «Solsidan»

Tar ut medaljekandidater

Da Monsen pratet med Northug etter helgens to renn fikk han imidlertid gode tilbakemeldinger.

– Ja, det var helt klart positivt, sier Monsen om samtalen med Northug om hvordan kroppen har reagert på rennene.

Landslagstreneren fikk selv se fire norske løpere ta seg til den klassiske sprintfinalen i verdenscupåpningen i Kuusamo lørdag.

I sesonginformasjonen til Skiforbundet er det gjort klart at det er utøvere som frem til uttaket 11. februar har prestert på et nivå som tilsier at de er medaljekandidater i VM, blir tatt ut. Det innebærer topp 3- plasseringer i verdenscupen. For sprinterne er rennet på Lillehammer fredag et av fem uttaksrenn.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Arild Monsen
 3. Lillehammer
 4. Petter Northug
 5. Langrenn

Flere artikler

 1. Therese Johaug dropper Tour de Ski: - Tror det har vært en høst som har tappet krefter

 2. Slik skal talentet sikre VM-plass: – Løypa passer meg bra

 3. Karrierens største utfordring for Northug: – Aldri vært i så dårlig form

 4. Sikret norsk knallstart i verdenscupen: – Fordel for Northug

 5. NRK: Northug foreløpig ikke klar for sesongåpningen

Fra andre aviser

 1. Northug står over på Lillehammer

  Aftenposten
 2. Sundby meldes startklar til prøve-VM

  Aftenposten
 3. Northugs gamle treningskompis får ny sjanse i verdenscupen

  Aftenposten
 4. Her er Norges tropp til verdenscupåpningen

  Aftenposten
 5. Han blir første rogalending som gjør dette på ti år

  Aftenposten
 6. Northugs gamle treningskompis får ny sjanse i verdenscupen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no