DROPPER ANKE: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Odin Jæger VG

Sundby anker ikke dopingdommen

– Jeg måtte bare sette strek og se framover

Martin Johnsrud Sundby (31) kommer ikke til å anke dopingdommen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nordmannen ble dømt i idrettens voldgiftsdomstol (CAS) tidligere i år, men vurderte en anke til sveitsisk høyesterett. Det blir det ingenting av.

– I begynnelsen av prosessen trodde jeg nok det var større mulighet enn det var. Det viste seg ikke å være en sjanse til å få en omkamp i sveitsisk høyesterett. Slik systemet er bygget opp for idrettsutøvere, så har jeg ingen mulighet til å få det jeg mener er en rettferdig avgjørelse på denne dommen, sier 31-åringen til NTB.

Dermed er punktum satt for to tøffe måneder.

– Det viktigste nå var å få satt strek. Dette har dratt ut. Nå må jeg bli ferdig med dette. Det kommer en viktig vinter (VM i Lahti), og både for familien og meg er det veldig viktig at jeg får lagt dette bak meg, sier Sundby.

Sundby mistet sammenlagtseierene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen, og ble utestenget i to måneder etter brudd på WADA-reglementent. Den norske skistjernen ble dømt for feil bruk av den lovlige astmamedisinen ventoline.

– Rådene fra sveitsiske jus-eksperter tyder på at vi aldri kan få en omkamp om fakta i denne saken. Noe av det vi har opplevd som urimelig i denne saken, er at CAS ikke har foretatt en vurdering av bevisene han har framlagt på at han er en ren utøver, sier skiforbundets advokat Anne-Lise H. Rolland til NTB.

Angret hemmelighold

Sundby uttalte i august at han ønsket å anke dommen.

– Mitt klare ståsted er at hvis det finnes en mulighet, og den er forsvinnende liten fordi CAS egentlig er siste mulighet, så vil jeg selvfølgelig gjøre det, sa Sundby til VG, før han innrømmet at det er mange «hvis-er» for at det skal skje og beskrev dopingdommen som «forferdelig å ha på seg».

– Det eneste jeg ber om er at dere setter dere inn i dommen, og forstår hvor urimelig den er, sa Sundby da han møtte pressen i juli.

Les også: Wada endrer astmareglene

Sundby-saken ble holdt unna offentligheten i over ett år.

– Det har vært en løpende vurdering hele veien. Det som har vært viktig for meg har aldri vært å holde det hemmelig, men at saken skulle være avgjort før vi gikk ut med det. Det motsatte ville vært konstante spekulasjoner i 18 måneder, som ville sannsynligvis fratatt meg muligheten til å klare å prestere i det hele tatt. Jeg ønsket saken opp og avgjort, helt ferdig, før det skulle bli offentlig, slik at jeg kunne utøve idretten min gjennom i fjor vinter som jeg gjorde, sa Sundby i et VG-intervju i august.

I september uttalte Sundby til Aftenposten at han angret på hemmeligholdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder