Æ VA' FØRST JA: Oddvar Brå - den første, kjente, norske idrettsutøveren som fikk påvist astma.

Æ VA' FØRST JA: Oddvar Brå - den første, kjente, norske idrettsutøveren som fikk påvist astma. Foto: Terje Bringedal VG

Astma - en sykdom som har ødelagt mye for mange: Oddvar Brå: – Jeg ble en slags prøvekanin

Oddvar Brå (65) var vant med å være først i sporet. Han ble også nummer en når det gjaldt påvist astma blant norske idrettsutøvere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg hadde ikke hørt om noen før meg nei. Sykdommen ble ikke oppdaget før i 1984, men jeg hadde nok hatt den i noen år, sier den gamle skikongen til VG.

Temaet «astmamedisin» ble høyst aktuelt igjen onsdag, da Martin Johnsrud Sundby ble utestengt på grunn av feil bruk av astmamedisinen «Ventoline»

Vant annethvert år

Oddvar Brå var Norges store langrennsløper på 1970- og store deler av 1980-tallet. Men på veien fra den ene triumfen til den neste, stort sett i sesonger uten mesterskap, kom det også en sykdom snikende, en sykdom ingen visste hva var den gangen.

– Diagnosen kom i 1984. Men da var det også krise, så det ble tatt alvorlig. Det var rett før OL i Sarajevo, halsen min var fryktelig vond og jeg hadde gått ned i vekt. Da ble det endelig tatt grundige tester, og Thor Eystein Endsjø, landslagslegen, konkluderte med astma.

Dermed ble jeg en slags prøvekanin, forteller Brå - som deltok i fem OL, uten å vinne en eneste individuell medalje. Hans beste plassering kom i Brås siste OL, i 1988. Da var han 37 år, men hadde sykdommen under kontroll og gikk inn til en fjerdeplass på tremila.

Vil ikke skylde på sykdom

– Jeg slet nok mest på grunn av skiftende vær. Det var kulde, vi gikk uten masker, og vi var nok litt mer uforsiktige enn vi burde. Men det var smerter i brystet som utløste det. At det kunne være astma, det tenkte jeg likevel ikke på. Og det ødela nok noe, sier Brå forsiktig. Han er forsiktig med å skylde på ting for at han, som var verdens beste langrennsløper i alle år med oddetall på 1970-tallet, ikke vant flere titler enn han gjorde (to gull under VM 1982).

Oddvar Brå har fortsatt astma, men på grunn av riktig medisinering har han ingen spesielle problemer i hverdagen. Han har fått med seg det som har skjedd med Martin Johnsrud Sundby, og mener det er «trasig for alle involverte.»

Tilfellet Aunli

ASTMATIKER: Ove Aunli. Foto: Bjørn Reese VG

Ove Aunli (60) gikk mange renn med og mot Oddvar Brå, og også Aunli hadde astma. Det ble hevdet at Aunli «fikk astma etter et renn i sterk kulde.»

– Det stemmer ikke. Jeg visste jeg hadde allergi, jeg var nok født med det, var voldsomt allergisk mot katt, gress og høy. Jeg måtte jo være inne hele sommeren, hvis ikke lå øynene mine igjen. Men underveis i karrieren forsvant plagene, og så kom det tilbake mot slutten. Da fikk jeg også medisiner for det, det var ventolin, forteller Aunli til VG.

Tilfellet Langli

ASTMATIKER: Terje Langli. Foto: Marte Vike Arnesen VG

Terje Langli (51) var en tredje trønder med astma-plager. Han ble verdensmester på ski i Val di Fiemme i 1991 – mye på grunn av at han fikk kontroll på sykdommen sin.

– Det ble brukt mye tid på å finne ut av det, men allerede i 1984 ble det oppdaget at det var astma. Sykdommen var veldig avhengig av værtyper. Spesielt når det var rått ute, var jeg sårbar. Det ble balansert med medisinbruk. Så jeg klarte meg godt gjennom langrennskarrieren, forteller Langli.

Men medisinene han brukte, de gikk ut og inn av dopinglista om hverandre. Det var der den største utfordringen etter hvert lå.

– Toppidretten er sårbar. Det er ikke i hverdagen en slik sykdom merkes, men du skal prestere da det gjelder. Og da trenger du medisiner, mener Terje Langli.

Tilfellet Bjørgen

Det er flere kjent, norske langrennsløpere som hadde astma mens de var aktive. Den mest kjente er Marit Bjørgen. I et intervju med «Ren Idrett» for noen år siden, uttalte Bjørgen:

– Jeg kunne ikke vært best i verden uten astmamedisin. For kroppen min trenger den for å fungere. Onsdag gjentok Bjørgen budskapet sitt på Norges Skiforbunds sider: «I likhet med Martin kunne heller ikke jeg vært best i verden uten bruk av astma-medisiner».

Både Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang, Norges beste skiløpere på 1990-tallet, var plaget av astma, men ikke i veldig stor grad, skal vi tro rapportene fra den gangen. VG fikk ikke kontakt med Dæhlie og Ulvang onsdag.

Pølsa - født med sykdommen

Men Anders Aukland, milslukeren, var veldig plaget – noe som skal skyldes en «yrkesskade», mens vi i dag har Øystein Pettersen, selveste «Pølsa». Han er født med sykdommen, har i perioder vært så plaget at han har måttet stå over mesterskap (blant annet to NM).

VG fikk ikke tak i noen av dem onsdag kveld.

Ganske sikkert er det flere av Norges beste kvinner og menn (i langrenn) som har hatt astma-problemer. VG fikk onsdag ikke svar på eventuelle astma-problemer fra medaljevinnere i mesterskap som Thomas Alsgaard, Bente Skari eller Frode Estil.

Men Pål Gunnar Mikkelsplass svarte VG kontant på spørsmålet om han noen gang hadde vært plaget med astma:

– Aldri!

Les også

 1. «Jeg har aldri i denne prosessen hatt tro på at jeg kom til å bli straffet på denne måten»

  Martin Johnsrud Sundby (31) forteller i kveld at han følte seg «helt sikker» på å bli frifunnet da dopingsaken endte hos…
 2. Svensk aviskommentator om Sundby: – Kommer til å få et helvete

  Ludvig Holmberg, kommentator for svenske Expressen, tar parti med Martin Johnsrud Sundby, men spår «et helvete» for…
 3. VGs kommentator om skandalen: Pinlig lissepasning til Putin

  På noen områder er tabbekvoten akkurat null. Derfor gjør…
 4. Sundbys lagkamerater i sjokk

  Martin Johnsrud Sundbys (31) utestengelse, og WADAs hardtslående dopingdom, sjokkerer flere av landslangsutøverne.
 5. NRK-ekspert: - Svært uheldig for Sundbys omdømme

  Mens en av tidenes verste dopingskandaler herjer, er Martin Johnsrud Sundby utestengt for brudd på WADA-reglementet.
 6. Sundby utestenges etter brudd på dopingregler

  Martin Johnsrud Sundby (31) mister sammenlagtseierene i Tour de Ski og verdenscupen i 2014/2015-sesongen, og utestenges…
 7. Sport Ekspress: Ny russisk ski-helt anklaget for doping

  Aleksandr Legkov er allerede anklaget for doping. Nå pekes det også på Maksim Vylegzjanin.
 8. Legkov truer med rettssak etter dopinganklager

  Aleksander Legkov (33) truer med å gå rettens vei etter beskyldningene om at han skulle være dopet under Sotsji-OL.
 9. Løfshus ber WADA gjøre alt for å komme til bunns i dopingpåstandene

  Landslagssjef Vidar Løfshus (45) og NRKs langrennsekspert…
 10. Johnsrud Sundby vant NM-gull nummer 11

  Martin Johnsrud Sundby (31) vant fredag ettermiddag sitt NM-gull nummer 11.
 11. Kona er høygravid – Sundby går NM: – Beito er ikke på månen heller!

  Martin Johnsrud Sundby (31) har koblet av som aldri før, men melder seg klar for sesongavslutningen under NM…
 12. Sundby: – Syk? Ja, ja, det har jeg vært lenge

  CANMORE (VG) Martin Johnsrud Sundby (31) føler seg syk og ikke i toppslag – selv om han har kjempet seg inn i kampen om…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder