Østberg sliter med nervene: - Det er en tøff påkjenning på alle måter

CAVALESE (VG) Ingvild Flugstad Østberg har Tour de Ski-seieren i lomma. 28-åringen økte forspranget til Natalja Neprjajeva (23) fra 35,4 sekunder til 53,4 sekunder på fellesstarten.

– Dette var bra med tanke på morgendagens løp. Det er ikke min favorittetappe, så jeg trenger alle sekunder jeg kan få, sier Østberg til FIS.

Hun har alle muligheter til å ta sin første tour-seier søndag. Det betyr at nervene får kjørt seg.

– Jeg blir sliten av å være så nervøs hele tiden, mer det enn fysisk sliten, sier Østberg til norsk presse.

I mål vant Østberg ti sekunder foran Neprjajeva og Anastasia Sedova. Østberg fikk også flere bonussekunder enn Neprjajeva ved begge punktene.

– Jeg har vært nervøs i ti dager jeg nå. Jeg er fortsatt nervøs hele tiden. Det er en tøff påkjenning på alle måter å gå sånn å grue seg for hver dag som går, sier Østberg og legger til:

– Jeg må grue meg for å gå bra, så det er egentlig en god følelse. Men samtidig så gleder man seg til mandag når man skal slippe og grue seg så fælt da.

les også

Takker russerne etter Klæbos drømmedag: - Ekstra motivasjon

Monsterbakken venter

I morgen venter siste etappe – den berømte etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme. Krista Pärmakoski (2,13 minutt bak) og Julia Belorukova (2,17 minutt bak) ser ut til å gjøre opp om tredjeplassen sammenlagt.

Selv om Østberg sliter med nervene, så får hun sove.

– Jeg er kanskje ikke den som legger meg først. Men jeg får timene mine. Og når jeg først bestemmer meg for å sove, så sovner jeg med en gang. Det er ikke det verste, sier Østberg til VG og fortsetter:

– Men fra jeg våkner og til jeg skal gå skirenn, og begynner å forberede meg til neste, så er det bare tusen sommerfugler i magen. Det er skikkelig elsk-hat til de nervene.

Slik sikret Østberg seieren:

les også

Landslagstreneren vil ikke love Sundby VM-start

Tok kommandoen

Østberg viste sin styrke under hele fellesstarten lørdag. Det var hun som satte fart slik at feltet sprakk opp. Halvveis var det kun fem løpere i front.

Natalja Neprjajeva prøvde å utfordre Østberg i spurten om de første bonussekundene ved 6,1 kilometer. Men Østberg svarte og var først over bakketoppen.

Neprjajeva mener Østberg har all grunn til å ha god selvtillit:

Tangerte Bjørgen

Østberg fortsatte å holde farten oppe. Ved 7,5 kilometer ledet Østberg med 8,5 sekund til Krista Pärmäkoski og 11 sekunder til Neprjajeva. Siden så Gjøvik-jenta seg aldri tilbake.

Heidi Weng var lenge med i front, men halvveis slapp hun teten. I mål ble hun nummer seks.

– Jeg gikk på en smell. Jeg ble så tørst. Jeg var helt tom. Jeg var helt skutt, sier Weng til NRK.

les også

Skiforbundet jakter større millionavtaler – mangler sponsorer

Østberg har nå 14 seirer (22 med stafetter) i verdenscupen. Hele ti har kommet under forskjellige tourer. Åtte av dem under distanserenn i Tour de Ski.

Det er like mange som Marit Bjørgen klarte. Bare Therese Johaug (11) og Justyna Kowalczyk (14) har vunnet flere distanserenn i Tour de Ski.

Tour de Ski-vinneren får en halv million kroner i premiepenger, pluss bonuser.

– Jeg skal gå så fort jeg klarer på ski. Jeg har ikke tenkt så mye på den pengepremiene, sier Østberg.

Hun har kontakt med Therese Johaug som valgte å bli hjemme denne gangen.

– Vi har sendt litt meldinger. Jeg fikk meldinger senest foran dette rennet. Jeg må kanskje høre om noen tips før bakken, sier Østberg til VG.

I verdenscupen leder nå Østberg med 102 poeng ned til Johaug. Dette sa Østberg om «den gule trøya» onsdag:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder