OVERRASKELSESMANNEN: Martin Løwstrøm Nyenget var godt fornøyd med løpet han gjorde i finske Lahti søndag. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

«Ukjent» nordmann sjokkerte verdenseliten

Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt

Petter Northug endte på 7. plass: – Formen er fortsatt god

LAHTI/OSLO (VG) 22 år gamle Martin Løwstrøm Nyenget kom fra intet, overrasket alle og var sekunder unna en pallplassering i sitt andre verdenscuprenn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Unggutten gikk knallhardt ut på sløyfen i Lahti og taklet det vanskelige føret meget godt. Faktisk så godt at verdens beste skiløpere fikk store problemer med å holde ham bak seg.

Da Nyenget gikk i mål var han over 20 sekunder foran den nest beste og ga klassiskeksperter som Aleksej Poltoranin, Francesco De Fabiani, Dario Cologna og Sami Jauhojaervi kamp om seieren.

VG Direkte:Slik var 15-kilometeren

De Fabiani, Poltoranin og Jauhojaervi klarte til slutt å slå Martin Løwstrøm Nyenget, men unggutten var bare 6,5 sekunder bak italienske De Fabiani i mål - i sitt andre verdenscuprenn i karrieren.

Fjerdeplassen imponerte de aller fleste.

– Det er moro å få sjansen i verdenscup, på det som er favorittdistansen. I år har det vært lite klassisk distanserenn, da er det gøy at det endelig kommer, sier Nyenget til VG.

– Jeg avsluttet bra de siste to kilometerne. Den siste runden dabbet det kanskje litt av, fortsetter han.

Nyenget fikk sin verdenscupdebut i Holmenkollen i 2014. Der endte han på 41. plass på femmila, men Nyenget har vært blant de beste i U23-VM flere ganger og har en åttendeplass fra 15 kilometer klassisk i NM fra før.

22-åringen kommer fra Siggerud utenfor Oslo.

Sundby vant verdenscupen

Søndag var Nyenget sammen med Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh, Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby og Mathias Rundgreen med i toppen av 15-kilometeren. Men ingen av dem var gode nok til å kunne vinne løpet.

Martin Johnsrud Sundby gikk til slutt inn på en 10. plass, noe som holdt til å vinne verdenscupen sammenlagt for annen gang på rad siden Dario Cologna og Petter Northug heller ikke endte blant de aller beste.

Røa-løperen ble dermed første norske herreløper som vinner verdenscupen sammenlagt to sesonger på rad siden Bjørn Dæhlie gjorde det samme i 1992/93-sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOLDT MED 10. PLASS: For annen gang på rad har Martin Johnsrud Sundby vunnet verdenscupen sammenlagt. Her er nordmannen i løypene i Lahti i helgen. Foto:Martti Kainulainen,AP

Grunnlaget for sammenlagtseieren ble lagt da han vant Tour de Ski i januar, slik han også gjorde sist sesong. I tillegg har han vunnet to verdenscuprenn på Lillehammer og ett i Davos.

30-åringen fikk VM ødelagt av sykdom, og gikk kun én distanse. Det endte uten medalje på 50 km på VMs siste dag.

Nå gjenstår bare sprint i Drammen onsdag og femmila i Holmenkollen kommende helg for løperne i verdenscupen.

Northug: – Beste jeg har gjort

Petter Northug ble hektet av tidlig i kampen om seieren, men ble nest beste nordmann da han gikk i mål foran Eldar Rønning, Krogh og Rundgreen, men bak kometen Nyenget.

– Dette er kanskje det beste jeg har gjort i vinter på 15 kilometer klassisk. Formen er fortsatt god, sier Northug til VG.

Heller ikke sveitsiske Dario Cologna klarte å slå 22-åringen i mål. Cologna var over tre sekunder bak Nyenget, som til slutt endte på en fjerdeplass.

Resultatliste:

1. Fr ancescoDe Fabiani 34.51,2

2. Aleksej Poltoranin +3,0

3. Sami Jauhojärvi +4,6

4. Martin Løwstrøm Nyenget +6,5

5. Dario Cologna +9,7

6. Dietmar Nöckler +13,0

7. Petter Northug +15,3

8. Eldar Rønning +16,9

9. Lukas Bauer +20,3

10. Martin Johnsrud Sundby +21,5

Øvrige norske:

11. Finn Hågen Krogh +23,9

12. Mathias Rundgreen +26,2

20. Pål Golberg +46,8

26. Didrik Tønseth +1.03,5

36. Niklas Dyrhaug +1.31,0

39. Sindre Bjørnestad Skar +1.35,9

46. Ola Vigen Hattestad +1.47,7

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder