Northug med på VM-laget – men «ikke kvalifisert til andre distanser»

LYGNA (VG) Petter Northug ble tatt ut i 12-mannstroppen som skal gå i Lahti-VM – men er ikke kvalifisert for noen andre distanser enn der han er tittelforsvarer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det ble klart på en pressekonferansen som Norges Skiforbund hadde lørdag. Etter som Northug er tatt ut i 12-mannstroppen, betyr det at han kan gå andre distanser enn de to som han er kvalifisert til som tittelforsvarer, sprint og femmil.

Men ifølge herretrener Tor Arne Hetland må Northug vise god form på sprinten for at han skal ha muligheter til å gå andre distanser.

Les også: Northug-stikk til tidligere landslagstrener

– Akkurat nå er han ikke kvalifisert til noen andre distanser, sier Hetland til NRK.

– Ville du tatt ut tatt han ut uansett, selv om han ikke hadde gått noen skirenn så langt? ble det spurt på pressekonferansen.

– Det hadde kanskje vært enklere å ta ham ut om han ikke gikk hadde gått skirenn i det hele tatt, sier Hetland med et glis om munnen.

Tidligere lørdag vraket Northug seg selv som ankermann på VM-stafetten, og mente at Finn Hågen Krogh var rett mann for den jobben.

– Petter har teft, sier Hetland til NRK.

Klæbo: Har én advarsel til romkameraten i VM

– Krogh har trukket det lengste strået i kamp med Utsjugov og Halfvardsson tidligere. Per i dag er Finn bankers.

Tror Northug pønsker på noe

Landslagstreneren dro på smilebåndet og sa han hadde forventet at Northug ville gå sisteetappen, men trodde kanskje det lå en tanke bak den overraskende stafettvrakingen til Northug.

– Han har kanskje lyst å gå en førsteetappe, sier Hetland til VG.

– Har Petter Northug en sjanse til å gå seg inn på stafettlaget?

– Ja og nei, den beste er best. Vi har gode utøvere som skal til Lahti, så får vi ta ut laget når vi har gått noen distanser.

– Petter Northug lanserer Finn Hågen Krogh som ankermann, du lanserer Northug på førsteetappe..

– Ja, han bruker jo ikke å være så beskjeden så han har nok en baktanke ved å gi bort plassen til Finn Hågen, men vi får vente se, sier Hetland til VG.

Vraket sprintere og Hans Christer Holund

Hetland forteller også at løperne får beskjed før de drar til Lahti om hvilke distanser de trolig skal gå i VM, slik at de kan forberede seg best mulig.

Les også: Sundby vant etter lureløp

Store deler av sprintlandslaget kom ikke med til Lahti-VM. Det gjorde heller ikke Hans Christer Holund, men han blir hjemmeværende reserve.

– Han skjønte det og tok det som en stor idrettsmann, rett og slett. Hadde han vært på pallen i dag, ville han vært med i troppen, sier Hetland om Holunds status som hjemmeværende reserve under VM til VG.

NRK-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset mente tidligere denne uken at Håvard Solås Taugbøl hadde prestert nok til å være med i diskusjonen, men tvilte på om det var nok til å bli med til VM. Bronsevinneren fra NM-sprinten er helt uaktuell med mindre noen av de andre sprinterne må melde frafall.

– Det hjelper ikke om han vinner fristilssprinten i Otepää. Han er med som 5. mann, sier Hetland til VG.

Pål Golberg gikk seg trolig ut av diskusjonen etter et svakt NM, hvor han endte på 41. plass på 15 kilometer klassisk. Eirik Brandsdal blir heller ikke å se i VM, på tross av en oppløftende sølvmedalje i NM.

Herretroppen:

Martin Johnsrud Sundby
Finn-Hågen Krogh
Emil Iversen
Didrik Tønseth
Johannes Høsflot Klæbo
Sindre Bjørnestad Skar
Niklas Dyrhaug
Anders Gløersen
Sjur Røthe
Simen Hegstad Krüger
Håvard Solås Taugbøl
Petter Northug jr.

Hjemmeværende reserve:
Hans Christer Holund

Kvinnetroppen:

Marit Bjørgen
Heidi Weng
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Kathrine Harsem
Ragnhild Haga
Mari Eide

Hjemmeværende reserver:
Marthe Kristoffersen
Silje Øyre Slind

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder