NRK-ekspert: - Svært uheldig for Sundbys omdømme

LANGRENN

Mens en av tidenes verste dopingskandaler herjer, er Martin Johnsrud Sundby utestengt for brudd på WADA-reglementet. Tidspunktet er ubeleilig, mener ekspert Fredrik Aukland.

Publisert: Oppdatert: 20.07.16 14:28

– Jeg synes først og fremst synd på Martin Johnsrud Sundby. Han har tydeligvis havnet i noe han ikke har ønsket selv. Sundby har problemer med astma og har brukt medisin over lang tid, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland til statskanalen.

Bakgrunn: Sundby utestengt

Måten Johnsrud Sundby har brukt medisinen på, har ikke stemt overens med reglementet til Verdens Antidopingbyrå (WADA). Det har ført til at han nå er utestengt i to måneder.

Nyheten kommer bare dager etter at en WADA-rapport konkluderte med at det foregikk statlig kontrollert russisk doping under Sotsji-OL, og for øyeblikket er det et spørsmål om Russland i det hele tatt for lov til å være med når de olympiske lekene i Rio.

Selv om Martin Johnsrud Sundy langt ifra kan kobles til hva som foregikk i de russiske dopinglaboratoriene, mener Aukland at tidspunktet for utestengelsen er ubeleilig.

Johnsrud Sundbys ulovlige bruk av astmamedisinen skjedde for øvrig tilbake i 2014/15-sesongen.

Sundby om astmaproblemene: - Markant handikap

– Det å få navnet sitt i en saken som dette i den tiden vi er inne i nå med mye doping i Russland, er ikke bra. Det er svært uheldig for hans omdømme. Spesielt utenlands, sier Aukland til NRK.

Sundby er langt fra den eneste norske utøveren som har brukt astmamedisin. Marit Bjørgen er en annen, og internasjonalt har de norske utøverne høstet kritikk for bruken av slik medisin. Den polske langrennsløperen Justyna Kowalczyk har vært blant kritikerne.

– Jeg har fortsatt betenkeligheter og bange anelser om den virkelige virkningen av astmamedisinen når det gjelder hennes (Bjørgens, journ.anm.) prestasjoner, uttalte polakken om Bjørgens bruk av astmamedisin for to år siden.

Les også: Kowalczyk med dopangrep på Bjørgen

Nå frykter NRK-kommentator Jann Post at utlendingene tror de har rett.

– Skiforbundet har visst at bruken er omdiskutert internasjonalt, og det er helt vanvittig klønete av dem å ikke ha full kontroll på dette. Du kan si at det er en idiotisk regel og idiotisk forståelse, men de hjelper ikke. De må ha kontroll på det, og det finnes ikke rom for feil, sier han til VG.

– Dette skader Norges Skiforbund, Martin og samtlige norske utøvere. I utlandet kommer de ikke til å sitte å høre hele pressekonferansen eller lese alle dokumentene. De tar en generell slutning: «Se, Norge jukser med astmamedisin». Det er vanvittig synd, og ekstremt klønete, fortsetter han.

Ifølge Skiforbundet er Johnsrud Sundby selv uten skyld i saken. Sundby mister uansett Tour de Ski-seieren fra 2014/15-sesongen, som går til lagkamerat Petter Northug, og sammenlagtseieren i verdenscupen samme sesong, som går til sveitsiske Dario Cologna.

Han må også trener for seg selv i to måneder. Akkurat det er ikke noe problem for Sundby, mener Jann Post. Verre er det med en ødelagt rykte.

– Utestengelsen har ikke så mye å si for ham sportslig. Han får ikke trene med landslaget, men Sundby klarer fint å trene alene. Men ryktet hans er skadet, og det er et mye større problem for ham, sier Post til VG.

Selv var Sundby i tårer da det ble hans tur til å uttale seg om dommen på onsdagens pressekonferanse.

– Det eneste jeg ber om, er at dere setter dere inn i dommen og forstår hvor urimelig den er, sier en tydelig preget Johnsrud Sundby.

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel eller at jeg har fått i meg mer enn det som er lovlig dose. Jeg er dømt for en formalfeil. En systemsvikt, som jeg må ta konsekvensene av. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som totalt urimelig, fortsetter han.

Også det internasjonale skiforbundet tar Martin Johnsrud Sundbys side.

– FIS deler helt og fullt synet til CAS om at Martin Johnsrud Sundby ikke må ses på som en tilsiktet dopingmisbruker, men at utestengelsen kommer som en følge av de strenge anti-dopingreglene og WADAs forbudsliste, heter det i en pressemelding.

VG kommer tilbake med mer!

Her kan du lese mer om