ANKEVURDERING: Therese Johaug avbildet under domsutvalgets høring på Ullevaal stadion i slutten av januar. Nå skal WADA og FIS vurdere anke. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: Helge Mikalsen VG

FIS skal diskutere Johaug-anke onsdag

FIS-president Gian Franco Kasper (73) er ordknapp om Therese Johaugs (28) en dom på 13 måneders utestengelse, men sier saken vil bli tatt opp onsdag.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

NTB traff presidenten i målområdet i St. Moritz søndag morgen, før mennenes og kvinnenes utforrenn i VM. Han var forsiktig med å si noe om dommen og saken.

– Johaug er dømt av det norske domsutvalget. Både vi i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) har muligheter til å anke og gå inn i denne saken. Hva vi velger å gjøre er avhengig av flere ting, men vi vil ta opp denne saken på styremøtet vårt onsdag, forteller FIS-presidenten til NTB.

– I øyeblikket kan jeg ikke si så mye om dette. Vi kommer til å ha tett kontakt med WADA om dette, og det er helt klart en sak vi tar på største alvor, fortsetter Kasper.

Finsk FIS-leder: Avviser at ankeavgjørelsen er tatt i Johaug-saken

Varslet lang straff

I fjor høst, da Johaug-saken ble kjent, gikk han høyt ut og forutså en lang og hard straff for langrennsstjernen i et intervju med Dagbladet. Han var mye mer avdempet da NTB møtte ham søndag.

Så vidt NTB forstår har det ikke kommet mange internasjonale reaksjoner til Norges Skiforbund i denne saken, men etter at FIS har behandlet saken onsdag, kan nok fort presset bli større.

Ved siden av FIS og WADA er det Therese Johaug selv og Norges Skiforbund som kan anke denne saken inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS) som har sete i Lausanne.

Johaug selv føler dommen er urettferdig, men kommer trolig ikke til å anke. VGs kommentator, Leif Welhaven, skrev i en kommentar etter dommen at skistjernen burde glemme anke, og kun fokusere på OL.

Røste: Verste dagen i Skiforbundets historie

Påstanden i saken fra påtalenemnda var på 14 måneders utestengelse. Det endte med 13 måneder, og dersom denne dommen blir stående, mener svært mange at Johaug bare "må sitte stille i båten" og være fornøyd.

Men visse internasjonale reaksjoner tyder på at mange mener den norske langrennsstjernen er behandlet for mildt og bør få hardere straff og lengre utestengelse.

Dersom det ender med en anke, kommer den trolig fra WADA og/eller FIS. Trolig kommer man til å få vite mer om dette etter FIS' styremøte.

Pappa Johaug: – For en vanlig mann høres dommen streng ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder