FORHANDLER: Langrennssjef Åge Skinstad i samtale med Petter Northug jr. under NM på Røros. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Skistyret står ved «Northug-vedtaket»

Styret i Norges Skiforbund vedtok at Petter Northugs spesialavtale fra sist vinter skulle bli en engangsforeteelse.

  • Nils Mangelrød
  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette må ikke etableres som praksis, het det i premissene for
styrevedtaket.

Der står det klart at alle som blir tatt ut på landslag og vil delta for Norges Skiforbund i verdenscup og internasjonale mesterskap, skal være på landslaget – og da fra starten av sesongen, som nå er 1. mai.

GENERALSEKRETÆREN: Stein Opsal. Foto: NTB Scanpix Foto:,

– Det må ikke åpnes for en generell mulighet til å dele sesongen i to deler slik at man kan velge å stå utenfor i sommersesongen. Dette er en særegen situasjon og skal ikke etableres som en praksis, het det da skistyret behandlet Northugs «unntaksavtale» for Falun-sesongen. Nå forhandles det om avtale for 2015-16.

Northug hadde en representasjonsavtale i 2013-14 sesongen, som i store trekk var lik den andre løpere utenfor landslaget, som kvalifiserer seg til verdenscup og mesterskap underveis i sesongen, skriver under på.

For denne vinteren skrev Northug under en landslagsavtale som varte fra 1. november-7. april.

Les:Dæhli kommenterer: Skistyret satt ut av spill

Vedtaket står

Visepresident Eva Tine Riis-Johannessen sier til VG:

– Skistyrets vedtak står. Ut over det har jeg ingen kommentar.

– Jeg har ikke noen ytterligere kommentar enn det som er gitt av NSF tidligere, fastslår skipresident Erik Røste i en sms til VG.

Generalsekretær Stein Opsal sier en Northug-avklaring mellom langrennsledelsen og trønderen må legges frem for skistyret, og at det altså er de som til syvende og sist tar avgjørelsen.

– Jeg er selv med i alle samtaler. De er forankret i fellesskap med administrasjon og langrenn. Det skal selvsagt fremlegges for skistyret. Skistyrets vedtak står inntil videre til eventuelt noe annet blir bestemt. Det undersøkes nå om det er grunnlag for en avtale som alle parter kan leve med. Deretter skal det fremlegges skistyret. Når det gjelder styrets vedtak, må det nye momenter inn i saken dersom det skal endres, sier Opsal.

Ikke hastverk

Generalsekretæren sier det ikke er veldig hastverk med å få en avklaring i denne saken nå, men sier styret har jevnlige møter.

– Det er slik at skistyret kan ha en annen holdning enn langrennsledelsen?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Skistyret skal behandle dette, sier Opsal.

Det er nå ikke satt noen tidsfrist for når det må komme en avklaring mellom Northug og Skiforbundet. Torsdag sa både Northug-manager Are Sørum Langås og langrennssjef Åge Skinstad at det var konstruktive samtaler og at det ble sett på ulike løsninger.

Landslagssjef Vidar Løfshus innstilte Petter Northug til landslagsplass, men etter den siste samtalen mellom Northugs støtteapparat og Skiforbundet torsdag, ble ikke Northugs navn lest opp blant landslagsløperne fredag formiddag. Når det blir avklaring, er ukjent.

I premissene for styrevedtaket ligger det også at Northug ikke kan profilere Coop-avtalen dersom han vil representere Norge i verdenscup og mesterskap.

Les også

Mer om

  1. Langrenn

Flere artikler

  1. Gikk inn for vedtak i fjor – nå er skistyret splittet i Northug-saken

  2. Skipresidenten vil ikke si hva han stemte i Northug-saken

  3. Må legge Northug-klær til lagring frem til neste vinter

  4. Pappa Northug signaliserer langløpssatsing: Northug-avklaring utsatt til etter påske

  5. Mener Northug har en god sak mot Skiforbundets krav

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder