VANT: John Kristian Dahl jubler for seieren i Vasaloppet 2014 etter målgang. Foto: NTB Scanpix

Dahl sikret Vasalopp-seier med knallsterk spurt

Norsk jubeldag i Sverige

John Kristian Dahl (32) var knallsterk de siste tre kilometerne inn til Mora og tok sin første Vasalopp-seier.

Eivind Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dahl rykket forbi ledende Audun Laugaland en drøy kilometer fra mål og de andre var da sjanseløse på å hente den tidligere landslagsløperen på oppløpet.

Han tok med det sin første Vasalopp-seier foran lagkamerat Johan Kjølstad og Jørgen Brink som kom på tredjeplass. Vinnertiden ble 4.14.33.

- Det var veldig tøffe forhold i dag og det var vanskelig å

VISTE MUSKLER: John Kristian Dahl viste muskler i målområdet etter seieren. Foto: NTB Scanpix

manøvrere i feltet. Jeg lå til tider bakerst i feltet for å spare krefter og bruke energien på avslutningen. Jeg trodde Laugaland hadde seieren i lomma, men jeg tenkte at jeg måtte prøve. «Enten blir jeg nummer 30, eller så vinner jeg», tenkte jeg. Jeg klarte å vinne, og det føles utrolig, sier Dahl til TV 2 etter løpet.

- Dette er fantastisk. Vi får virkelig igjen for de timene og alt det blodslitet vi har lagt ned, sier Kjølstad til TV 2 etter løpet.

Dette var Norges femte Vasalopp-seier på herresiden. Ole Ellefsæter vant i 1971, Anders Aukland i 2004 og Jørgen Aukland i 2008 og i fjor.

15.800 deltakere

Klokken 08.00 søndag morgen begynte 15.800 mennesker å gå de ni milene fra Sälen til Mora i Sverige.

En større tetgruppe samlet seg etter omtrent en mil fra startområdet. Forhåndsfavorittene Eldar Rønning, Jørgen Aukland, Simen Østensen, Torgeir Skare, Thygesen, Espen Frorud, Espen Harald Bjerke, Anders Rennemo, Ingvar Tveiten, Lukas Bauer og Jørgen Brink var alle en del av gruppen.

Espen Harald Bjerke stakk fra resten av feltet noen kilometer før halvgått løp og opparbeidet seg raskt en stor luke. På det meste hadde han like over to minutter ned til resten av favorittgruppen, men mot slutten ble det for tøft for 33-åringen fra Lillehammer som måtte gi tapt til den jagende gruppen bak.

Tatt igjen én kilometer fra mål

Laugaland overtok ledelsen helt til det gjensto én kilometer. Da satte John Kristian Dahl opp farten i hovedfeltet og tok igjen Laugaland et par hundre meter fra mål.

Johan Kjølstad prøvde å gi Dahl kamp om seieren, men klarte aldri det. Han endte på 2. plass foran Jørgen Brink og tapre Laugaland - som måtte ta til takke med 4. plassen.

- Det er jo personlig bestenotering for meg, men det er jo fryktelig bittert. Jeg mister seieren én kilometer fra mål, sier en gråtkvalt Laugaland til TV 2 etter løpet.

- Jeg ville ha seier og hvis ikke kunne det være det samme. Da jeg rykket, så jeg at Brink ikke klarte å holde følge og da fikk jeg troen. Da jeg tok igjen Laugaland, gikk jeg alt jeg hadde derfra og inn. Fantastisk følelse, sier John Kristian Dahl.

VANT: Laila Kveli (26) vant kvinneklassen i Vasaloppet for andre gang på rad. Her får hun seierskransen før målgang i 2013. Foto: NTB Scanpix

Kveli vant for andre året på rad

I kvinneklassen tok Laila Kveli (26) en suveren seier. Kveli, som også vant i fjor, vant foran Britta Johansson Norgren og Olga Rotsjeva.

- Dette var minst like herlig som i fjor, sier Kveli til TV 2 etter løpet.

Hun fikk det tungt mot slutten, men vant likevel på tiden 4:31.57 foran Johansson.

- Jeg prøvde bare å ta kilometer for kilometer. Jeg var sterk på slutten i fjor og tenkte at jeg burde være det i år. Heldigvis funka det bra. Skiene var veldig bra hele veien, sier hun.

Resultatliste, herreklassen:

1. John Kristian Dahl, Norge
2. Johan Kjölstad, Norge
3. Jörgen Brink, Sverige
4. Audun Laugaland, Norge
5. Stanislav Rezac, Tsjekkia
6. Andreas Nygaard, Norge
7. Daniel Tynell, Sverige
8. Stian Hoelgaard, Norge
9. Oskar Svärd, Sverige
10. Christoffer Callesen, Norge

Resultatliste, kvinneklassen:

1. Laila Kveli, 4.31.57
2. Britta Johansson Norgren, 4.33.06
3. Annika Löfström, 4.33.48
4. Susanne Nyström, 4.37.22
5. Seraina Boner, 4.40.49
6. Liv Inger Bjerkreim Nilsen, 4.41.10
7. Kristina Roberto, 4.42.24
8. Maria Gräfnings, 4.43.15
9. Maria Nordström, 4.44.05
10. Nina Lintzén, 4.44.12

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder