Bjørgen måtte berolige kongen: – Sist jeg gikk fort i NM var før Vancouver

LYGNA (VG) Marit Bjørgen (36) tror ikke hun er i toppform ennå, og håper på en gjentakelse av 2010-sesongen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da Bjørgen sikret seg sitt andre NM-gull på to forsøk på Lygna, viste 36-åringen sylskarp form to og en halv uke før Lahti-VM begynner.

– Hun er så overlegen som bare Marit Bjørgen kan være, kommenterte Jann Post for NRK da Bjørgen tok seg tid til å vinke og bukke på oppløpet.

På pressekonferansen etter rennet fikk 36-åringen spørsmål fra kanalen om hun fryktet at VM-formen var kommet for tidlig.

– Jeg tenkte på det selv at det er faktisk en måned til tremila i VM, men vi har ikke gjort noe spesielt for å komme dit. Jeg har blitt bedre og bedre for hver helg, men har nok ikke vært i så bra form tidligere i sesongen. Vi får håpe det holder og at jeg kan samle enda litt mer overskudd, og løfte meg litt mer, sier Bjørgen til VG.

– Sist jeg gikk fort i NM var før Vancouver (OL 2010), og da gikk det jo bra.

Slår det til med en 2010-reprise kan VM i Lahti bli en lystig affære.

I 2010 vant 36-åringen tre NM-gull før hun dro til OL i Vancouver. Der endte hun opp med gull på 15 kilometeren, gull på stafetten, gull på sprinten, sølv på 30 kilometer og bronse på 10 kilometer.

Fredagens mester: Falla: – Jeg er en dårlig taper

Kongen bekymret over mestertaktene

Ved målgang møtte skidronningen på kongen utenfor sporet, han var imponert og i godt humør, men var litt redd for formen til den nybakte norgesmesteren.

– Han var litt bekymret om det var litt for tidlig. Så syntes han det var spennende med tremila i VM, sier Bjørgen.

– Klarte du å berolige ham? spurte en journalist.

– Jeg prøvde å berolige ham med at jeg gikk fort før Vancouver, så får vi se, sier en smørblid Bjørgen til de fremmøtte.

– Hva sa han da?

– Han flira bare, ler Rognes-damen.

– Inspirerende

Bak suverene Bjørgen ble det spurtoppgjør mellom Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla om sølvet.

Der viste sistnevnte seg sterkest, men var kun marginalt foran bronsevinner Weng.

I mål var de to ett minutt og 22 sekunder bak Bjørgen.

Den differansen var et resultat av et voldsomt Bjørgen-kjør allerede ut fra start. Hun fikk med seg Heidi Weng på bakskiene en kort periode, men 25-åringen måtte fort slippe seg tilbake i «hovedfeltet» mens Rognes-ekspressen forsvant i ensom majestet.

– Jeg kjente at Heidi ikke klarte å holde følge, og når man merker at man får luke er det inspirerende å gå skirenn, sier Bjørgen til VG.

Weng hadde fortsatt en luke på rundt 20 sekunder til resten av feltet, men hun ble til slutt spist opp etter å ha sluppet Bjørgen.

– Det er kanskje mitt svakeste skirenn i år, bortsett fra i Oberstdorf i Tour de Ski. Sånn er det litt etter en tøff tour, og da kan man ha noen dager hvor det går litt opp og ned. Normalt sett burde jeg vært veldig mye nærmere, sier Weng til VG på vei til premieutdelingen.

– Slapp du deg ned med vilje da du skjønte det var umulig å holde følge med Bjørgen?

– Man prøver å gå det man kamp, men når det ikke er verdenscup og ikke så mye som står på spill, så blir det kanskje en litt annen tankegang, sier Weng som bedyrer at hun virkelig prøvde å holde følge.

Les også: Slik er Marit Bjørgens nye liv

Medaljekamp bak Bjørgen

At medaljekampen stod mellom Weng og Falla ble avgjort i siste motbakke. For de to var en del av en gruppe på seks kvinner.

Med en tempoøkning inn mot stadion fikk de to god avstand ned til Ragnhild Haga, Marthe Kristoffersen og russerne Anastasia Sedova og Polina Kalsina.

Nå drar Bjørgen til Davos for å gjennomføre et høydeopphold før Lahti-VM.

Der får Bjørgen sannsynligvis tøff konkurranse på skiathlon fra finske Krista Pärmäkoski og svenske Stina Nilsson. I tillegg gikk ikke Ingvild Flugstad Østberg lørdagens renn.

– Det blir så klart Heidi, Ingvild... Pärmäkovski har vist bra form. Nå vet ikke jeg hva Stina tenker, men Charlotte (Kalla) er jo en. Astrid (Uhrenholdt Jacobsen) var medaljevinner sist. Det er kanskje dem det står mellom, sier Bjørgen om hvem som blir de tøffeste konkurrentene i VM.

Sett denne? Her er Klæbos advarsel til romkameraten i VM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder