IKKE LUKSUS: Fra hotellresepsjonen i Gatineau, rett ved hovedstaden Ottawa, redegjør landslagssjef Vidar Løfshus for lønns- og ressursbruken i det suksessrike langrennslaget. I dag starter Tour de Canada med åtte konkurranser på 12 dager. Foto: Thor-Erik Claussen , VG

Suksesstrener Løfshus tjener nesten tre millioner MINDRE enn Høgmo

Langrennssjefen: – Ingen i støtteapparatet har mer enn 750 000 kroner

GATINEAU (VG) Mens Per-Mathias Høgmo hadde en skattbar inntekt på 3,4 millioner kroner i 2014, tjener ingen i langrennsledelsen mer enn 750 000 kroner i året.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det forteller landslagssjef Vidar Løfshus til VG. Foran dagens start i Tour de Canada, som starter med sprint i Gatineau rett ved hovedstaden Ottawa, har langrennsfolket fulgt med på debatten om lønningene og pengebruken i Norges Fotballforbund.

Les også: NFF: Rundt 15 personer hever millionlønn

Løfshus: – Jeg tjener 750 000 kroner i året

Uten å overdrive: Norges nest største særforbund kjenner seg ikke igjen i tallene som kommer frem blant lederne i NFF-konsernet.

Les også: Drillo mener Siem bør gå av

På vår oppfordring velger sjefen for verdens beste langrennslandslag å legge lønnspolitikken på bordet. De står i sterk kontrast til lønningene i Norges Fotballforbund.

LIKE BLID: Landslagssjef Vidar Løfshus mener langrennsfolket er nødt til å ha edruelige lønninger for å ha troverdighet som nøkterne mennesker. Foto: Thor-Erik Claussen , VG

– Jeg tjener 750 000 kroner i året. Ingen landslagstrenere tjener mer enn det. De fleste ligger på mellom 600 og 700 000. Det er et forholdsvis nøkternt nivå. Noen av oss er ganske godt utdannet, og kunne nok tjent mer andre steder, men det er ikke drivkraften vår, sier Vidar Løfshus til VG i resepsjonen på utøverhotellet i Gatineau.

Det er et helt greit hotell – som de fleste av langrennsfolkets destinasjoner. Mens fotballandslaget som regel bor på noen av de flotteste hotellene som er å oppdrive nøyer Løfhus og kompani seg som regel med overnattingssteder med tre stjerner i margen.

– Det er veldig viktig med nøkternhet. Hvis jeg som toppleder skulle ha stukket av med ganske høy lønn, så tror jeg det ville vært vanskeligere å få gjennomført den nøkternheten i vår idrettsgren, sier trønderen.

Les også: Sembs superlønn vekker sterke reaksjoner

Opptatt av nøkternhet

– Hvordan tror du Ski-Norge ville ha reagert hvis du hadde hatt et par millioner i årslønn?

– Det ville ikke ha vært akseptert. Det er jeg ganske sikker på. Man skal ha respekt for frivilligheten og dugnadsånden. Det ville ha gitt helt feil signaler.

– Kan du forstå at folk reagerer på lederlønningene i Norges Fotballforbund?

– Jeg må bruke tiden på min gren og det som skjer i mitt forbund. Vi er opptatt av nøkternhet, og at vi skal være jordnære og folkelige. Skal vi bære det budskapet med troverdighet, så må vi «live the brand». Da må det være sånn hele veien. Men vi har enkeltutøvere som tjener millioner av kroner. Det gjør de på bakgrunn av gode resultater og har stor markedsverdi i sponsormarkedet.

– Hva er din bonus hvis det blir suksess og mange gullmedaljer i mesterskap?

– Min bonus er opp til 70 000 kroner på ett år. Det er maks.

– Du synes det er greit?

– Ja. Jeg er en bygdegutt som har et forholdsvis avslappet forhold til penger. Den jobben vi har handler mer om en livsstil. Det hadde blitt opprør på grasrota hvis jeg skulle tjent mye mer enn jeg gjør.

Les også: Siem vil legge frem reiseregningene

42 millioner i landslagsbudsjett

Landslagssjefen gjør det klart at det ikke er aktuelt å gjøre noe med lønnsnivået så lenge han er ansvarlig.

– Jeg har et budsjett på cirka 42 millioner kroner som jeg bruker på elitelandslagene i sprint og allround for kvinner og menn. Det er 18 i støtteapparatet og 24 utøvere som til sammen får rundt 23 millioner kroner i lønn.

GODT BETALT: Landslagssjef i fotball, Per-Mathias Høgmo, lykkes bedre i skattelistene enn på fotballbanen. I 2014 tjente han 3,4 millioner kroner. Foto: Krister Sørbø , VG

– Hva synes du om at Høgmo hadde 3,4 millioner kroner i skattbar inntekt i 2014 – uten å levere sportslige resultater?

– Det går ikke an å sammenligne fotball og langrenn. Fotball er i en helt annen situasjon. Det er sikkert markedsprisen de opererer med. I langrennsverdenen er det helt andre priser.

– Men dere leverer mye bedre sportslige resultater?

– Ja, og det er jeg fornøyd med. Det går an å levere ved å tjene litt mindre også.

– Hvordan er det når dere er på tur? Tåler reiseregningene deres dagens lys?

– Ja, ja. Reiseregningene mine er stort sett basert på hotellopphold og transport som ikke kommer, svarer Løfshus og ler.

Han sikter til at verdens beste langrennsløper, Martin Johnsrud Sundby, måtte vente tre timer på flyplassen i Montreal søndag kveld før bussen som tok ham videre til Gatineau dukket opp.

– Jeg var som en hvilken som helst annen turist. Du må vente til bussen kommer før du kan forlate perrongen. Det ble noen ekstra timer på flyplassen. Det var litt seigt etter 24 timer på reisefot, men jeg overlevde, sier Sundby til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BESØKTE AMBASSADEN: Vidar Løfshus (foran) og det norske skilandslaget besøkte den norske ambassadeboligen i Ottawa i går. Med finvær og masse snø ser alle frem mot premieren på Tour de Canada. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

– Det er ikke så mange idrettsstjerner som hadde akseptert å stå på en flyplass i tre timer. Vi hadde gjort en avtale med henting på flyplassen som ikke ble overholdt, dessverre, forklarer Vidar Løfshus.

Les også: Slik brukte Høgmo millionene – uten EM-billett

Han forteller at de mest sentrale landslagstrenerne har over 200 reisedøgn i året. De ansatte i Norges Skiforbund reiser på regning uten at det ifølge Løfshus er snakk om fine middager og dyr drikke.

– Det er ikke noe ekstragavanse og luksus her. Det er to løpere som har enkeltrom. Og det er de to beste: Therese (Johaug) og Martin (Johnsrud Sundby). Når det gjelder hotellstandard er det tre stjerner som er utgangspunktet. Vårt krav er at det går an å dele sengene og at det rengjøres hver dag.

– Likhetstanken står sterkt i Norge. Vi ønsker å fremstå som folkelige. Hvis vi skulle reist rundt med charterfly på luksushoteller hadde vi mistet den dimensjonen. Budsjettene våre tilsier heller ikke at vi kan gjøre så mye ekstra. Men vi er kanskje skrudd sammen litt annerledes enn andre, sier Vidar Løfshus.

Les også: E-posten som ryster Fotball-Norge

– Det stemmer nok at ingen tjener mer enn 750 000 i støtteapparatet. Jeg gjør det i hvert fall ikke, sier landslagstrener Trond Nystad.

– Man ser at penger ikke gir resultater. Det er bra at det blir satt søkelyset på (pengebruken i NFF). De har helt andre lønninger enn vi har i langrenn, tillegger han.

PS! Etter ansettelsen høsten 2013 skrev VG at Per-Mathias Høgmos lønn som landslagssjef i fotball ville være i underkant av fire millioner kroner i året, enda høyere enn den oppførte inntekten fra skattelistene indikerer.

Fått med deg VG Sportens nye podcast? Hør Ylvis' herlige beklagelse til Carlsen etter jakkestunt

Les også

 1. Johaug i Canada: – Blir tøffe dager, men jeg er klar

  Verdenscupleder Therese Johaug (27) trengte litt tid på å riste av seg jetlaget i Canada, men nå ser hun fram til…
 2. VG-sportens nyhetsleder mener: Kommentar: Snuoperasjonen som måtte komme

  Et kaotisk ting munnet ut i én god og én dårlig nyhet for fotballdemokratiets fremtid.
 3. Den nye fotballpresidenten: – Har snakket ut om Siem-SMS

  ULLEVAAL (VG) Den nye fotballpresidenten Terje Svendsen (60) sier at han har snakket ut med generalsekretær Kjetil Siem…
 4. Terje Svendsen valgt til ny NFF-president

  ULLEVAAL (VG) Tidligere Rosenborg-leder Terje Svendsen er søndag valgt til ny president i Norges Fotballforbund.
 5. Siem vil legge frem reiseregningene sine

  ULLEVAAL (VG) Generalsekretær Kjetil Siem ønsker å legge frem reiseregningene sine for det nye forbundsstyret – og…
 6. Lederlønninger i NFF: Nei til lønnstak

  ULLEVAAL (VG) Et klart flertall på fotballtinget sa søndag morgen nei til å moderere lederlønningene i NFF.
 7. Fullt opprør på fotballtinget: – Et spill som er oss uverdig

  ULLEVAAL (VG) Rosenborgs styreleder Ivar Koteng gikk søndag knallhardt ut mot maktspillet som foregår på toppen av…
 8. E-posten som ryster NFF: – En utskjelling vi knapt har sett maken til i norsk idrett

  Norges Fotballforbund er blitt verdensberømt for «Handshake for Peace» - men det er ikke mye fair play over debattformen…
 9. Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge

  Nils Johan Sembs superlønn i Norges Fotballforbund vekker reaksjoner i Fotball-Norge.
 10. Drama under fotballtinget: NFF-topper beskyldes for å være illojale

  ULLEVAAL (VG) Midt under fotballtinget kommer avsløringen om at en direktør i Norges Fotballforbund anklager andre…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder