Slakter russernes taktikk etter Klæbo-triumf: - Dumme som brød

OSLO/VAL DI FIEMME (VG) Samtidig som Johannes Høsflot Klæbo (22) vant fellesstarten og sikret seg en solid ledelse i Tour de Ski, hadde Sergej Ustjugov en svart dag. Nå får den russiske taktikken gjennomgå av de de norske løperne.

For etter å ha vunnet 15-kilometeren og sikret maksimalt med bonussekunder har nordmannen nå 1.20,4 minutt ned til Sergej Ustjugov (26) før siste Tour de Ski-etappe.

– Det kjentes veldig bra ut. Jeg fikk løpet egentlig dit jeg ville. Jeg er bare veldig fornøyd, sier Klæbo til VG.

Lynhurtige Klæbo spurtslo italienske Francesco De Fabiani, mens Aleksandr Bolsjunov ble nummer tre.

  • Se spurten her:

Den kanskje største Tour-favoritten Sergej Ustjugov ble bare nummer 16 hele 42 sekunder bak. Han var 5,4 sekunder bak Klæbo i sammendraget. Det ble til 1.20 minutt. Bolsjunov er 1.43 minutt bak.

– Jeg får høre at Ustjugov ligger 15 sekunder bak. Da går Bolsjunov opp og drar. Det er klart det gikk fort da han gikk opp. Da skjønte man at her er det bare å være med, sier Klæbo.

Akkurat det får også landslagstrener Eirik Myhr Nossum til å reagere på russerne:

Forståelse fra Klæbo

Det var nettopp den russiske taktikken som får flere norske utøvere til å steile. Hans Christer Holund kalte sine konkurrenter «dumme som brød».

– Det er noen som sier det de tenker, sier Klæbo og ler.

Han skjønner Bolsjunovs valg som fikk totalslakt av blant annet Holund.

– Nå er jo han plutselig inne i sølvkampen eller vinnerkampen. Vi får se hvor tung dag jeg har, sier Klæbo.

I morgen venter motbakke-avslutningen opp alpinbakken i Cavalese. Det var usikkert om Klæbo skulle fullføre touren. Nå har han et fantastisk utgangspunkt.

22-åringen fra Byåsen var mye i front underveis. Han vant begge de to innlagte spurtene som gir 15 bonussekunder til førstemann. Som førstemann også i mål fikk Klæbo maks bonussekunder i løpet av dagen: Hele 45.

les også

Idrettsgallaen 2019: Disse bør vinne!

– Dumme som brød

Holund og Sundby gir ikke ros til russernes taktikk.

– De må være dumme som brød. Vi får høre på starten av sisterunden der at Ustjugov slipper og da går fire russere i tet og bare «voom». Man må nesten bare le inni deg selv om man er så sliten, sier Holund.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Alle hører at Ustjugov slipper og da er det fire mann som går opp. Det er morsomt, sier Holund.

Bolsjunov selv sier det ikke er snakk om noen taktikk, men at han bare går så fort som mulig.

Den russiske treneren Markus Cramer tror Ustjugov dro til for mye på spurtpunktene i starten, men så at stjernen i treningsgruppen hans hadde en dårlig dag.

– Han kunne ikke kjempe om førsteplassen i dag. Men han er bare et menneske og det skjer at man ikke kan gjøre som man vil noen ganger. Og det var en slik dag, sier Cramer.

Han mener det er normalt at Bolsjunov dro til da Ustjugov slapp fordi han også kjemper om plassen på pallen.

les også

Weng gikk tom: - Det sykeste jeg har vært med på

Ikke et lag

Sundby sier det ser ut som russerne går for seg selv og ikke som et lag, og syns det i og for seg er realt nok når det er snakk om individuell idrett.

– Man kan kanskje ikke si at de er et lag, men tre ulike lag som går konkurranse mot hverandre, sier Sundy og viser til at det russiske laget består av tre ulike treningsgrupper, der Bolsjunov og Ustjugov går i hver sin gruppe.

– Det viser seg jo at de ikke har noen felles taktikk her. Da Ustjugov slipper så er det da de kliner til, sier Sundby.

les også

Råsterk Østberg økte forspranget før monsterbakken: – En fantastisk dag

TOPP TRE: Francesco De Fabiani, Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov var best under fellesstarten i Val di Fiemme. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Oppgitt Tønseth

Didrik Tønseth lå godt an, men han fikk den ene skien knekt etter at Ustjugov traff skituppen hans.

– Jeg prøvde å tuppe han i ræven med flisene som var igjen. Jeg siktet på rumpehullet, sier Tønseth til TV 2.

Ustjugov har varlset at han boikotter pressen til VM.

For noen dager siden vurderte Klæbo å bryte:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder