Turbo-Therese knuste alle

Strålte av lykke da hun møtte kongefamilien

HOLMENKOLLEN (VG Nett) Selv firedobbelt verdensmester Marit Bjørgen ble parkert da Therese Johaug (22) fløy opp motbakkene på VM-tremila.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Etterpå ble det et humørfylt møte mellom VM-prinsessen og dronning Sonja.

- Vi snakket om hvordan det var å gå rundt i løypa, om folkelivet og slike ting, forklarer Johaug.

Bildet av gullvinneren sammen med kongefamilien, gir et godt bilde av hvor lykkelig jenta fra Dalsbygda var etter triumfen.

Gråt av glede

Johaug sikret sitt første individuelle VM-gull på tremila i Holmenkollen med et enormt folkehav som heiet henne frem. «Seieren er vår» begynte å runge langs løypa allerede syv kilometer før målgang.

Før oppløpssiden fikk Johaug overlevert det norske flagget av Dag Kaas, som hun viftet ivrig med over hodet mens publikum jublet av glede. Da hun passerte målstreken, knakk Johaug sammen i snøen, før hun brølte «JAAAAAAAA» av glede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONGELIG MØTE: Gullvinner Therese Johaug kommer jublende mot dronning Sonja med utstrakte armer. Foto: Lise Åserud / Scanpix

VGTV: Johaug: - Vanvittig inspirerende å dra fra de andre

Aldri sett datteren så glad

- Jeg har ikke ord! Det har fortsatt ikke helt gått opp for meg. Da jeg passerte Frognerseteren på sisterunden, så jeg opp i lia. Det var bare helt svart av folk. Da tenkte jeg: «Herregud, hva er det jeg er med på nå», fortalte Johaug til NRK etterpå.

- Jeg har ikke en gang en seier i verdenscupen, så klarer jeg å ta gull i dag, jublet gulljenta etterpå.

- STØRSTE: Her forstår Therese Johaug at hun har opplevd det største hittil i livet: VM-gull foran flere titusen tilskuere i Holmenkollen. Foto: Scanpix

Hun fikk møte foreldrene i målområdet rett etterpå.

- Jeg tror aldri vi har sett henne så glad før. Det var enormt stort å få stå på tribunen og følge løpet, fortalte Torvall Johaug og Gro Johaug til VG Nett etterpå.

VGTV: Johaugs mamma: - Trodde nesten ikke det jeg så

VG-leser:«Jeg sitter bare og griner!!»Send din gullgratulasjon til Johaug

Bjørgen tapte hele veien til Johaug i bakkene, og konsentrerte seg om å sikre sølvmedaljen. To kilometer fra mål, klarte Bjørgen å riste av seg polske Justyna Kowalczyk, slik at det ble dobbelt norsk på VMs avslutningsetappe for langrennskvinnene.

- Det er utrolig moro med Therese. Hun var ikke noe å gjøre med i dag. Det er bare å ta av seg hatten, sa Bjørgen etterpå.

Sportssjef Åge Skinstad mener tremilsløypa i Holmenkollen var ideell for «klatreprinsessen» Johaug.

- Det var et knalløp av Therese, men vi vet at hun er sterk i motbakker.

- Er du overrasket over at det ble så mange sekunder?

- Nå var ikke Marit spesielt interessert i å tette luka, svarer Skinstad til VG Nett.

VGTV: Kowalczyk hastet vekk etter astma-spørsmål

Trodde på Bjørgen igjen

Etter fire VM-gull i Holmenkollen, var hun også storfavoritt på tremila. Også det norske støtteapparatet regnet med at det var Marit Bjørgen som kom til å stå øverst på seiersplassen.

- Dette var vanvittig moro. Vi tror jo alle at det er Marit som skal vinne. Derfor er det er det utrolig artig at Therese går så fantastisk, sier trener Steinar Mundal til VG Nett.

JUBLENDE GLAD: Therese Johaug strålte av lykke etterpå. Foto: Scanpix

- Hvor stort er det å vinne i VM på hjemmebane når hun aldri har vunnet i verdenscupen før?

- Herregud, det er helt borti natta stort. Hun var jo helt desperat da hun jublet i målområdet. Therese gikk strålende på ski i dag, sier Mundal.

Kowalczyk kapret bronsen, mens Kristin Størmer Steira ble nummer fem etter fall på oppløpssiden. Vibeke Skofterud ble nummer seks.

- Dette er vanvittig artig. Jeg er utrolig stolt. For en trener er det svært betryggende å ha flere å spille på når Marit ikke har en kjempedag, sier trener for kvinnelandslaget Egil Kristiansen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder