Sundby tåler ikke Québec-kulden – sto over treningen

De norske løperne måtte gå med lungebeskyttelse i iskalde Canada

QUÉBEC (VG) Den ekstreme kulden gjorde at Martin Johnsrud Sundby ikke våget å trene utendørs i iskalde Québec torsdag.

  • Morten Stokstad
Publisert:

Ski Tour Canada har beveget seg nordover i det gigantiske landet, som er verdens nest største i areal, og har ankommet provinshovedstaden. Québec kunne friste med 20 minusgrader dagen før fredagens sprint.

Det oppleves som cirka 30 kuldegrader, og var alt for drøyt for Martin Johnsrud Sundbys sårbare lunger.

Les også: Sundby om astmaproblemene: – Markant handikap

– Blir syk hvis han trener

– Martin holder seg inne og trener på mølla. Det er han som har de dårligste lungene. Han blir syk hvis han trener i disse minusgradene. Han har så dårlige lunger at han ikke har sjanse til å drive på sånn som det er nå. Han må være forsiktig, sier landslagstrener Trond Nystad til VG.

GODT KLEDD: Petter Northug (t.v) og Emil Iversen kom godt polstret til torsdagens trening i iskalde Québec. Martin Johnsrud Sundby måtte stå over utendørsaktivitet på grunn av sine astmaproblemer. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Petter Northug og Emil Iversen var polstret fra topp til tå da de testet løypene i den vakre vinterbyen som har masse snø og glitrende forhold – hvis man ser bort fra den bitende kulden. Men det er ikke ventet at Sundby står over fredagens sprint og lørdagens 15 kilometer.

– Når det begynner å nærme seg 15 minusgrader må Martin være forsiktig. Hvis det hadde vært tidlig i sesongen, så går han ikke skirenn hvis det er kaldere enn det. Nå er det på slutten av sesongen, så nå er det ikke viktig. Men man må være forsiktig. Ta vare på seg selv. I verste fall kan han bli syk, sier Nystad.

Etter onsdagens fjerdeplass i Montreal sa luftveisplagede Sundby dette til VG om hvordan han så på den bitende kulden som venter:

– Jeg har ikke noe valg, det er en tour. Jeg må gjennom det som er som alle andre. Det er bare å gjennomføre det som vi får servert.

– Er du sjanseløs til å vinne touren sammenlagt med disse forutsetningene?

– Nei, sjanseløs er jeg ikke. Men jeg tar ikke inn på tetet, svarte verdenscuplederen.

Les også: Taus Sundby kan få problemer med Canada-kulden

Løperne trente med lungebeskyttelse

Fredag er det meldt 22 minusgrader tidlig på dagen, men det skal bli varmere – og det er ventet at man kan gjennomføre sprinten. Også Maiken Caspersen Falla sliter med astma og trente på hotellet.

Les også: Northug holdt humorshow etter NM-gullet

De norske løperne hadde mediefri torsdag, men Emil Iversen tok en liten prat med VG og Dagbladet på stadion.

24-åringen har hatt sitt store gjennombrudd denne sesongen og kjemper om sammenlagtseieren i tidenes første Ski Tour Canada. Etter to av åtte renn er han på andreplass. Seks sekunder bak Sergej Ustiugov og fem sekunder foran Petter Northug.

Les også: Northug og Iversen er Ski-Norges nye Knoll og Tott

Meråker-gutten er en easy type og lot seg ikke stresse av sprengkulden.

– Det er vinden som gjør at det blir surt. Men det skal vel bli litt mildere, sier Emil Iversen.

– Det er ikke noe problem. Jeg er vokst opp i Dalsbygda, så jeg er vant til verre, sier Therese Johaug, som gikk med lungebeskyttelse i munnen under treningsøkten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUNGEBESKYTTELSE: Slik så det ut da Therese Johaug trente i Québec City torsdag. Pustebeskyttelsen i munnen gjør at hun ikke trekker for mye kald luft ned i lungene. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Det er for å beskytte lungene. Når det er så kaldt er det greit å ta vare på det som kan ta vares på, tillegger hun og ler.

– Akkurat nå har jeg så mye klær på meg at går det greit, sier Ingvild Flugstad Østberg.

WENGKULDE: Slik så Heidi Weng ut under torsdagens treningsøkt. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Heidi Weng gikk enda lenger og tok på seg noe som minnet om en ansiktsmaske under gjennomkjøringen på stadion.

Les også: Fansen drømmer om å gifte seg med Østberg

Hjemmehåpet Alex Harvey stortrives med at langrennssirkuset har kommet til Québec. Han forteller at det er store temperatursvingninger gjennom året.

– Vi er faktisk lenger sør enn Oslo. På sommeren blir det lett 30-35 varmegrader her. Og på vinteren 30 kuldegrader. Det er rart. Men vi har mye snø på vinteren og mye sol på sommeren. Jeg elsker det, sier Harvey til VG.

PS! Skistadion i Québec er ikke bare vakker. Den har også et strålende navn: Plaines of Abraham.

Husker du denne? Alex Harvey og Devon Kershaw fikset VM-gull til Canada

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder