Maiken Caspersen Falla overlegen i sesongåpningen: – Jeg skulle eksplodere

RUKA (VG) Maiken Caspersen Falla (29) knuste konkurrentene i den siste bakken og tok sesongens første verdenscuprenn – og sin 20. totalt.

– Jeg prøvde å spare energi i første bakke og på starten av den siste. Så var det på et punkt jeg skulle eksplodere, beskriver den regjerende sprintverdensmesteren etter å ha vært suveren i klassisk kortløype i finske Ruka.

Hun hadde full kontroll i både kvartfinale (toer) og semifinale (vinner) og fikk tidlig en liten gratisluke til halve feltet i finalen. Ingen klarte å ta henne igjen, selv om amerikanske Sadie Bjornsen gjorde et godt forsøk etter nesten å ha vært kjørt av. Men Bjornsen klarte aldri å svare da 29-åringen fra Fetsund gjorde «eksplosjonen» hun hadde planlagt.

– Ane gjør noen feil på slutten der, som hun er irritert over. Men det er en fantastisk bra start på sprintsesongen. I fjor var det seigt de første sprintrennene. Vi trengte en god start nå. Vi har lagt vekt på det, sier landslagstrener Geir Endre Rogn til VG.

Har tatt grep

Han innrømmer at han var bekymret for verdenscupresultatene underveis i fjorårssesongen.

– Da var vi bekymret, men det kom seg veldig utover sesongen. Første halvdel var ikke bra nok, sier Rogn.

– Dere var nødt til å ta grep?

– Ja, men det har vi gjort. Tre nye inne på laget, fokuset, sånne ting. Det er godt å få svar fra start av, innrømmer treneren.

les også

Klæbo suveren – Ustjugov disket

Tiril Udnes Weng var tredje norske innslag i finalen, men et uhell tidlig ødela muligheten hennes for å kunne markere seg. For øvrig gikk syv norske videre fra prologen og fire var i semifinalen.

– Det gjør meg litt stolt, egentlig. Det må være en stund siden vi var tre jenter i finalen i verdenscup. Og Ane er så nære å ta sin første pallplass. Dette lover bra, sier Maiken Caspersen Falla – og garanterer at venninnen blir topp tre denne sesongen:

Første offer for Fallas nådeløse rykk ble Ane Appelkvist Stenseth. Frem til da hadde vinneren fra Beitostølen lenge yppet seg i finalen. Hun har aldri har vært på pallen i et verdenscuprenn og tok finaleplassen som såkalt «lucky loser» med sterkeste tapertid fra semifinalene, men lå i teten med Falla helt frem til siste bakke.

I siste sving før oppløpet ble nordtrønderen passert av svenske Jonna Sundling, som ble nummer to. Stenseth spurtet mot Bjornsen om den siste pallplassen, men amerikaneren hadde skostørrelsen og ett hundredel i sin favør, og etterpå reagerte Stenseth slik på den minimale differansen:

Falla mener det viktigste grepet for sprinterne er å våge å ta prioriteringer.

– Vi har nok kanskje vært litt bedre forberedt mot sesongen i år. Hatt litt mer sprintpreget trening inn mot sesongen. Kanskje vi er bedre rustet mot start nå. Vi var gode mot slutten i fjor, men det ble litt sent, sier hun til det norske pressekorpset i Ruka.

Fra kvinnenes kvartfinalene ble litt oppsiktsvekkende prologvinner Lucia Scardoni slått ut i heat med en imponerende Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Nilsson. Distansespesialist Therese Johaug og Anna Svendsen røk også ut i kvartfinalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder