FIS-NOMINERT: Skipresident Erik Røste (t.v.) ønsket selv å få en plass i det mannsdominerte styret til FIS. Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener Marit Bjørgen (t.h.) er én av flere gode kvinnelige kandidater. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Helleland om FIS-strid: – Hadde vært et smart trekk å velge Bjørgen

Samtidig som Norges skiforbund ønsker seg flere kvinner i toppen av FIS, nominerer de Erik Røste (57) som nytt styremedlem i organisasjonen. Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) ville heller valgt Marit Bjørgen (38).

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag kom meldingen om at skistyret innstiller sin egen president til vervet som styremedlem i FIS. Et døgn senere avslørte VG intern uenighet om måten det foregikk på.

For krefter i norsk skisport mener forbundet bør løfte frem en kvinne til vervet som gjerne har tilfalt den sittende skipresidenten. Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland går svært langt i å si det samme:

– Nå har vi århundrets mulighet til å få frem en kvinne i en sentral posisjon i internasjonal idrett. Det trengs større mangfold og motsetninger, slik at man kan utfordre hverandre. Det må røskes opp i et inngrodd miljø preget av patriarkalske holdninger om kvinners muligheter og deltakelse, sier statsråden til VG.

I FIS-styret er 16 av 16 valgte medlemmer menn.

les også

Kilder til VG: Misnøye rundt Røstes FIS-kandidatur

– Norge har en utøver som er veldig godt kjent internasjonalt, som er veldig populær og som har mye å bidra med. Marit Bjørgen vil bli tatt imot med stor jubbel, og kunne jobbet for nødvendige endringer. Det kunne vært et veldig smart trekk, sier Helleland.

Som visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA) er hun godt kjent med kjønnsbalansen i internasjonal idrettspolitikk. Helleland sier det kan være ensomt å stå alene som kvinne og kjempe for likestilling.

Visepresident i skiforbundet, Eva Tine Riis Johannessen, forsvarte onsdag innstillingen av Røste som ny FIS-topp.

LIKESTILLINGSMINISTER: Linda Hofstad Helleland er selv en del av internasjonal idrett som visepresident i Wada. Foto: Vågenes, Hallgeir

– Vi er inne i en prosess hvor vi må få inn flere kvinner. Da mener jeg Røste er den rette mannen, sa hun.

Likestillingsminister Helleland er ikke overbevist av argumentasjonen hun har hørt i dag.

les også

Professor: – Jeg tror deg ikke, Røste

– På den forrige FIS-kongressen stemte Norge mot forslagene som omhandlet likestilling. Det å reise til en ny kongress nå, og kjempe den samme saken med fortsatt bare å ha menn i FIS-styret: Det er kanskje mer komisk enn et paradoks. Om man mener noe med likestilling, så kjemper man for kvinner. I internasjonal idrett henger man mange tiår etter resten av samfunnet, sier Helleland.

Hun understreker at hun snakker som likestillingsminister, og ikke visepresident i Wada eller tidligere kulturminister.

Er det riktig av en politiker å blande seg inn i idrettens egne valg?

les også

Skiforbundet og Coop i strid om doping-punkt i sponsorforhandlinger

– Når du stiller meg spørsmål, som likestillingsminister, om det er viktig at Norge bidrar med å få frem flere kvinner i et svært mannsdominert idrettsmiljø, så sier jeg hva jeg mener. Men jeg understreker at det er opp til skistyret å vurdere dette. Jeg tror det hadde vært veldig populært om man hadde gått for Marit Bjørgen, sier Helleland til VG.

Bør Erik Røste trekke sitt kandidatur til FIS-styret?

– Det er det kun opp til Norges skiforbund å avgjøre, sier Høyre-statsråden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder