Slik forklarer landslagstreneren vrakingen av Emil Iversen

VIERUMÄKI (VG) Landslagstrener Tor Arne Hetland forklarer vrakingen av Emil Iversen (25) med at ulykkesfuglen er «på dalende form».

 • Ole Kristian Strøm
 • Mikal Aaserud
 • Camilla Vesteng
 • Eirik Borud

Artikkelen er over tre år gammel

Det norske laget onsdag er, som VG meldte mandag kveld, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo.

– Disse fire er de fire vi tror går 15 kilometer klassisk aller, aller fortest akkurat nå. Så var det en intensjon om at Emil skulle gå. Han har gått kjempebra i hele vinter. Han vant i Falun og var toer i Kuusamo, og har hatt to sjanser nå. Han var ikke helt i draget på sprinten, selv om han hadde et OK resultat. Så gikk han lagsprinten med et ok resultat, men så endte vi på dette laget her, sier landslatrener Tor Arne Hetland på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Les også: Sundby og Halfvarsson i frekk ordkrig

Iversen er en av få norske utøvere som kan skilte med pallplassering på 15 kilometer i verdenscupen denne sesongen. I finske Ruka før jul ble 25-åringen toer bak Iivo Niskanen, i et løp Martin Johnsrud Sundby kom på tredjeplass.Til sammenligning har Niklas Dyrhaug ingen pallplasseringer i årets verdenscupsesong.

– Intensjonen var at Emil skulle gå onsdag, men det handler litt om han formutvikling og formutviklingen til de andre. Derfor var det ikke plass til Emil på laget, svarer Hetland.

– Er det Dyrhaug som har kommet inn og tatt Emils plass?

– Vi har gjort en totalvurdering på laget og sånn ble det til slutt. Intensjonen var at Emil skulle gå 15-kilometeren, men han er litt på dalende form. Hvem som har tatt hvem sin plass ønsker jeg ikke å kommentere, sier landslagstreneren.

Les også: Välbe: – Jeg synes inderlig synd på Johaug

Iversen gikk i bakken på søndagens lagsprint og var langt nede etter at fallet spolerte Norges medaljehåp. Dramatikken kan du gjenoppleve i videoen under her:

– Hvordan reagerte Iversen på vrakingen?

– Da han fikk beskjeden hadde han allerede lyst til å synke i jorden, så en ulykke kommer sjelden alene. Akkurat da, etter lagsprinten, hadde han ikke lyst til å gå flere skirenn. Så fikk han tenkt seg om, og da hadde han jo lyst etter hvert til å gå den 15-kilometeren. Hadde det vært verdenscup, så hadde han gått, sier Hetland.

– Hadde det vært meg, så hadde jeg nok tatt det litt som Emil; sett at det er noen som er bedre enn meg, da er det ganske fair.

Landslagstreneren mener Iversen, som falt både på sprinten og lagsprinten, ikke har fått ut sitt maksimalnivå i VM.

– Det som er kjedelig for Emil er at han har hatt to sjanser, men har underprestert litt fra sitt høyeste nivå, sier han.

Fått med deg denne? Østberg til idrettspsykolog etter den tunge starten

Til nå i VM har Sundby sølv på tremila og Klæbo bronse på sprinten. I lagsprinten endte det som kjent med at Emil Iversen gikk på snørra.

Les også: Jelena Välbe til VG: – Jeg synes inderlig synd på Johaug

Johannes Høsflot Klæbo fikk søndag beskjeden om at han skal gå 15 km i VM.

– Formen er bra, og satser på at jeg kan være med og prege løpet, sier han.

– Jeg tror alle fire her kan være med og kjempe der oppe, fortsetter Klæbo – som har fått mye oppmerksomhet for sin teknikk i VM. Det fikk han også på tirsdagens pressekonferanse:

Martin Johnsrud Sundby går selvfølgelig for gull også onsdag.

– Det blir et veldig spennende løp. Det er alltid litt mer spennende å gå med individuell start, fordi du må sette farten selv og jage sekunder hele veien. Jeg tror det blir en vanvittig fight.

Les også: Her overrasker Klæbo NRK-eksperten

– Hvem blir de tøffeste konkurrentene?

– Jeg tror Iivo Niskanen blir den største konkurrenten – på bakgrunn av 15 kilomesterne han har gått de siste årene og det han gjorde i verdenscupen i Otepää. Han kommer til å bli enda sterkere i onsdag. Han viste god form på teamsprinten.

– Ellers er jeg sikker på at Johan Osson blir en tøff nøtt å knekke også i morgen. Vi har ikke sett han på lang tid, og da kommer han sterkt tilbake. Og alle de norske har selvfølgelig muligheten.

Les også

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Martin Johnsrud Sundby
 4. Emil Iversen
 5. Didrik Tønseth
 6. Langrenn

Flere artikler

 1. Emil Iversen vrakes fra VM-laget til 15-kilometeren

 2. Iversen uenig med trener i vraking: Mener han ikke har underprestert

 3. Sundby gir opp å ta igjen Klæbo

 4. Kan bli droppet resten av VM: Estil mener Iversen må få «reise kjerringa»

 5. Northug og Iversen varsler tøff VM-evaluering av ledelsen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder