SEIERSGLEDE: Even Northug vant med 65 hundredeler i sprintfinalen på Nes i Akershus lørdag.
SEIERSGLEDE: Even Northug vant med 65 hundredeler i sprintfinalen på Nes i Akershus lørdag. Foto:Arne Brunes,

Even er siste Northug i gullrekka

19-åringen om familiens sprintgener: – Kommer fra oppveksten

LANGRENN

Storebror Petter roser lillebroren: – Det er stor stas med Even

ÖSTERSUND/OSLO (VG) Petter har gjort det. Tomas har gjort det. Og nå har også Even Northug (19) tatt NM-gull for juniorer.

Publisert:

Både Petter Northug (29) og Tomas Northug (24) har siden de tok sitt første NM-gull som junior, i henholdsvis 2003 og 2009, blitt forholdsvis habile langrennsutøvere.

Mens eldstemann Petter har tatt 16 medaljer i OL og VM, er Tomas på vei til å slå seg opp i verdenscupen, særlig i sprint.

Sprint er også den disiplinen Even Northug er best i – foreløpig. Og lørdag ettermiddag spurtslo han, i kjent Northug-stil, konkurrentene under junior-NM i Akershus.

– Nå er det en veldig god følelse. Dette er mitt første NM-gull og det er deilig. Gull her har vært et av hovedmålene og det er jo i mesterskapene man vil lykkes, sier Even Northug til VG.

Skylder på oppveksten

Under senior-NM på Røros i slutten av januar tok Even Northug seg videre til kvartfinalene. Det gjorde også begge brødrene, selvfølgelig. Til slutt endte 19-åringen på en 16. plass blant seniorene.

– Hvor mye betyr det at du har Tomas og Petter rundt deg?

– Det får jeg mange fordeler av. Jeg lærer mye av dem, selvsagt, og jeg ser hva de har gjort opp gjennom karrieren. Det er interessant. Jeg kjenner dem veldig godt, vet hvor hardt de har jobbet, så når jeg selv lykkes er det artig.

– Hva tror du er grunnen til at alle tre lykkes i sprint?

– Det kommer fra oppveksten. Vi har gått sammen på ski på ganske lik måte, hvor vi har hatt mye skileik som har vært preget av fart og spenning. Det tror jeg har gjort at farten blir en del av oss. Dessuten trener vi mye på det i oppkjøringen til sesongen, sier Even Northug, og legger til:

– Når vi har hatt konkurranser oss i mellom oppover, har vi pushet hverandre hardt.

En del av VM-laget

Samtidig som Even Northug ble norgesmester for juniorer, gikk Tomas Northug sprint-generalprøve i Östersund. 24-åringen skal sammen med eldste Northug-bror gå sprinten i Falun-VM.

I Östersund vant Finn Hågen Krogh mens Tomas Northug røk ut i semifinalen.

Petter Northug valgte på sin side å stå over sprinten for heller å gå søndagens 15-kilometer. Da VG møtte Petter Northug på pressekonferansen i Sverige lørdag kveld, var han glad på lillebrorens vegne:

– Det er stor stas med Even. Det er artig at han lykkes. Det er sterkt å ta NM-gull, det er ikke lett med det nivået som er i Norge. Det henger høyt, det står det respekt av.

Her kan du lese mer om