VM-GULL: Jonas Vika vant 20 kilometer fellesstart i Canada tirsdag. Her fra Beitostølen i desember.

Elleville gulldager i VM: Gull til Vika og Fosnæs

Kristin Austgulen Fosnæs gikk til topps på kvinnenes 20 kilometer klassisk fellesstart i U23-VM. Litt senere ble det også norsk herreseier.

  • NTB
Publisert:

Det er jubeldager for Norge i OL-løypene fra 2010, der Marit Bjørgen tok tre gull for snart 13 år siden. Tirsdag vant Jonas Vika fra Mjøsski gullet på mennenes 20-kilometer i Whistler i Canada på fellesstart under U23-VM i langrenn.

Vika klarte å stikke fra før mål. Edvard Sandvik fra Oslo-klubben Kjelsås tok sølvet, mens bronsen gikk til franske Julien Arnaud.

Jonas Vika fikk sin verdenscupdebut i Lillehammer i desember, men han var uendelig uheldig og krasjet med en klimademonstrant og fikk løpet ødelagt den gang. Etterpå var han fryktelig lei seg.

For damene ble det norsk gull og bronse. Margrethe Bergane fra Konnerud IL holdt et stort tempo fra start og holdt seg stort sett i front gjennom nesten samtlige to mil. Fossum-løper Fosnæs, som tok sølv på sprinten søndag, var imidlertid ustoppelig i spurten. Sølvet gikk Lisa Lohmann fra Tyskland.

GULL: Kristin Austgulen Fosnæs gikk inn til gull på 20 km klassisk fellesstart i U23-VM i Canada tirsdag.

Det var tøffe løyper med lange motbakker som passer gode diagonalløpere. Det var den samme 5-kilometersløyfa som ble brukt under OL i 2010.

De norske løperne hang alle bra med i teten på den første av fire runder. Bergane fikk etter hvert hjelp fra Emma Kirkeberg Mørk, men både Fossum-løperen Fosnæs og Sigrid Leseth Føyen hang bra med opp til toppen. Føyen mistet derimot tetfeltet på vei ned til stadion på den andre runden.

På tredje runde måtte også Mørk slippe. Av de utenlandske konkurrentene var det bare tyske Lohmann som klarte å følge tempoet til de to norske løperne på tredjerunden opp til toppen.

Ut på den siste runden var det sju løpere som hadde samlet seg. De tre i tet klarte derimot tidlig å stikke fra, og den siste runden handlet om hvem av Bergane, Fosnæs og Lohmann som skulle stikke av med gullet, sølvet og bronsen.

Mørk endte på sjuendeplass, mens Føyen ble nummer ti. (NTB)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no